تاثیر استرس بر سلامت دهان و دندان
در این مقاله قصد داریم پیرامون تاثیرات استرس بر سلامت دهان و دندان صحبت کنیم. همچنین به ارائه راهکار هایی برای جلوگیری از این موضوع می پردازیم.
تاثیر استرس در بدن
امروزه استرس یکی از مسائل رایج در زندگی شهری است که بدون شک تاثیرات زیادی بر سلامت جسم انسان خواهد داشت. دندان ها نیز از این قاعده مستثنی نبوده و بر اثر این عارضه دچار آسیب های مختلف خواهند شد.
در گذشته واکنش انسان به شرایط استرس زا باعث محافظت او از بلایای طبیعی شده و برای بقا لازم و ضروری بود. اما امروزه با پیشرفت زندگی شهری این استرس تنها نتایج مخربی بر روی بدن انسان دارد. از این رو بشر همواره به دنبال راهکاری است تا بتواند از میزان استرس خود کاسته و شرایط را بهتر کند.
تاثیر استرس بر سلامت دهان و دندان
همانطور که گفته شد دندان ها نیز از جمله اعضایی است که بروز استرس میتواند به صورت مستقیم و غیر مستقیم باعث نابودی آن شود. در شرایط استرس زا هم لثه و هم دندان می تواند تاثیر پذیر باشد. در ادامه به برخی تاثیرات استرس بر روی دندان اشاره خواهیم کرد.
استرس و دندان قروچه
یکی از مکانیسم های دفاعی بدن در برابر استرس دندان قروچه است. این عادت ناسالم معمولا بعد از بروز شرایط استرس زا به وجود می آید که بر اثر آن فرد به صورت ناخودآگاه دندانهای فک بالا را روی فک پایید کشیده و این سایش باعث از بین رفتن تاج دندان، لب پر شدن و شکسته شدن آن می شود.
همچنین عوارضی مانند آسیب به مینای دندان، درد فک و سردرد نیز بر اثر این عارضه به وجود خواهد آمد. متخصصین برای برطرف کردن این مشکل راهکار های مختلفی را ارائه میدهند. از جمله آن میتوان به استفاده از نایت گارد هنگام خواب اشاره کرد.
بیماری لثه و استرس
استرس با پایین آوردن سیستم دفاعی بدن، ما را در برابر بسیاری از بیماری ها و عفونت ها آسیب پذیر میکند. یکی از این عفونت ها التهاب لثه و پریودنتیت است.همچنین این بیماری جز مشکلات جدی لثه است که بر اثر عفونت های شدید بافت نرم لثه به وجود می آید. از آنجا که لثه ها نقش اساسی در حمایت از دندان ها دارند چنانچه استرس باعث تضعیف آن شود بالطبع دندان ها نیز از این آسیب در امان نخواهند بود.
اختلال مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)
همانطور که در بالا گفته شد یکی از عوارض استرس مزمن دندان قروچه است که میتواند به دندان آسیب برساند. از طرفی فشار دادن فک و دندان بر اثر این عارضه می تواند به ایجاد اختلال مفصل گیجگاهی فکی کمک کند. این وضعیت باعث درد، سفتی و کلیک در مفصل فک می شود که بر عملکرد دهان تاثیر می گذارد.
در واقع کشش مداوم ماهیچه ها در فک می تواند منجر به فک های دردناک یا TMJD شود. علائم این بیماری دندانی عبارتند از:
- درد فک
- فک های قفل شده
- مشکل در باز کردن دهان
- صداهایی از مفصل گیجگاهی فکی
- مشکل در جویدن
- درد در اطراف گوش
چنانچه در شیراز زندگی میکند و می خواهید از خدمات آنلاین سایت دندانپزشکان ایران بهرمند شوید می توانید به کلینیک دندانپزشکی در شیراز مراجعه کنید. همچنین با مراجعه به لیست برترین متخصص دندانپزشک در کرج می توانید از خدمات آنلاین و نوبت گیری غیر حضوری در کرج بهرمند شوید.
نادیده گرفتن سلامت دهان و دندان
افرادی که دچار استرس و ذهن مشغول هستند امکان دارد که کمتر به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت دهند. همین مسئله می تواند سلامت دهان و دندان آنها را تحت تاثیر قرار دهد. در واقع اگر از مراقبت دهان و دندان خود غافل شویم محیطی را برای گسترش باکتری های مضر ایجاد کرده ایم که نتیجه ای جز پوسیدگی دندان نخواهد داشت.
