
لق شدن دندان در ارتودنسی

در این مقاله از سایت دندانپزشکان ایران سعی داریم پیرامون لق شدن دندان در زمان ارتودنسی و راهکار پیشگیری از آن صحبت کنیم.
یکی از نگرانی های افرادی که از روش ارتودنسی برای اصلاح فک و دندان خود استفاده میکنند، لق شدن دندانشان بر اثر فشار است.این مسئله گاهی به طور واقعی اتفاق افتاده و در برخی موارد نیز تنها احساس لق شدن حین ارتودنسی اتفاق می افتد. اما به طور کلی راهکار هایی وجود دارد که این احساس در دوران ارتودنسی کمتر شود.
چرا در طول درمان ارتودنسی احساس می کنم که دندانم لق شده است؟
بعد از ارتودنسی متداول است که بیمار تا چند روز احساس ناراحتی داشته باشد. این احساس در برخی مواقع تا جایی پیش میرود که بیمار احساس میکند دندان هایش شل یا لق شده و در حال افتادن است. البته این حس طی چند روز و بعد از نصب وسایل ارتودنسی کم کم از بین خواهد رفت.
به طور کلی این احساس به دو دلیلی اتفاق می افتد:
1.نصب یک روزه ابزار ارتودنسی روی دندان، فرد را از حالت راحت بیرون آورده و عادت کردن به این اشیا خارجی زمان بر است
2.اساس درمان ارتودنسی بر اثر وارد کردن نیروهایی به تمای بخش دندان است تا مسئله اصلاح شدن دندان اتفاق افتد. این نیرو دندان را کمی شل میکند تا بتوانند آن را در استخوان حرکت داده و در موقعیت صاف تری قرار دهند.
آیا ارتودنسی باعث لق شدن دندان می شود؟
سن و جنسیت در روند حرکت دندان ها و ازبین رفتن ناهنجاری ها بستگی دارد اما به طور کلی در طول یک ما دندان ها حدود 1 میلیمتر جا به جا میشوند. به محض برداشتن براکت ها نیز حرکت دندان ها متوقف خواهد شد.با این وجود میتوان گفت در حین ارتودنسی ریشه دندان کمی آسیب پذیر شده و نیاز به مراقبت دارد.
چه عواملی باعث لق شدن دندان در زمان ارتودنسی می شود؟
علاوه بر آنچه گفته شد دلایلی هم وجود دارد که باعث لق شدن دندان می شود.
درد مداوم در دندان
درد دندان در روزهای اولیه ارتودنسی د طبیعی است. اما اگر این درد ممتد بود باید حتما با پزشک خود مشورت کنید تا فشار روی دندان شما کمتر شود. این فشار به بخش های مختلف دندان شما از جمله بخش های زیر وارد می شود:
تاج دندان
ریشه دندان
لیگامان پریودنتال
استخوان نگهدارنده اطراف دندان
بیماری های لثه
بیماری های لثه در برخی مواقع می تواند باعث لق شدند دندان هنگام ارتودنسی شود. بنابراین بهتر است قبل از شروع درمان حتما مشکل لثه خود را برطرف کنید. به طور کلی بیماری های لثه دلایل مختلفی دارد که از جمله آن میتوان به بوی بد دهان، عقب رفتن لثه ها، متورم شدن لثه ها و حساسیت بسیار زیاد آنها اشاره کرد.
در صورتی که متخصص ارتودنسی این بیماری ها را تشخیص دهد، راهکارهای درمانی را به شما ارائه خواهد داد تا از لق شدن بیش از حد و همین طور مشکلات آتی چنین بیماری هایی در زمان ارتودنسی جلوگیری کند.
شلوغی زیاد دندان ها
در مواردی که دندان ها بیش از اندازه نامرتب باشد طول درمان ارتودنسی بیشتر بوده و احساس لقی بیشتر احساس خواهد شد. اگر دندان ها بیش از اندازه نامرتب و شلوغ باشند روند درمان کندتر میشود و لقی در آن بیشتر احساس می شود.
