مزایا و معایب عصب کشی دندان
در این مقاله از سایت دندانپزشکان ایران در نظر داریم تا درباره مزایا و معایب عصب کشی دندان با شما صحبت کنیم.
عصب کشی دندان یک روش درمانی برای برطرف کردن عفونت حاصل از پوسیدگی دندان است . این روش تحت شرایط خاصی توسط متخصص انجام میشود. دروغای هر وقت کانال ریشه عفونت کند، بیمار فورا باید تحت درمان قرار بگیرد. با این درمان میتواند از گسترش عفونت جلوگیر کرد. اما نکته اصلی درباره عصب کشی این است که قبل از انجام آن ریشه دندان کاملا تمیز شده باشه و به اصطلاح عفونت آن خشکگ شود.چرا که در غیر این صورت ممکن است عوارضی در پی داشته باشد.در این مقاله پیرامون مزایا و معایب عصب کشی صحبت کنیم.
چه زمانی نیاز به عصب کشی داریم؟
به طور کلی علائمی وجود دارد که هشدار دهنده عفونت کانال ریشه بوده و به احتمال زیاد بیمار نیاز به روش درمانی عصب کشی دارد. در ادامه به این علائم اشاره خواهیم کرد:
دندان درد
اصلی ترین علامت عفونت کانال ریشه، دندان در دست . این درد در دسته درد های شدید بوده و تنها با درمان از بین میرود. همچنین احساس درد می تواند مداوم باشد و یا هنگام غذا خوردن و نوشیدن نوشیدنی های سرد و گرم به وجود آید.
تیره شدن دندان
اگر لایه داخلی دندان عفونی شود ممکن است رنگ دندان به سمت زرد یا قهوه ای سوق داده شود. البته در طول انجام عصب کشی متخصص با خارج کرده پالپ های نکروز شده و روکش دندان میتواند زیبایی دندان را بازیابی کند.
آبسه دندان
وقتی باکتری ها اطراف ریشه عفونی دندان جمع شود، تورم و قرمز شدگی لثه ایجاد میشود که عمدتا بوی خوشایندی ندارد و به آن آبسه می گویند.
پریودنتیست یا آبسه دردناک بوده و در طول عصب کشی تخلیه میشود.
بوی بد دهان
گاهی اوقات بیمارانی که از عفونت ریشه رنج میبرند مزه و بوی دهانشان بد میشود. به گونه ای که حتی با مسواک نیز این بو از بین نخواهد رفت. در این حالت باکتری ها موجب بوی بد دهان شده و حتما باید توسط متخصص برسی شود.
دلایل عفونی شدن پالپ دندان
پالپ یا عصب دندان بر اثر مواردی دچار التهاب و آلودگی شود که در ادامه آن ها را معرفی میکنیم
- پوسیدگی عمیق
- روشهای مکرر یا پرکردنهای بزرگ در دندان
- شکستن دندان
- ضربه به صورت
چرا باید عصب کشی دندان انجام دهیم
عدم درمان عفونت ریشه می تواند مسئله دندان را حادتر کند. این باکتری ها به مرور باعث تحلیل استخوان دهان شده و در نهایت منجر به کشیدن دندان می شوند. همچنین در برخی مواقع به وسیله عصب کشی میتوانیم دندان را حفظ کرده و تا چند سال از آن استفاده کنیم.
چنان چه در شیراز زندگی می کنید و در نظر دارید از خدمات مشاوره و نوبت گیری انلاین استفاده کنید میتوانید به لیست متخصص عصب کشی در شیراز مراجعه کنید. چنانچه در منطقه تجریش تهران زندگی میکنید نیز میتوانید از طریق لیست بهترین متخصص عصب کشی در تجریش. درمان خود را آغاز کنید.
مزایای عصب کشی دندان
درمان به موقع عصب کشی می تواند مزایای زیادی داشته باشد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد:
- درد را از بین برده و عملکرد دوباره دندا را بازیابی خواهد کرد
- از آبسه گسترش عفونت و آسیب استخوان دهان جلوگیری میکند.
- نسبت به روش های جایگزین مانند ایمپلنت مقرون به صرفه تر است.
- می تواند دندان را تا چند سال قابل استفاده کند.
- معمولا با سرعت و اغلب بدون نیاز به چندین جلسه درمانی انجام میشود.
- این روش می تواند استخوان فک را حفظ کرده و از تخریب و عفونت استخوان جلوگیری کند.
- در مقایسه با جراحی های ایمپلنت از سهولت بیشتری برخوردار است و بدون برش انجام می شود.
