اوربایت چیست؟
در این مقاله از سایت دندانپزشکان ایران در نظر داریم درباره عارضه اوربایت باش ما صحبت کنیم. به ناهنجاری دهان و دندان که در آن، دندان های فک بالا تا حدود 30 الی 50 درصد دندان های فک پایین را پوشانده اند اوربایت (Overbites) میگویند. دلایل مختلفی برای این عارضه وجود دارد؛ اما در بیشتر موارد، اوربایت به صورت ژنتیکی ایجاد می شود. درمان های این عارضه نیز بر اساس شدت آن متفاوت است.
انواع مختلف اوربایت
به طور کلی اوربایت را میتوان به سه دسته اصلی دسته بندی کرد؛ اسکلتی، دندانی و برخوردی تقسیم می شوند. در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:
اوربایت اسکلتی
این نوع از عارضه بر اساس رشد نامنظم استخوان فک است و وجب رشد ناهمگن دندان ها خواهد شد. دلایل به وجود آمدن این عارضه بیشتر ژنتیکی بوده و بهترین درمان آن روش ارتودنسی می باشد. در برخی موارد نیز برای درمان اوربایت اسکلتی در بزرگسالان بهترین روش جراحی است. رشد نامنظم فک را میتوانیم اصلیترین عامل در بروز این نوع از اوربایت بدانیم.
اوربایت دندانی
این نوع اوربایت بر اثر عوامل خارجی که بر رشد دندان موثر هستند به وجود می آید. این عوامل عبارتند از کمبود فضای دهان برای رشد دندان و از دست دادن دندان های عقبی که منجر به بد جویدن غذا خواهد شد. استفاده زا ارتودنسی ثابت یا متجرک بهترین روش برای درمان این نوع از عارضه می باشد.
اوربایت برخوردی
شدیدترین حالت این عراضه زمانی است که در آن دندانهای پایینی با بسته شدن دهان، کام دندانهای بالایی را از پشت لمس کنند و در طول زمان به استخوان اطراف دندانهای پیش بالا آسیب میرساند. درمان این عارضه جز سخت ترین درمان های دندان پزشکی است. اما در صورت عدم درمان، ممکن است منجر به از دست دادن دندانهای پیش بالا و یا آسیب دیدگی شدید این دندانها شود.
شدت اوربایت بر چه اساس سنجیده میشود؟
به طور کلی شدت اوربایت بر اساس میزان همپوشانی بین دندان های پیش بالا و پایین بر اساس مقیاس درصد اندازه گیری میشود. در واقع اوربایت می تواند 30، 50 یا 100 درصد باشد. هرچه این عدد بزرگتر باشد، شدت اور بایت بیشتر است و درمان اوربایت نیز بر اساس شدت آن متغیر خواهد بود.
تفاوت اوربایت با کراس بایت، اورجت و اپن بایت
این عارضه در برخی المان ها میتواند با ناهنجاریهای دیگری مانند کراس بایت، اورجت و اپن بایت اشتراک داشته باشد. اما مطمئنا هر کدام از این عراضه ها دلایل و شرایط مختلفی دارند که در ادامه به این تفاوت ها می پردازیم:
اورجت
در اورجت معمولا شکاف افقی بین دندانهای جلویی بالا و پایین وجود دارد. دلایل آن می تواند ژنتیکی بوده و یا بر اثر ر موارد دیگر به وجود آید. اما اوربایت ناهمگونی فک بالا با فک پایین است. درمان این ناهنجاری با مشکلات ناشی از اوربایت کاملا متفاوت از هم است.
کراس بایت
کراس بایت عارضه ای دقیقا مخالف اوربایت است. در این عارضه هنگام بسته شدن دهان، دندانهای جلویی بالا در پشت دندانهای جلویی پایین قرار گرفته و یک همپوشانی از این دست رخ میدهد. اما اوربایت شرایطی کاملا متفاوت ایجاد خواهد کرد. اگرچه درمان هر دو عارضه می تواند شبیه به هم باشد،اما روشی کاملا متفاوت دارد
اپن بایت
در این عارضه هنگام بستن دهان، بین فک بالا و پایین فاصله به وجود می آید. در صورتی که در حالت طبیعی با بستن دهان، نباید هیچگونه فاصلهای در بین فک بالا و پایین وجود داشته باشد. بنابراین این عارضه یک ناهنجاری ساختار فک است و شرایطی کاملا متفاوت از عراضه اوربایت دارد.
دلایل به وجود آمدن اوربایت
دلایل متعددی برای بروز این عارضه شناخته شده است. در ادامه به بررسی رایج ترین علتهای این ناهنجاری میپردازیم.
