مراحل رویش دندان شیری
در این مقاله از سایت دندانپزشکان ایران قصد داریم برای شما توضیح دهیم که مراحل رویش دندان شیری به چه شکل است. این مقاله می تواند به آگهی مادران نسبت به مراحل رویش دندان فرزندانشان بسیار کمک کند پس همراه ما باشید
رویش دندان شیری اولین تجربه انسان از وجود دندان در دهان است. دندان های شیری از حدود 4 تا 5 ماهگی در دهان کودک نمایان می شود و تا 3 سالگی این روند کامل خواهد شد. البته در برخی کودکان رشد دندان با تاخیر و در برخی خیلی زود اتفاق می افتد. اما به طور کلی روند رویش دندان شیری مراحلی دارد که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.
مراحل رویش دندان شیری
بر اساس یک فرمول کلی ابتدا دندان های قدامی فک پایین و بعد دندان های قدامی فک بالا رشد میکند. بعد از آن اولین آسیای فک بالا و اولین آسیای فک پایین نمایان میشود. در نهایت نوبت به دندان های نیش میرسد. ترتیب این روند در برخی کودکان متفاوت خواهد بود. اما اگر در نهایت همه دندان ها سر جای خود قرار گرفت جای نگرانی نیست.
به طور کلی رشد دندان های شیری به شرح زیر است:
- دو دندان پیشین میانی فک پایین بین 6 تا 10 ماهگی رویش.
- دو دندان پیشین میانی فک بالا بین 8 تا 13 ماهگی.
- دندانهای پیشین کناری فک بالا و پایین معمولا بین 8 تا 16 ماهگی.
- دندانهای آسیاب اول شیری فک پایین و بالا معمولا بین سن 13 تا 19 ماهگی.
- دندانهای نیش شیری فک بالا و پایین معمولا بین سن 16 تا 23 ماهگی.
- دندانهای آسیاب دوم شیری بین سن 25 تا 33 ماهگی.
بنابر آنچه گفته شد دیدار کودک و دندانپزشک باید درست بعد از رویش اولین دندان اغاز شود. زیرا حفظ و نگهداری دندان های شیری نیز به اندازه دندان های دائمی اهمیت خواهد داشت.
در این مقاله میتوانید درباره اهمیت نگهداری دندان شیری اطلاعات کسب کنید.
مراحل رویش دندان شیری
اگر دندان شیری با تاخیر رشد کند چه اتفاقی می افتد؟
یادتان باشد که در ترتیب رویش دندان شیری، کودک خود را با هیچکس مقایسه نکنید. چرا که سرعت و روند رویش دندان برای هر فرد میتواند متفاوت باشد. در واقع کودک شما اگر دچار مشکلاتی مثل کمبود کلسیم یا ویتامین دی نباشد، مطمئنا روند رشد دندان آن نیز به صورت نرمال انجام خواهد شد.
با این وجود توصیه می شود برای رشد دندان کودک خود تا 18 ماهگی صبر کنید و اگر رشدی اتفاق نیفتاد می توانید با دندانپزشک خود مشورت کنید.
چه دلایلی باعث تاخیر رشد دندان دائمی می شود؟
به طور کلی چند دلیل کلی برای تاخیر در رشد دندان کودک وجود دارد که در ادامه به بررسی آن می پردازیم:
ژنتیک و تاخیر در رویش دندان شیری
به طور ژنتیکی رویش دندان شیری در برخی افراد روند کندی دارد. در برخی موارد نادر نیز چند دندان دائمی آنها اصلا رشد نمی کند. این مسئله بدون هیچ درمانی است و اگر والدینی چنین مشکلی داشته باشند این موضوع در کودکشان نیز اتفاق خواهد افتاد.
تغذیه و تاخیر در رویش دندان شیری
از مهمترین عوامل رشد صحیح و به موقع دندان کودک تغذیه مناسب است. در واقع کودکانی که با مشکل تغذیه روبرو باشند، رویش دندان های دائمی آن ها نیز با تاخیر اتفاق خواهد افتاد. همچنین برخی کودکان که عادت به بد غذایی دارند نیز ممکن است با این مشکل مواجه شوند. استفاده از مواد حاوی کلسیم می تواند در رشد دندان های دائمی بسیار موثر باشد.
استرس و تاخیر در رویش دندان شیری
متاسفانه اگر کودکی در محیط زندگی خود با مسائل استرس زا روبرو باشد، ممکن است در رشد دندان دائمی او تاثیر منفی بگذارد. زیرا بدن کودکان نسبت به این مسائل حساس تر خواهد بود
جنسیت و تاخیر در رویش دندان شیری
به طور کلی کودکان دختر بسیار سریع تر از کودکان پسر مراحل رشد را پشت سر می گذارند و این شامل رشد دندان ها نیز می شود. معمولا دختر ها نزدیک به چندین ماه زودتر دندان شیری خود را زا دست داده و دندان دائمی درمی آورند.