- پس از خرابی دوباره میتوان آن را تعمیر کرد.
معایب عصب کشی دندان
عصب کشی دندان عوارض خطرناکی ندارد اما در برخی موارد ممکن است برای انسان مضر باشد:
- ممکن است در طی عمل کانال ریشه به خوبی تمیز نشود.
- ممکن است اگر عصب کشی به خوبی انجام نشود بعد از جراحی عفونت گسترش پیدا کند
- دندان بعد از عصب کشی پوک شده و امکان شکستگی آن بیشتر است.
- پس از این درمان، دندان نیاز به تقویت با روکش یا پست چینی یا هر دو دارد.
- نیاز به ویزیت های متولی در بازه زمانی های طولانی دارد.
- پس از عصب کشی، دندان ممکن است تغییر رنگ داده یا تیره شود.
- اگر دندان پزشک به جای تشخیص ریشه چهار کانال فقط سه کانال ریشه را عصب کشی کند، کانال درمان نشده میتواند باعث گسترش عفونت و آسیب زدن به استخوان لقه شود.
- پزشک متخصص باید مطمئن شود که مواد پرکننده به اندازه کافی داخل کانال رفته. چرا که در غیر این صورت امکان عفونت وجود دارد.
- امکان ترک خوردگی در طول فرایند وجود دارد. برخی مواقع نیز اگر کانال سوراخ شود مواد پر کننده به سختی وارد دندان میشود.
مراحل عصب کشی و روت کانال تراپی
درمان ریشه دندان اغلب به یک یا دو جلسه درمانی نیاز دارد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
پس از آنکه پزشک متخصص از دندان عکس رادیوگرافی گرفت تصمیم میگیرد که عمل عصب کشی را روی دندان انجام دهد. برای همین ابتدا بر روی لثه بی حسی میزند سپس اطراف دندان را تمیز کرده تا عاری از میکروب شود. به وسیله ابزارهای موجود تاج دندان را جدا کرده و پس از باز کردن تاج دندان ، تمیز کردن فضا و شکل دادن به آن اندودنتیست شما ، دندان را با مواد مخصوص پر می کند.
مراقبت های بعد از عصب کشی دندان
اولین نکته بعد از عصب کشی این است که تا زمانی که دندان شما بازسازی کامل نشه از جویدن با فشار زیاد دوری کنید. پس از بازسازی نیز مراقبت های دندان شما یک مراقبت کاملا عمومی و شامل موارد زیر است:
- رعایت بهداشت دهان و دندان
- مسواک زدن
- نخ دندان کشیدن
- معاینات منظم
مهمترین نکته درباره عصب کشی دندان این است در برخی موارد تا چندین ماه بعد از درمان همچنان دندان درد دارد. در این شرایط جراحی دوباره درمان و بررسی دقیق تر تنها راهکار خلاصی از درد است.
مراقبتهای قبل از عصب کشی
نکته مهم درباره عصب کشی این است که توان و سلامتی کامل داشته باشیم. بنابراین قبل از عصب کشی مراقبت هایی در نظر گرفته میشود که در ادامه به معرفی آن می پردازیم:
- قبل از مراجعه به دندانپزشک برای درمان کانال ریشه خوب بخوابید تا سیستم ایمنی بدنتان قوی باشد.
- قبل از عصبکشی خوب غذا بخورید و سعی کنید تمام مواد مغذی به بدنتان برسد. امکان دارد بعد از عصب کشی تا چند روز یا حتی چند هفته نتوانید به درستی غذا بخورید.
- قبل از عصب کشی مقداری یخ همراه خود داشته باشید تا بلافاصله بعد از جراحی آن را روی صورت خود بگذارید. با این روش می توانید ورم و درد را کاهش دهید.
جایگزین عصب کشی دندان چیست؟
درمان عصب کشی یکی از طبیعی ترین و بهترین روش هایی است که می تواند به حفظ دندان کمک کند. اما اگر امکان این مسئله وجود نداشته باشد، استفاده از بریج ایمپلنت و دندان مصنوعی جزئی می تواند روش جایگزین برای حفظ دندان پوسیده باشد.
همچنین میتوانید درباره تفاوت درمان ریشه و عصب کشی اطلاعات کسب کنید.
نتیجه
درمان عصب کشی اگر توسط متخصص انجام نشود نه تنها مزیتی نداشته بلکه میتواند فرد را دچار دردسر کند. بنابراین بهتر است قبل از انجام عصب کشی حتما از تخصص دندانپزشک خود در این زمینه تحقیق کنید تا به بهبودی کامل برسید.