تغییر رنگ لثه ها و دلایل آن
در این مقاله از سایت دندانپزشکان ایران در نظر داریم درباره علت تغییر رنگ لثه باش ما صحبت کنیم. به طور کلی رنگ یک لثه سالم صورتی مایل به قرمز است که به دلایل مختلف می تواند تیره تر یا حتی سیاه رنگ شود. این عارضه در برخی مواقع قابل درمان بوده و در برخی مواقع نیز امکان درمان وجود ندارد به هر حال بهتر است قبل از اینکه دیر شود دلیل اصلی عارضه تشخیص داده شود.
دلایل تغییر رنگ لثه
برای تغییر رنگ لثه دلایل مختلفی وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم:
تغییر رنگ لثه به دلیل ضربه
در برخی مواقع مسائلی مانند تصادف، سقوط از ارتفاع، برخورد با جسم تیز و یا حتی استفاده ناصحیح از مسواک و نخ دندان باعث کبودی و تغییر رنگ لثه ها می شود. حتی گاهی این موارد باعث خونریزی نیز خواهد شد.
این عارضه با این دلایل معمولا بدون مراجعه به پزشک و با مرور زمان از بین برود. اما در برخی موارد ممکن است شرایط فرد به ترومبوسیتوپنی (thrombocytopenia) مربوط باشد که ناشی از لخته شدن خون در زیر لثه است. در این صورت حتما باید به متخصص رجوع کنید تا با درمان به موقع از تحلیل لثه ها جلوگیری شود.
هماتوم ناشی از دندان درآوردن
در کودکان وقتی دندان های شیری شروع به رشد میکند، ممکن است کیستی پر از مایع روی لثه ایجاد شود. به این کیست هماتوم ناشی از دندان در آوردن یا هماتوم رشد دندان میگویند. هماتوم ها معمولا باعث تغییر رنگ می شود و بعد از خارج شدن دندان، لثه دوباره به حالت عادی تغییرشکل می دهد.
با این وجود اگر این مشکل برطرف نشد، پزشک جراح میتواند کیست را باز کند تا دندان به رشد خود ادامه دهد.
تغییر رنگ لثه ناشی از آمالگام
همانطور که می دانید آمالگام آلیاژ خاصی است که معمولا برای پر کردن دندان استفاده میشود.
در زمان که دندان دچار پوسیدگی شود برای عصب کشی یا پر کردن دندان از آمالگام استفاده می کنند که روی لثه ها اثر گذاشته و آن ها را به رنگ سیاه در می آورد.
تغییر رنگ ناشی از آمالگام قابل برطرف کردن نیست، اما بی ضرر است و نیازی به درمان ندارد.
اما برای دوری از این مسئله می توان با استفاده از یک سد پلاستیکی یا همان رابربند دندان مورد نظر را از فضای دهان و لثههای شما جدا کرد تا ذرات آمالگام وارد بخشهای مختلف دهان شما نشوند.
ضایعات ملانوتیک
ضایعات ملانوتیک (Melanotic macule) لکههای بی ضرر هستند که هر جای بدن از جمله لثه می توانند ظاهر شوند. اندازه این ضایعه بین 1 تا 3 میلیمتر بوده و علائم دیگری ایجاد نمیکند. این ضایعات نیاز به درمان ندارند و به دلیل رنگ آنها ممکن است در سیاه شدن لثه نقش داشته باشند. اگرچه در بسیاری از موارد این لکه به صورت مادرزادی بوده و دلایل دقیقی ندارد اما در برخی موارد ممکن است نشان دهنده بیماریهای دیگری مانند بیماری آدیسون یا سندروم Peutz-Jeghers هم باشند.
سیگار کشیدن
یکی دیگر از دلایل سیاه شدن لثه می تواند استعمال دخانیات باشد. چرا که دود سیگار در تشکیل لایه پلاک در سطح دندانها و سیاه شدن آنها نقش دارد. درواقع نیکوتین موجود در سیگار میتواند منجر به افزایش فعالیت ملانوسیتها شده و لثه بر اثر این اتفاق تغییر رنگ خواهد داد.
مصرف برخی از داروها
داروهایی مانند مینوسیکلسن (Minocycline) برای درمان تعدادی از بیماریهای عفونی و بعضی از داروهای ضد افسردگی ممکن است باعث تغییر رنگ در لثهها شود؛ چراکه از عوارض این داروها تجمع رنگدانه در لثه می باشد . این عارضه اگر به موقع تشخیص داده شود، توسط متخصص قابل درمان است. بنابراین به محض بروز چنین شرایطی بهتر است که با یک متخصص مشورت کنید.
