علایم سرایت عفونت دندان به مغز و بدن
آیا شما هم از آن دسته افراد هستید که صبر می کنید درد دندانتان خودش خوب شود؟ اگر مدتی است درد یا آبسه دندان دارید و هنوز قصد مراجعه به دندانپزشک ندارید، پس حتما این مقاله از سایت دندانپزشکان ایران را بخوانید. ما به شما توضیح می دهیم که چرا درمان فوری عفونت و آبسه دندان ضروری است و علایم سرایت این عفونت به مغز و سایر نواحی بدن چیست.
علایم سرایت عفونت دندان به مغز و بدن
قطعا هیچکس دوست ندارد با عفونت دندان رو به رو شود. فارغ از درد زیاد، احتمال سرایت عفونت به دیگر اعضای بدن نیز وجود دارد که ممکن است پیامدهای جدی برای سلامتی داشته باشد. عفونت دندان زمانی رخ می دهد که آبسه دندان برای مدت طولانی درمان نشود یا نادیده گرفته شود که در نتیجه، عفونت باکتریایی صورت می گیرد.
شرط احتیاط و عقل این است که هر موقع که دندان درد گرفتید برای معاینه و درمان به دندانپزشک مراجعه کنید. با این وجود بسیاری از افراد به درد اهمیت کمی می دهند و انتظار دارند به خودی خود خوب شود. باید بدانید که عفونت دندان بدون اقدامات درمانی از بین نمی رود.
توجه!
در صورتی که درباره علائم دندان درد خود نیاز به مشورت و مشاوره با دندانپزشک دارید می توانید به لیست بهترین دندانپزشک شیراز در سایت ما سر بزنید و به صورت آنلاین و رایگان از دندانپزشک مورد نظر خود نوبت بگیرید.
عفونت دندان چیست؟
عفونت یا آبسه دندان زمانی بروز می کند که چرک داخل دندان، لثه، یا استخوان زیر دندان جمع شود. علت آن نیز عفونت باکتریایی است. آبسه دندان ممکن است نتیجه شکستگی، لب پر شدن یا خرابی دندان باشد.
علل عفونت دندان
باکتری های دهان زیست لایه (یا بیوفیلم) چسبناک تولید می کنند که به آن پلاک گفته می شود. زمانی که دندان را به خوبی نمی شویید باکتری ها شروع به ترشح اسیدی می کنند که باعث صدمه به لثه و دندان ها می شود. موارد زیادی از جمله مصرف زیاد مواد قندی باعث پوسیدگی و حفره دندان می شوند. عفونت از همین طریق می تواند وارد دندان شود.
یک عامل دیگر پوسیدگی و متعاقباً آبسه دندان، خشکی دهان است. مراقبت نامطلوب و کم از دهان و دندان باعث رسوب پلاک روی دندان می شود. که این نیز به نوبه خود در عفونت دندان نقش دارد.
علایم عفونت دندان
دانستن علائم سرایت عفونت دندان از آن جا که کمک می کند به موقع و سریع متوجه شوید و به دندانپزشک مراجعه کنید اهمیت ویژه ای دارد. شایع ترین آن ها موارد زیر هستند:
- بوی بد دهان یا هالیتوز.
- تب.
- درد دندان که حالت زق زق دارد.
- طعم ترش در دهان.
- افزایش ضربان قلب.
- حس درد هنگامی که دراز می کشید.
- درد نبض گونه (زق زق کردن) در نواحی اطراف مانند گوش و فک. زیرا درد از دهان به دیگر نواحی انتقال می یابد.
- تورم غدد لنفاوی گردن.
تاثیر و علایم عفونت دندان روی بدن و مغز
اگر عفونت دندان به موقع درمان نشود، به فک سرایت می کند و از طریق جریان خون به سایر نواحی حمله می کند. عفونت در بدن ممکن است منجر به سپسیس (سپتیسمی یا گندخونی) شود که واکنش شدید و مهلک بدن را موجب می شود. این موضوع باعث می شود که مواد شیمیایی که با عفونت مبارزه می کنند از تعادل خارج شوند و خطر صدمه به سایر عضوها و اندام های بدن ایجاد شود. علایم عفونت دندان که در حال سرایت به دیگر نواحی بدن است:
- کم آبی بدن یا دهیدراتاسیون
- تب
- ورم صورت
- ناخوشی یا بدحالی
- خستگی
- استفراغ
- سردرد
- اسهال
- افزایش ضربان قلب
- سرگیجه
- افزایش دفعات تنفس
با این که این اتفاق نادر است، ممکن است عفونت دندان با استفاده از جریان خون به مغز برسد و منجر به آبسه مغزی شود. نیازی به توضیح ندارد که ایجاد التهابی پر از چرک در مغز چقدر خطرناک و جدی است. علایم سرایت عفونت به مغز نیز شبیه به عفونت در سیار نواحی است. با این حال، علایم زیر بطور تقریبا قطع نشان دهنده آبسه مغزی یا عفونت هستند:
- سکته مغزی
- گیجی یا زودرنجی
- گرفتگی گردن
- مشکلات در عملکرد عصبی مانند ضعف عضلات یا فلج
- دید تار یا خاکستری (برفکی)
در صورت بروز علایم آبسه مغزی بلافاصله به پزشک یا بیمارستان مراجعه کنید. این بیماری بسیار مهلک و کشنده است. همچنین ممکن است عفونت باعث اختلال در رسیدن خون و اکسیژن به مغز شود. علاوه بر این احتمال پاره و جدا شدن آبسه نیز وجود دارد که پیامدهای جدی و خطرناکی دارد. از آن جا که آبسه مغزی نیازمند حضور پزشک و جراح و مصرف آنتی بیوتیک است، بهترین شرایط برای درمان بیمارستان است و نه مطب دندانپزشکی.
پیشگیری ها و درمان های عفونت دندان
برای درمان آبسه دندان، ابتدا باید چرک را خارج کرد و برای از بین بردن باکتری ها و پایان عفونت، آنتی بیوتیک (چرک خشک کن) استفاده کرد. همچنین دندانپزشک می تواند با انجام عصب کشی عفونت داخل دندان را از بین ببرد. اگر دندان بیش از حد آسیب دیده باشد ممکن است دندانپزشک توصیه به کشیدن آن کند. برای جلوگیری از عفونت دندان باید این عادات و روتین های بهداشت دهان و دندان را رعایت کرد:
- دو بار در روز مسواک بزنید.
- از دهانشویه استفاده کنید.
- حداقل روزی یک بار نخ دندان بزنید.
- مصرف مواد قندی را کاهش دهید.
- هر سه ماه یکبار مسواک خود را عوض کنید.
- سالی دو بار برای جرم گیری و معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید.
مراجعه به دندانپزشک
آیا علایم سرایت عفونت دندان که نشان دهنده آبسه است دارید؟ سریعا به دندانپزشک مراجعه کنید تا مراقبت ها و درمان های لازم را دریافت کنید. در صورتی که علایم شدید است یا نیاز به مراجعه فوری دارید، به لیست دندانپزشکان تهران سایت ما سر بزنید جهت دریافت نوبت آنلاین و مشاوره سر بزنید.
منبع: سایت DentalCareBlog.com