بیماری های غدد مترشحه
در برخی موارد مشکلات غدد می تواند باعث تاخیر در رویش دندان شیری کودک شود. به طور مثال کودکی که در سن 9 سالگی دندان هایش کامل نشده باشد باید از نظر مشکلات غددی مورد بررسی قرار گیرد.
بیماری هایی مانند اختلالات غده تیروئید یا غده هیپوفیز بر رشد دندان های دائمی تاثیر می گذارند.
اگر نوزادی زودتر از موعد به دنیا آمده باشد روند رشد دندان شیری به چه صورت است؟
نوزادان زودرس معمولا جثه ریزتر و ظریف تری دارند و منابع کلسیم آنها نسبتا به سایر کودکان کمتر است. این مسئله می تواند باعث تاخیر در رشد دندان کودک نیز شود. در مقابل کودکانی که جثه بزرگتری دارند احتمال اینکه زودتر از موعد دندان در بیاورند نیز بیشتر است.
راه های پیشگیری از تاخیر در رشد دندان شیری
برای پیشگیری از بروز این مشکلات، چند راه پیشگیری توصیه می شود:
- هنگام بارداری از رژیم غذایی مناسب داشته باشید که تمام مواد مغذی را شامل شود.
- هنگام شیر دهی به تغذیه خود اهمیت داده و سعی کنید در تغذیه خود از همه گروه های مواد غذایی استفاده کنید.
- به تغذیه کودک اهمیت دهید و چنانچه کودک شما رفتار بد غذایی داشت با پزشک مشورت کنید.
- در صورت امکان از ازدواج های فامیلی پرهیز کنید.
- از کودکی به سلامت دهان و دندان اون اهمیت داده و برای رفتن نزد دندانپزشک برنامه مناسب داشته باشید.
علائم رویش دندان شیری در کودکان جیست؟
برخی از علائم رشد دندان شیری در کودکان کاملا واضح و قابل تشخیص است. علائمی مانند بیتابی و بی قراری کودک، التهاب لثه و تب جز علایم کانال عمومی در این زمینه است. این وضعیت هنگام رویش دندان های خلفی شدید تر میشود. زیرا حجم دندانهای آسیای شیری، بزرگ تر است و کودک را بیشتر بی قرار میکند . یکی از دیگر علائم رویش دندان های شیری می توان به ریزش بی وقفه آب دهان کودک اشاره کرد که در بسیاری از کودکان دیده میشود. برای رفع مشکلات ناشی از این علائم بهتر است والدین از وسایل هایی مانند لیسک استفاده کنند و هر روز آن را با دقت بشویند تا کودک دچار عفونت نشود.
اگر دندان دائمی کودک رشد نکرد چه کنیم؟
همانطور که گفته شد برای اینکه دندان های دائمی کودک کامل شود 9 سال زمان لازم است و در غیر این صورت باید با دندانپزشک مشورت کرد. متخصصین برای برطرف کردن این مشکل راه های متعددی دارند. در برخی مواقع پزشکان با کشیدن یک یا چند دندان شیری فضا را برای رشد دندان دائمی محیا میکنند. در برخی مواقع نیز دندانپزشک با ابزار های موجود دندان را برای رشد آماده میکند. چنانچه دندان دائمی در لثه نهفته باشد کودک نیاز به ارتودنسی دارد.
اما بزرگترین مشکل زمانی است که به تشخیص متخصصین هیچ دندان دائمی برای رشد لثه وجود نداشته باشد. در این موقع میتوان برای راحتی بیشتر از جراحی ایمپلنت استفاده کرد.
چنانچه در شهر شیراز زندگی میکنید و نیاز به مشاوره انلاین یا گرفتن نوبت انیترنتی هستید میتوانید به لیست دندانپزشک کودک در شیراز مراجعه کنید. همچنین اگر نیاز به دندانپزشک کودک داشته و در تهران زندگی میکنید میتوانید به لیست دندانپزشکان اطفال در تهران مراجعه کنید.
زود از دست رفتن دندان شیری چه عواقبی دارد.
دندان شیری گاهی زودتر از موعد لق می شود. در این مواقع کودک برای مدتی بی دندان است. گاهی هم دلیل از بین رفتن زودهنگام دندان شیری دلایلی مانند ضربه و پوسیدگی های عمیق است. در این صورت کودک رادیو گرافی میشود. در صورت لزوم از دستگاه فضانگهدار تا رشد دندان استفاده کنید.
چرا که زود از دست دادن دندان شیری می تواند باعث تغییر مسیر رویش دندان دائمی شود و باید با درمان های دندانپزشکی باعث شد تا مسیر دندان های دائمی از بین نرود. همچنین در مواقعی که کودک دندان دائمی ندارد نگهداری از دندان شیری میتواند تا سالها جای دندان مذکرو را بگیرد. از این رو نگهداری و حفظ دندان شیری نیز به اندازه دندان دائمی اهمیت دارد
سخن آخر
محافظت از دندان شیری نیز به اندازه دندان دائمی اهمیت دارد و کودک در زمانی که دندان شیری دارد نیز باید به طور منظم به دندان پزشک مراجعه کند.