آمالگام (ماده پرکنندهی دندان)
همانطور که در بالا گفته شد فلز آمالگام می تواند باعث تغییر رنگ در لثه شود. بنابراین چنانچه در بخشی از دندان که نزدیک لثه استاز این فلز استفاده شود، امکان خاکستری یا سیاه شدن لثه وجود دارد. آمالگام ترکیبی از چند فلز است که برای پر کردن و درمان دندان پوسیده به کار میرود.
- تغییر رنگ لثه
شما می توانید برای دریافت مشاوره آنلاین و رایگان درباره جراحی لبخند لثه همین حالا وارد لیست متخصص جراحی لثه در شیراز سایت ما شوید. همچنین چنانچه در تهران و در منطقه رسالت زندگی میکنید میتوانید با مراجعه به برترین متخصص رسالت تهران، پزشک مورد نظر خود را پیدا کنید.
بیماری نکروز و التهاب لثه
این بیماری معمولا باعث از بین رفتن بافت های زنده لثه شده و این مرگ می تواند عفونت هایی در لثه ایجاد کند. از عوارض این عفونت ها میتوان به تغییر رنگ دادن لثه ها و بوی بد و خونریزی لثه اشاره کرد.
دلایل بیماری نکروز می تواند علاوه بر سیگار، استرس و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، مربوط به بیماریهای عفونی و ایدز باشد. همچنین چنانچه این بیماریها به موقع درمان نشوند، میتوانند به بافتهای داخلی و استخوانها نیز آسیب برساند.
یکی دیگر از دلایل تغییر رنگ لثه التهاب شدیدی است که بر اثر عواملی مثل باکتری و عفونت در لثه به وجود آید. رعایت بهداشت دهان و دندان، استرس، کمخوابی و یا رژیم غذایی نادرست باعث به وجود آمدن این مشکل شده و تغییر رنگ در لثه نیز به وجود خواهد آورد.
سرطان دهان
یکی دیگر از دلایلی تغییر رنگ لثه ها سرطان دهان است در این شرایط رنگ دانه ها سیاه نگی ایجاد میشود که از علائم اولیه سرطان لثه است. علائم دیگری مانند زخمهای باز، خونریزی غیر معمول و تورم در دهان نیز در این بیماری مشهود است. اگر مشخص شود که این لکه سیاه رنگ سرطانی است، پزشک برای جلوگیری از آن راهکارهای جراحی را ارائه خواهد داد.
پلاک و تارتار یا جرم دندانی
بزاق دهان باعث ایجاد باکتری هایی می شود که به مرور زمان به صورت جرم روی دندان قرار میگیرد. این جرم ها به مرور زمان روی سطح دهان ایجاد شده و انباشتگی آن می تواند روی رنگ لثه نیز اثر بگذارد.
برای جلوگیری از این شرایط باید به طور منظم مسواک بزنیم و به بهداشت دهان و دندان اهمیت دهیم . چرا که اگر دندان ها را مسواک نزنیم، پلاک سفت و سخت شده و در لابلای دندان ها بیشتر شده و باعث تغییر رنگ دندان میشود. پلاک سفت و سخت تر شده و تبدیل به تارتار یا جرم دندان میشود.
سندروم دهان خندقی یا (Acute necrotizing ulcerative gingivitis)
این سندروم یک نوع عفونت مسری غیر عفونی و غیر سرطانی است که در بافت لثه ها قرار دارد. از عوارض این بیماری می توان به تب ، تغییر رنگ لثه های دردناک و بد بویی دهان اشاره کرد . در واقع اگر یک لایه از بافت مرده در طول لثه ایجاد شود، می تواند باعث ایجاد لثه سیاه یا خاکستری شود. این عارضه نیز در پی ضعف بهداشت دهان ، استرس ، کمبود خواب یا رژیم غذایی نامناسب ایجاد می شود.
کم خونی
یکی دیگر از دلایلی که میتواند باعث تغییر رنگ در لثه ها شود کم خونی است . در واقع کم خونی باعث میشود که بدن دچار کمبود گلبول های قرمز خون شده و رنگ لثه ها تغییر کند. این بیماری به شکل های مختلف بسته به علت اصلی آن بوجود می آید.
سخن آخر
تغییر رنگ لثه ها می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. در برخی مواقع تدرمان این تغییر رنگ امکان پذیر نبوده و در بسیاری از مواقع چنانچه به خوبی و به درستی تشخیص داده شود، می تواند درمان شود. بنابراین چنانچه چنین عارضه ای را در دهان خود مشاهده کردید قبل از هرچیز باید با یک متخصص مشورت کرده و به درمان به موقع در این زمینه بپردازید.