جستجو
رادیولوژی دندان
بروزرسانی: ۱۴۰۲/۱۰/۲۶ نویسنده : موژان خسروی

همه چیز درباره رادیولوژی دندان

|215 بازدید
|
0 کامنت
مطالعه: 3 دقیقه

رادیولوژی دندان به بیان ساده عکس از دندان‌های شماست! متخصصان دندان پزشک برای بررسی سلامت دندان و دهان شما از رادیوگرافی دندان‌های شما استفاده می‌کنند. رادیولوژی دندان‌ها با اشعه ایکس در سطوح کم تشعشع انجام می‌شود. اگر در یک روز بهاری به دندان درد دچار شدید؛ فقط ناحیه آسیب دیده مشخص می‌شود و برای مشخص کردن دقیق دندان آسیب دیده نیاز به عکس از دندان است. رادیوگرافی امروزه یک ابزار رایج برای تشخیص مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان و بررسی دندان‌های نهفته است که می توانید از سایت دندانپزشکان ایران نوبت رزرو کنید. در این مقاله شما را با رادیولوژی دندان آشنا خواهیم کرد.

چرا رادیولوژی انجام می‌شود؟

زمانی که پزشک شما را برای رادیولوژی دندان می‌فرستد؛ به این معناست که شما باید با اشعه ایکس از دندان خود عکسبرداری کنید. اگر شما برای اولین بار به یک پزشک متخصص دهان و دندان مراجعه کنید، شما را برای رادیولوژی می‌فرستد. دندانپزشک برای اینکه بتواند تصویر واضح و شفافی از دندان های شما داشته باشد، به این عکس نیاز پیدا می‌کند.

بررسی وضعیت دندان با رادیولوژی

رادیولوژی برای کودکان می‌تواند از اهمیت بیشتری برخوردار باشد. چرا که به دندانپزشک کمک خواهد کرد تا با تشخیص دندان‌های شیری از عوارضی مانند رشد دندان‌های بالغ در پشت دندان‌های شیری جلوگیری کند. رادیوگرافی با عکس برداری از استخوان فک اعصاب و ریشه دندان‌ها به دندانپزشک کمک می‌کنند تا پوسیدگی دندان انواع ناهنجاری‌ها و آبسه دندان را تشخیص دهند. به طور کلی رادیولوژی دندان به دو صورت دهانی و خارجی انجام می‌شود که تا انتهای مقاله به آن پرداخته خواهد شد.

رادیولوژی دندان برای تشخیص چه نوع بیماری‌های انجام می‌شود؟

اگر دندانپزشک شما را برای رادیولوژی می‌فرستد؛ خیلی نگران نباشید. شاید متخصص دندان تنها برای اطمینان از سلامت دندان و بررسی میزان آسیب شما را برای عکسبرداری فرستاده باشد. اما به طور کلی رادیولوژی دندان می‌تواند نشان دهد:

  • پوسیدگی در ناحیه های. زیرین دندان و پرکردگی‌های قدیمی یا روکش‌های دندان
  • ناحیه ای از دهان و دندان شما که با عفونت درگیر است.
  • وضعیت دندان های نهفته و بررسی وضعیت دندان های شیری و بالغ (دائمی)
  • بررسی عفونت در ریشه دندان یا در میان لثه و دندان شما
  • بررسی وضعیت استخوان فک
  • تشخیص کیست و انواع تومورهای دهان و دندان

رادیولوژی برای بررسی وضعیت دندان های

  • بررسی وضعیت دندان ها در ادامه روند درمان ایمپلنت دندان و پروتز دندان
  • بررسی بهبود وضعیت دندان ها بعد از درمان ریشه و پیوند استخوان درمان
  • بررسی وضعیت رشد دندان عقل

اگر پزشک بخواهد از وجود فضای مناسب در دهان کودک شما، برای رشد دندان های بالغ یا دائمی مطمئن شود؛ به عکس رادیولوژی دندان نیاز دارد. شما با گرفتن یک عکس و بررسی وجود فضای کافی توسط پزشک متخصص از مقوله ارتودنسی راحت خواهید شد.

انواع مختلف رادیولوژی دندان فک و صورت

رادیوگرافی دهان و دندان به دو صورت خارج دهانی و داخل دهانی انجام می‌گیرد. در رادیولوژی داخلی، فیلم یا حسگر درون دهان فرد قرار خواهد گرفت. رادیولوژی داخل دهانی به سه شکل پری اپیکال، بایت وینگ و اکلوزال گرفته خواهد شد. در رادیولوژی خارج دهانی فیلم یا حسگر خارج از دهان است. رادیوگرافی خارج دهانی نیز به سه شکل پانوراما، سفالومتریک و سیتی پرتو مخروطی گرفته خواهد شد.

خطرات رادیولوژی دندان و اشعه ایکس

در واقع با شنیدن اسم اشعه ایکس، ممکن است فکر کنید حتما در معرض خطر سرطان قرار خواهید گرفت. این باور اشتباه است! مقدار اشعه ایکس که در جریان رادیولوژی جذب می‌کنید، در برابر اشعه ای که از تلویزیون، گوشی هوشمند و کامپیوتر جذب می‌کنید؛ قابل مقایسه نیست! روزانه بدن ما اشعه‌های متفاوتی را جذب می کند که میزان جذب اشعه ایکس در رادیولوژی بسیار ناچیز است. اگر نگران خطر سرطان در راستای گرفتن عکس رادیولوژی هستید؛ باید بدانید که دوز اشعه ایکس در این نوع عکس برداری بسیار کم است و هیچ خطری سلامتی شما را تهدید نمی‌کند.