پوسیدگی دندان
یکی دیگر از دلایلی که باعث لق شدن دندان حین ارتودنسی می شود، پوسیدگی دندان است. ریشه این دندان ها اغلب بسیار آسیب پذیر است بنابراین با فشار ناشی از بریس ها می تواند لق شده و یا حتی کنده شود. همچنین این مسئله اگر درمان نشود می تواند شرایط عفونت و التهاب را به وجود آرود.
دندان قروچه
اگر به طور ناخودآگاه هنگام خواب دندان قروچه انجام میدهید امکان اینکه به دندان خود هنگام ارتودنسی آسیب وارد کرده و باعث لقی دندان شود. از این رو باید این مشکل قبل از انجام ارتودنسی برطرف شده و یا از محافظ استفاده نمایید
- لق شدن دندان
قبل از خواندن اطلاعات بیشتر درباره ارتودنسی های نامرئی می توانید جهت دریافت مشاوره آنلاین و رایگان به لیست متخصص ارتودنسی در شیراز سایت ما مراجعه فرمایید. همچنین
اگر ساکن شهر بزرگ تهران هستید می توانید برای مشاهده لیست کامل از پزشکان متخصص ارتودنسی در تهران به همراه نمونه کار با کلیک وارد این لیست شوید.
چگونه از لق شدن دندان ها در ارتودنسی جلوگیری کنیم؟
اینکه بر اثر فشار ناشی از ارتودنسی دندانها کمی شل و لق شوند، اجتناب ناپذیر است. اما با مصرف برخی از خوراکی ها می توانید تا حد زیادی از میزان لق شدن بیش از حد دندان ها کم کنید. مثلا مصرف انواع سبزیجات و همین طور میوه ها و رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند در این زمینه کمککننده باشد.
روش دوم این است که قبل از انجام ارتودنسی مشکل پوسیدگی دندان یا بیماری های لثه خود را برطرف کنید.
به طور مثال افرادی که از اسپری های حاوی کورتون استفاده میکنند، ریشه دندان آسیب پذیر تری دارند و ریشه دندانشان سست تر است. بر همین اساس ممکن است ارتودنسی به دندان های آن ها آسیب بزند. پس قبل از درمان به روش ارتودنسی باید از سالم بودن ریشه دندانشان مطمئن شوند.
البته باید این نکته را مد نظر قرار دهید که ارتودنسی های متحرک و یا ارتودنسی های لینگوال به دلیل فشار کمتری که به دندان وارد میکنند در واقع لق شدن دندان در آن صفر است هرچند این درمان برای تمامی بیماران مناسب نمی باشد.
بعد از اتمام درمان ارتودنسی آیا دندان ها همچنان لق هستند ؟
بعد از پایان دوره درمان ارتودنسی و برداشتن فشار ناشی از بریس ها از روی دندان، تمامی دندان ها در موقعیت اصلی و صحیح خود قرار می گیرند. در این مرحله بازسازی فک متوقف شده و دندان ها در شرایط جدید قرار میگیرد. در واقع با برداشتن فشار خارجی ناشی از براکت ها حس لق بودن دندان ها به طور کلی از بین می رود. البته برای آنکه دندان ها در موقعیت جدید باقی بمانند و به حالت اولیه برنگردند بیمار باید چندین ماه از نگهدارنده استفاده کند.
همچنین می توانید در باره انواع مسواک اطلاعات کسب کنید.
سخن آخر
استفاده از ارتودنسی یکی از بهترین روش ها برای بازیابی دندان های ناهنجار و اصلاح فک است. این روش هرچند دارای مزایای است اما معایبی نیز دارد. با این وجود اگر ارتودنسی با دقت انجام شده و دهان بیمار به دقت مورد بررسی قرار نگیرد. ممکن است مشکلات مانند لقی دندان را به وجود آورد.در واقع میتوان گفت روش درمان ارتودنسی نمی تواند تنها علت لق شدن دندان ها باشد. اما برخی دندان ها به دلایلی مانند پوسیدگی و یا التهاب لثه ممکن است دچار این عارضه شود که البته قابل پیشگیری است.