ژنتیک
ژنتیک مهمترین دلیل این عارضه است. به آن عارضه اسکلتی می گویند. در واقع اگر این عارضه بر اثر ژنتیک به وجود آید ناشی از مشکلات در رشد ساختار استخوان فک می باشد. همانطور که میدانید شکل و رشد استخوانها معمولا توسط ژنهای خاصی ایجاد میشود که از والدین و بستگان شما به ارث خواهد رسید.
ازدحام دندانها
اگر فضای دهان برای اندازه دندان ها کافی نباشد باعث به وجود آمدن اوربایت خواهد شد؛ چراکه عدم فضای کافی باعث می شود دندانها برای جایگیری حرکت کرده و به صورت نامنظم از لثه خارج میشوند. این ازدحام میتواند به دلایل مختلفی مثل از دست دادن دندانهای عقبی در اثر سایش بیش از حد ایجاد شود.
عوامل خارجی
مکیدن شست یا استفاده طولانی مدت از پستانک در برخی اوقات، جویدن ناخن یا مو و جویدن انتهای مداد از جمله عواملی است که در دراز مدت میتواند باعث ایجاد اوربایت شود. در این شرایط و برای جلوگیری از این عارضه باید از عادت های بدی که کودکان ما در سن رشد دارند جلوگیری کنیم.
- اوربایت
چنانچه در شیراز زندگی میکند و نیاز به نوبت گیری یا مشاوره آنلاین در زمینه روکش دندان هستید میتوانید به لیست برترین متخصص روکش دندان در شیراز مراجعه کنید همچنین چنانچه ساکن شمال تهران هستید میتوانید به لیست برترین متخصص روکش در قلهک مراجعه کنید
چگونه اوربایت را درمان کنیم؟
درمان اوربایت به درجه شدت عارضه متفاوت است. در برخی مواقع نیز برطرف کردن صد در صد آن امکان پذیر نیست؛ اما به طور کلی روشهای مختلفی برای درمان آن وجود دارد که در ادامه به بررسی این روش ها می پردازیم:
درمان اوربایت با ارتودنسی
رایج ترین روش درمان اوربایت ارتودنسی است که در آن متخصص با استفاده از سیم و بریس و فشار هایی که به صورت ممتد و بر اساس یک قاعده صحیح به فک و دندان وارد میکند. باعث منظم شدن و اصلاح عارضه خواهد شد.
الاینرهای شفاف اینویزیلاین
یکی دیگر از روش های درمان این عارضه استفاده از الاینرهای شفاف اینویزیلاین است. در این روش درمانی از الاینرهای پلاستیکی شفاف به صورت سفارشی روی دندانهای شما قالب گیری و نصب می شود. سپس با گذشت زمان با فشار ناشی از این وسیله عارضه از بین خواهد رفت.
عمل جراحی
در شرایطی که عارضه بسیار شدید باشد تنها راه درمان عمل جراحی است. این عمل معمولا همراه با ارتودنسی بوده و طی زمان طولانی برطرف خواهد شد. استفاده از این روش برای بزرگسالان کاربردی تر از کودکان است؛ زیرا با تشخیص به موقع عارضه اوربایت در کودکی میتوان قبل از رشد کامل استخوان فک به وسیله روش های دیگر این ناهنجاری را از بین برد.
عوارض عدم درمان اوربایت
یک فرد در صورت عدم درمان، اوربایت میتواند عوارض شدید ی را متحمل شود. در این حالت سلامت خود را به خطر می اندازد. این عوراض عبارتند از:
- آسیب دیدن لثهها به وسیله دندانها فک پایین شود.
- رشد غیر طبیعی دندان های فک بالا
- مشکلات تنفسی مختلفی
- مشکل در بلع و جویدن غذا و در نهایت به وجود آمدن مشکلات گوارشی ناشی از این عدم توانایی
- ایجاد سردردهای فوقالعاده شدید
- احتمال شکستگی دندانها و همچنین فرسایش مینای دندان.
- طاقت فرسا شدن شستشوی دهان و دندان
- پوسیدگی دندان و بیماریهای مختلف لثه
بهترین سن درمان اوربایت
بهترین و موثرترین سن برای درمان اوربایت، قبل از سن بلوغ است.یعنی زمانی که استخوان های فک به طور کامل رشد نکرده اند . سن بیمار که بالا باشد درمان سخت تر می شود. ارتودنتیست در این حال مجبور میشود از روشهای سختتری در این زمینه کمک بگیرد.
در این مقاله میتوانید اطلاعات بیشتر درباره آندربایت کسب کنید.
سخن آخر
ناهنجاری اوربایت می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که برااس هر دلیلی و شدت عارضه درمان های گوناگون نیز دارد. عدم درمان این عارضه می تواند عوارض بسیار زیادی را برای فرد به وجود آورد. همچنین هنگامی که تصمیم به درمان این عارضه گرفتید بهتر است حتما در باره تبحر متخصص خود در این زمینه مطمئن شوید تا بهترین نتیجه را داشته باشید.