جستجو
دندان شیری
بروزرسانی: ۱۴۰۲/۰۸/۰۱ نویسنده : نسیم امیری

اهمیت مراقبت از دندان شیری

|170 بازدید
|
0 کامنت
مطالعه: 3 دقیقه

در این مقاله از سایت دندانپزشکان ایران میخواهیم درباره اهمیت مراقبت از دندان های شیری کودکان صحبت کنیم، اگر فرزند شما در سن رشد و داشتن دندان شیری است این مقاله می تواند بسیار برای شما مفید باشد.

دندان‌های شیری از ماه ششم تا سه سالگی  در دهان کودک رشد میکند. این دندان‌ها در رشد و تغذیه کودک نقش بسیار تاثیر گذار است بنابراین باید از آن نگهداری شود. در ادامه به برخی از این دلایل می پردازیم.

اهمیت مراقبت از دندان شیری

در واقع برخلاف تصور بسیاری از افراد، دندان های شیری برای شکلی گیری طول قوس فکی و دهانی بسیار لازم و ضروری است. همچنین دندان های برای تکلم و تغذیه و چهره کودک بسیار مهم است.

از اهمیت های دندان شیری این است که چنانچه زودتر از موعد پوسیده شود ممکن است باعث کجی و نامرتبی دندان دائمی نیز شود و یا دندان های مجاور به سمت محل خالی دندان حرکت می‌کند و فضای موجود  برای رشد دندان دائمی تنگ میشود. این مسئله باعث کج شدند دندان دائمی خواهد شد.

پس بهتر است کودک از دندان های شیری خود مراقبت کند. نکاتی که در ادامه مطرح میکنم از جمله نکاتی است که میتواند باعث حفظ دندان شیری شود:

علائم دندان درآوردن

در برخی مواقع دندان های شیری با درد رشد می کنند. اما در مواقعی نیز دندان شیری بدون هیچ دردی رشد خواهد کرد برخی از علائم رشد دندان شیری چنین است:

  1. لثه قرمز رنگ و ملتهب می شود.
  2. کودک گوش خود را میخواراند.
  3. آب دهان افزایش پیدا میکند و از دهان کودک سرریز می شود.
  4. کودک بی قرار است.

 کشیدن زودهنگام دندان شیری چه عوراضی دارد ؟

قبل از هر چیز خوب است بدانید که کشیدن زود هنگام دندان شیری به هیچ وجه باعث رشد زودهنگام دندان دائمی نخواهد شد. در نتیجه دندان‌پزشک بعد از پوسیدگی دندان شیری معمولا با درمان هایی عصب‌کشی، ترمیم یا روکش‌ های مخصوص دندان کودکان را حفظ خواهد کرد.

به طور کلی دندان های شیری، قدامی تا 7 الی 8 سالگی می ریزند و دندان های خلفی هم حدودا تا 10 الی 12 سالگی در دهان می باشند. اگر دندان شیری زودتر از زمان مقررش کشیده شد، به غیر از مشکلات بلع که برای کودک به وجود می آید. ممکن است در رشد دندان دائمی نیز تاثیر گذار باشد.

اگر ناچار به کشیدن دندان شیری شویم.

در برخی مواقع پوسیدگی دندان به اندازه ایست که با حفظ آن به دندان های کناری و حتی لثه کوک آسیب وارد می شود. در این شرایط چاره ای جز کشیدن دندان نداریم. اما دندانپزشکان در این شرایط معمولا فضای نگهدارنده را با روش های ترمیمی حفظ میکنند تا شرایط برای رویش دندان دائمی محیا شود.

چطور باید دندان های شیری فرزندمان را حفظ کنیم؟

نگهداری از دندان شیری  نکاتی دارد که در ادامه به شرح آن می پردازیم:

1.شل شدن دندان شیری

.چنانچه دندان شیری شل شد، سعی نکنید که خودتان آن را بیرون بکشید و اجازه دهید خود دندان بیفتد. همچنین اگر دندان شیری خراب شد باید به دندان پزشک مراجعه کنید. کشیدن دندان شیری به عهده دندانپزشک است.

2.استفاده از نوشابه های گازدار

استفاده از مواد قندی مناسب برای کودک مانند انجیر، توت خشک، کشمش به جای مواد قندی مصنوعی می تواند به سلامت دندان کودک شما کمک کند. استفاده از مواد قندی مصنوعی بخصوص  نوشابه های گازدار برای دندان های شیری آسیب زاست. چنانچه فرزند شما از نوشابه گازدار استفاده کرد از او بخواهید فورا از دهان شویه استفاده کرده و یا مسواک بزند.

3.رعایت بهداشت دهان و دندان مانند مسواک زدن دندان ها به روش صحیح

کودک باید بیاموزد که چطور مسواک بزند. کودک شما میتواند اینگونه از دندان هایش محافظت کند تا پوسیده نشود.

چکاپ های دندانپزشکی برای بررسی وضعیت دندان های کودک

کودکان نیز مانند بزرگان بهتر است که هر 6 ماه چکاپ شوند تا در صورت خرابی  قبل از اینکه دندان از بین برود ترمیم شود.

