آبسه دندان چیست و چگونه درمان می شود؟
در این مقاله از سایت دندانپزشکان ایران قصد داریم درباره دلایل بروز آبسه و درمان آن صحبت کنیم.ّ
آبسه دندان یک نقطه التهابی و عفونی است که معمولا در گوشهای از لثه ها شکل میگیرد.این مسئله در بسیاری از مواقع نیازی به درمان جدی نداشته و به مرور زمان برطرف می شود. اما در برخی شرایط برای بهبود آن نیاز به کمک متخصص داریم.
انواع آبسه دندان
به طور کلی آبسه دندان به چند دسته کلی تقسیم میشود:
آبسه پریودنتال (Periodontal Abscess)
این عارضه بر استخوان کنار دندان شما تأثیر میگذارد و در نتیجه تجمع باکتری یا گیر افتادن جسم خارجی در کیسههای پریودنتال ایجاد میشود. برای درمان این نوع هرچه زودتر اقدام کنید نتایج بهتری خواهید داشت.
آبسه ژنژیوال (Gingival Abscess)
یکی از انواع آبسه دندان است که به دلایل باکتریا یی در نتیجه پوسیدگی بین لثه و دندان ایجاد میشود. همچنین مواردی مانند مسواک زدن نادرست، شکستگی دندان، گیرکردن غذا در خط لثه و یا زمانی که خونریزی در خط لثه اتفاق میافتد، آسیب تروماتیک یا وارد آمدن نیروی بیش از حد روی دندان – در اثر ارتودنسی – می تواند از عوامل آبسه ژنژیوال باشد.
آبسه پریآپیکال (Periapical Abscess)
این عارضه در انتهای ریشه شکل گرفته و معمولا از طریق استخوان به داخل لثه پخش می شود. تورم ناشی از چرک، اغلب علت درد شدید دائمی است که هنگام جویدن بدتر نیز خواهد شد. خطر بزرگ این نوع آبسه آسیب آن ها به بافت نرم دهان است که باعث تورم در فک کف دهان یا ناحیه گونه ها میشود. اما در نهایت، بافت ممکن است باز شود و به چرک اجازه تخلیه بدهد.
آبسه دندان عقل (Wisdom Tooth Abscess)
از آنجا که دندان های عقل آخرین دندان های رشد کننده در دهان است، معمولا برای بیرون آمدن از لثه آن را ملتهب کرده و باعث بروز آبسه می شوند. چرا که شستشوی این دندان ها دشوار بوده و معمولا محل خوبی برای تجمع باکتری می باشند. اگر هنگام غذا خوردن احساس درد میکنید یا از بوی بد دهان رنج میبرید، ممکن است آبسه دندان عقل داشته باشید. در این شرایط فورا به پزشک مراجعه کنید
آبسه دندان عصبکشی شده (Nervous tooth abscess)
در برخی مواقع بعد از عصبکشی دندان ممکن متریال عصب به نوک ریشه دندان و داخل بافت دندان باقی مانده و باعث آبسه شود. در این مواقع نیز بهتر است سریعا به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
علائم آبسه دندان
آبسه دندان علائم متفاوتی دارد . بر اساس شدت آن میتواند تغییر کند این علائم عبارتست از:
- وجود دندان درد شدید، مداوم و ضرباندار
- حساسیت به غذا و نوشیدنیهای سرد و گرم
- احساس درد در هنگام جویدن
- بروز یک توده متورم کوچک یا بزرگ
- تب
- افزایش حساسیت غدد لنفاوی و متورم شدن اطراف فک و گردن
- احساس طعم یا بوی بد در دهان
- تحریک شدن لثهها
- بروز مشکل در تنفس و بلع
شما می توانید همین الان بهصورت آنلاین در کمترین زمان جهت مراجعه به نزدیکترین دندانپزشک خوب در شیراز رزرو نمایید. همچنین اگر درد شدید دارید یا درد دندان شما بیش از یک یا دو روز ادامه دارد، حتما به بهترین دندانپزشک در تهران مراجعه کنید.
آبسه دندان را چگونه درمان کنیم؟
درمان های این عارضه متفاوت است. برخی از آنها درمان پزشکی بوده و در برخی مواقع نیز استفاده از طب سنتی یا درمان خانگی است. در ادامه به برخی از این روش ها اشاره خواهیم کرد:
درمان آبسه با روش های پزشکی
استفاده از این روش معمولا زیر نظر پزشک انجام می شود این روش ها عبارتست از:
تخلیه آبسه:
اگر برای درمان آبسه به پزشک مراجعه کنید معمولا یک برش کوچک روی آبسه ایجاد میکند تا چرک و عفونت تخلیه شود. در نهایت هم محل برش با محلولهای مشخص و مخصوصی، درمان و ضدعفونی خواهد کرد.