برای رادیوگرافی دندان به ویژگی‌های هر فرد باید توجه کرد. خصوصیاتی مانند سن، سلامت عمومی، سابقه بیماری هر فرد باید مورد بررسی قرار بگیرد. امروزه با پیشرفت تکنولوژی و شیوه‌های جدید تصویربرداری تنوع در رادیولوژی دندان، فک و صورت افزایش یافته است. هرچند نباید بیش از حد لازم، عکس برداری با اشعه ایکس انجام شود. چراکه رادیولوژی دندان در دوزهای بسیار زیاد می تواند گاها خطرناک باشد.

هر چند وقت یکبار می توان رادیولوژی دندان را انجام داد؟

تعداد دفعات عکسبرداری و نوع آن با توجه به نیاز هر فرد متفاوت است. برای جواب به پاسخ این سوال باید به موارد زیر توجه کنید :

۱. سن

۲‌ سلامت دهان و نتایج بالینی فرد

تعداد دفعات عکسبرداری به سن فرد بستگی دارد

۳. میزان پوسیدگی دندان ها

۴. داشتن علائم بیماری‌های دهان

رادیولوژی در بارداری

خانم‌های باردار به عنوان افراد حساس جامعه بهتر است؛ در زمان بارداری برای رادیولوژی مراجعه نکنند. بعضی از متخصصین بر این باورند که قرارگیری در برابر اشعه ایکس برای خانم باردار ممکن است جریان رشد جنین را دچار مشکل کند. هرچند متخصصان بارداری آمریکا اعلام کردند که رادیولوژی برای زنان باردار خطری ندارد. بهتر است در زمان مراجعه به متخصص شرایط خود را با او در میان بگذارید. در صورتی که مجبور به گرفتن عکس در دوران بارداری هستید، حتما از تجهیزات محافظ استفاده کنید.

رادیولوژی دندان فک و صورت چگونه انجام می‌شود؟

برای رادیوگرافی نیاز به آمادگی خاصی وجود ندارد. شما بعد از مراجعه به دندانپزشک می‌توانید برای رادیولوژی دندان مراجعه کنید. پیش از عکس گرفتن بهتر است، فرد دندان‌های خود را مسواک زده یا نخ دندان بکشد. قبل از عکسبرداری مرکز رادیولوژی دندان فک و صورت، جلیقه محافظ سربی خواهد داد؛ این جلیقه به دلیل وجود سرب، کمی سنگین است. در بعضی از کلینیک ها نیز گردنبند محافظ نیز داده می‌شود. این تجهیزات محافظتی از سینه و شکم شما در برابر اشعه ها محافظت خواهد کرد.

قرار گرفتن درست سر در رادیولوژی

برای عکسبرداری باید لباس مناسب که شامل جلیقه و گردنبد سربی است پوشید و به یک اتاق در بسته رفت. چگونگی قرارگیری سر در زمان عکس برداری بسیار مهم است که کارشناسان مرکز رادیولوژی به شما کمک می‌کنند تا جهت گیری مناسب داشته باشید. دستگاه عکس برداری در اطراف سر شما حرکت می کند تا از دهان و دندان شما عکس بگیرد. پرتو اشعه ایکس از بافت نرم دهان شما عبور می کند و تصاویری از دندان ها و استخوان ایجاد می کند.

در چه مواردی عکس رادیولوژی مورد تایید نیست؟

گاها شما برای عکسبرداری به مرکز رادیولوژی دندان فک و دهان مراجعه می‌کنید و عکس شما مورد تایید متخصص رادیولوژی نیست. زمانی عکس شما مورد تایید نیست که در حین عکسبرداری، شما نتوانید ثابت بیاستید یا سر خود را در محل مشخص شده ثابت نگه ندارید. همچنین مواردی مانند سیم های دندان یا پروتزهای دندانی می تواند سبب خراب شدن عکس شود.

مراکز رادیولوژی دندان

رادیو گرافی در مراکز متعددی انجام می شود که قیمت آن با توجه به نوع رادیوگرافی می تواند متفاوت باشد. بعضی از مراکز شامل هزینه های بیمه نیز هستند. لیست زیر مراکز رادیولوژی دندان در شیراز است:

  1.  کلینیک رادیولوژی دهان، فک و صورت دکتر مخترع
  2. کلینیک رادیولوژی دکتر مریم زنگویی بوشهری
  3. کلینیک رادیولوژی فک و صورت آلفا (آترا)
  4. کلینیک رادیولوژی فک و صورت دکتر مریم خانی
  5. کلینیک رادیولوژی دهان، فک و صورت مهر
  6. کلینیک رادیولوژی دهان، فک و صورت شیوا ایران پور

نتیجه گیری رادیولوژی دندان

روش‌ های رادیوگرافی برای تشخیص بهتر دندانپزشک انجام می شود. چرا که گاهی با تشخیص اشتباه مشکل مسیر درمان تغییر می‌کند و گاها به قیمت جان بیمار تمام می‌شود. امروزه در مراکز رادیولوژی دندان فک و صورت شیراز تجهیزات مدرن و دقیق است که می توانید با یک عکس برداری یک درمان مطمئن را آغاز کنید.

امتیاز شما به این مطلب:
مطالب پیشنهادی

سوالات و نظرات خود را برای همه چیز درباره رادیولوژی دندان ارسال کنید

0 کاربر تا الان نظر داده اند

اشتراک گذاری با دوستان از طریق :
واتساپ پیامک تلگرام ایمیل