5.جلوگیری از شیردهی شبانه به کودک بخصوص شیر خشک

بهتر است که ساعت شیردهی  کودک به گونه ای تنظیم شود که به دندان آن آسیبی نرسد.  بخصوص اگر کودک با شیر خشک تغذیه می شود، ممکن است باعث تخریب دندان آن شود.

شستشوی دهان و دندان ها بعد از خوردن خوراکی های قندی

کودک باید بیاموزد دقیقا بعد از خوردن مواد شیرین، دندان های خود را بشوید.

بهترین زمان مناسب برای مراجعه به دندانپزشک کودکان چه موقع است؟

توصیه دندانپزشکان این است که به محض رویش دندان کودک باید مرتبا بررسی شود.  متخصص دندان از سن ۶ ماهگی تا ۱ سال دندانپزشک با معاینه لثه و دندان راهنمایی های لازم جهت نگهداری و جلوگیری از پوسیدگی را به والدین میکند.

 توصیه هایی درباره مراجعه به دندانپزشکی در دوران کودکان.

  • کودک خردسال نباید حتما به دلیل مشکلات دندانی به دندانپزشک مراجعه کند.
  • اولین ملاقات کودک با دندانپزشک کودکان بسیار مهم می باشد و سبب می شود که کودک با آرامش در محیط کودکانه دندانپزشکی کودکان به اهمیت بهداشت دهان و دندان پی ببرد.
  • لازم است قبل از مراجعه به دندانپزشک کودک خود را از اهمیت داشتن دندان سالم آگاه کنید تا با استرس به دندانپزشکی نرود
  • در انتخاب پزشک معالج کودک خود دقت کنید تا در زمینه اطفال تخصص داشته باشد

اگر به دنبال مشاوره آنلاین یا نوبت گیری از متخصص دندانپزشکی کودکان بوده و ساکن شیراز هستند به لیست متخصصین دندانپزشک اطفال در شیراز مراجعه کنید. همچنین چنانچه در تهران زندگی میکنی و نیاز به دندانپزشک کودک دارید به لیست دندانپزشک کودک در تهران مراجعه فرمایید.

اهمیت نگهداری دندان شیری

کودکان چطور مسواک بزنند؟

آموختن مهارت کامل مسواک زدن تا سن هفت  یا هشت سالگی سخت است. بنابراین نمی‌توان مسئولیت بهداشت دهان و دندان را تا قبل از سن مذکور به صورت کامل به عهده‌ی کودک سپرد. اما از کودک بخواهید برای مسواک زدن دندان خود وقت بگذارد.

چه نوع خمیر دندانی برای کودکان مناسب است؟

از سن دو سالگی کودکان می توانند برای تمیز کردن دندان خود از خمیر دندان استفاده کنند. اما باید آگاه باشید که این خمیر دندان ها فلوراید نداشته باشند. باید از خمیر دندان مخصوص کودکان استفاده کنید. البته در برخی موارد با تشخیص دکتر میتوان از خمیر دندان های فلوراید دار نیز استفاده کرد.  مثلا زمانی که دندان کودک دارای پوسیدگی وسیع بوده یا جنس دندان ضعیف باشد.

استفاده از دهان شویه برای  تمیز کردن دندان شیری

اگرچه امروزه در بازار دهانشویه های مخصوص کودکان نیز داریم، اما این مواد جایگزین مناسبی برای مسواک یا نخ دندان می باشد. بهداشت دهان و دندان کودک تنها با مسواک زدن و کشیدن نخ دندان به وجود می آید. کودکان می‌توانند از دهانشویه( زیر نظر والدین خود) برای تکمیل بهداشت دهان و دندان بهره مند شوند.

چطور از لثه بعد از کشیدن دندان شیری مراقبت کنیم؟

بعد از اینکه دندان  افتاد نکاتی وجود دارد که بهتر است رعایت کنید:

  • از گاز استریل استفاده کنید تا خون بند بیآید.
  • برای ایجاد لخته خون محافظ، از شستشو دهان تا 24 ساعت خودداری کنید.
  • به کودک خود یاد دهید تا آب نمک قرقره کند.
  •  مایعات سرد باعث حفظ لخته خون میشود. بنابراین شب کشده شدن دندان از مایعات گرم استفاده نکنید.
  • حواستان به کودک خود باشد تا به هیچ عنوان آب دهانش را خالی کند . آن را قورت دهد. حتی اگر کمی خون آبه هم مشاهده کردید باز هم بهتر است که آۀب دهان را قورت دهد.
  •  از کودک خود بخواهید بخش خالی دندان را مسواک نکند.
  • کودک نباید محل خالی شدن دندان را دستکاری کند.
  • از متخصص بودن دندانپزشک خود مطمئن شوید.

نتیجه

حفظ و نگهداری دندان شیری نیز به اندازده دنادن دائمی اهیمت دارد. چرا که نبود آن میتواند خسارات دائمی ایجاد کند. بنابراین بهتر است در حفظ و نگهدرای آن کوشا باشیم و در صروت خرابی دندان به متخصص دندانپزشکی اطفال مراجعه کنیم.

امتیاز شما به این مطلب:
مطالب پیشنهادی

سوالات و نظرات خود را برای اهمیت مراقبت از دندان شیری ارسال کنید

0 کاربر تا الان نظر داده اند

اشتراک گذاری با دوستان از طریق :
واتساپ پیامک تلگرام ایمیل