روش کانال ریشه:
اگر آبسه بعد از عصب کشی ایجاد شود، متخصص محفظه پالپ و کانال ریشه را کاملا تخلیه می کند تا درمان شود. همچنین امکان دارد که از یک روکش برای افزایش مقاومت دندان استفاده شود.
کشیدن دندان:
در برخی مواقع اگر آبسه به دلیل پوسیدگی دندان ایجاد شده باشد. پزشک متخصص تنها راه را کشیدن دندان میداند. البته اگر عفونت به خارج از ناحیه آبسه گسترش پیدا کرده باشد، پزشک ابتدا مصرف آنتی بیوتیک را تجویز خواهد کرد.
درمان آبسه دندان در طب سنتی
همانطور که گفته شد برخی درمان های آبسه کاملا سنتی و دور از درمان های پزشکی است در ادامه به بررسی آنها می پردازیم:
آب نمک گرم و ولرم:
در مواقعی که آبسه دندان وضعیت وخیمی نداشته باشد استفاده از آب ولرم و نمک میتواند به تسکین درد کمک کند.
روغنهای کنجد، زیتون و نارگیل:
در برخی مواقع استفاده روغنهای کنجد زیتون و نارگیل می تواند در درمان آبسه موثر باشد. البته بهتر است این کار را در زمانی که ناشتا هستید، انجام ندهید . همچنین در مواقعی از این روش استفاده کنید که آبسه شما حاد نباشد.
چای شنبلیله:
در این روش، باید یک فنجان آب را درون قابلمه روی شعله بگذارید و یک قاشق چایخوری چای شنبلیله آسیابشده را به آن اضافه کنید. وقتی چای رنگ گرفت، با کمک پنبه آن را روی ناحیه آبسه بزنید. این ترفند را نیز سه بار در روز انجام دهید.
درمان آبسه در خانه
استفاده از برخی مواد دارویی در خانه میتواند به بهبود آبسه کمک کند. البته چنانچه تغییری حاصل نشد، باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.این روش ها عبارتست از:
استفاده از آب اکسیژنه
هیدروژن پراکسید یا همان آب اکسیژنه می تواند عفونت های باکتریایی را از بین برده و پلاک های اطراف لثه را کاهش دهد.برای همین در برخی مواقع می تواند در درمان آبسه بسیار مفید عمل کند.
در این روش باید مقداری هیدروژن پراکسید ۳٪ را با مقداری آب به نسبت یکسان مخلوط کنید سپس آن را در دهان خود بچرخانید و بعد بیرون بریزید. انجام این روش دو تا سهبار در روز، تاثیر زیادی در درمان این مشکل خواهد داشت.
درمان آبسه دندان با نشاسته
به نظر میرسد که مواد تشکیل دهند نشاسته در خشک کردن عفونت های آبسه موثر است. برای این کار بهتر است دو قاشق نشاسته را با آب ولرم یک قاشق چای خوری شکر مخلوط کرده و به کمک گوش پاک کن روی آبسه بگذارید. با تکرار این روش میتوانید رفتهرفته عفونت را از دندان خود تخلیه کنید.
نحوه درمان آبسه با جوش شیرین
متداولترین روش درمان خانگی آبسه استفاده از جوش شیرین است. این مواد خاصیت ضد عفونی کننده بالایی دارد برای همین می تواند به از بین رفتن عفونت آبسه کمک کند. استفاده از این ماده به مدت ۲ بار در روز میتواند در درمان التهاب و عفونت آبسه شما موثر باشد.
برای آبسه دندان چه دارویی بخوریم؟
اگرچه لازم است قبل از استفاده از دارو برای آبسه حتما با پزشک خود مشورت کنید، اما عموما به دلیلی ماهیت آبسه استفاده زا دراو های آنتی بیوتیک و ضد التهاب برای درمان این عارضه بسیار مفید است. بنابراین باید از روش ها و داروهایی استفاده کنید که عفونت لثه شما را هرچه سریعتر از بین ببرد.
همچنین در این مقاله میتوانید درباره روش های مراقبت از دندان اطلاعات کسب کنید.
سخن آخر
ایجاد عارضه آبسه دندان در دهان می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. همچنین شدت این عارضه نیز متفاوت است. درمان این عارضه نیز میتواند با روش های مختلف پزشکی، سنتی و درمان های خانگی انجام شود. اما بهتر است قبل از اقدام به هرگونه درمان با پزشک متخصص صحبت کنید تا با درمان اشتباه شدت بیماری را بیشتر نکنید.