غذاهای خوشمزه و اثرات ناخوشایند بر سلامت دهان و دندان
پرخوری عصبی و میل به مصرف شیرینی از جمله عوارضی است که بر اثر استرس زیاد ایجاد خواهد شد. استفاده بی رویه از مواد غذایی بخصوص مواد قندی می تواند باعث پوسیدگی و آسیب به دندان ها شده و سلامت آنها را به خطر می اندازد.
غفلت از قرار ملاقات های دندانپزشکی تحت استرس
بی اهمیت بودن به دندان بر اثر فضای استرس زای زندگی باعث می شود که در صورت بروز یک علامت کوچک با متخصص خود مشورت نکنیم و به دنبال درمان آن نباشیم. همچنین شاید ویزیت دوره ای دندان های خود را به تعویق بیاندازیم. همین مسئله باعث می شود تا دندان های ما دچار آسیب های جدی شده و در آن های جدی تری لازم داشته باشد. ویزیت های منظم می تواند مشکلات را زودتر تشخیص دهد و شما را از درمانهای بیشتر دندانپزشکی نجات دهد.
دهان خشک
یکی از عوارض شرایط استرس در بدن خشک شدن غدد بزاق است که در پی آن دهان خشک می شود. همین مسئله بستر برای تولید باکتری و پوسیدگی دندان خواهد شد. بنابراین هنگام ایجاد شرایط استرس و بروز چنین مشکلی برای برطرف کردن ان بهتر است بیشتر از مایعات مصرف کنید.
عادت های ناپسند
برخی از افراد هنگام استرس باعث عادات مضری می شود که میتواند بر سلامت دندان تاثیر بگذارد . رفتاری هایی مانند ناخن جویدن . قرار دادن اجسام سخت در دهان و فشردن دندان میتواند به دندان و لثه آسیب برساند. شناسایی و پرداختن به این عادات برای حفظ سلامت دهان و دندان ضروری است.
آفت دهان
همانطور که گفته شد واکنش بدن نسبت به شرایط استرس متفاوت است. یکی از این واکنش ها ایجاد آفت های گوناگون در بدن است. آفت دهان زخمهای خاکستری یا سفید کوچک است که در داخل دهان ظاهر میشود. همچنین زخمهای سرد، که به نام تاولهای تب و یا تبخال نیز شناخته میشوند. بعد از شرایط استرس زا توسط یک ویروس که در داخل بدن زندگی میکند، ایجاد میشوند. یکی دیگر از بیماری هایی که بر اثر استرس در دهان ایجاد می شود، بیماری هرپس سیمپلکس است. این بیماری نیز از دسته آفت های دهانی است که برای درمان آن نیاز به مشورت با یک متخصص دارید.
چگونه از تاثیر استرس بر سلامت دهان و دندان بکاهیم؟
بر اساس آنچه گفته شد استرس میتواند تاثیر مستقیم بر تخریب دندان ها داشته و برای سلامت دهان و دندان بسیار مضر است. بنابراین بهتر است برای جلوگیری از این شرایط هنگام مواجهه با شرایط استرس زا به فکر مقابله با آن باشیم. در ادامه به برخی راهکار های برای جلوگیری از شرایط استرس زا معرفی خواهیم کرد:
- ورزش کردن
- تغذیه مناسب
- صرف زمان زیادتر با خانواده و دوستان خود
- مسافرت کردن و اختصاص زمان بیشتر برای استراحت
- انجام تمرینات آرامش بخش یوگا
- استفاده از شمع و گیاهان در دکوراسیون داخلی محل کار و خانه
- گوش دادن به موسیقی های آرامش بخش
- قدرت نه گفتن
- استفاده از شبکه های اجتماعی ، رایانه و موبایل را موقتاً برای مدتی کنار بگذارید
سخن آخر
به طور کلی بهداشت دهان و دندان برای بقای دندان و از اهمیت زیادی برخوردار است . از طرفی استرس می تواند تاثیر مستقیمی بر روی این مسئله گذاشته و سلامت دندان و دهان را به خطر بی اندازد. بنابراین هنگامی که در شرایط استرس زا قرار گرفته اید قبل از هر چیز سعی کنید تا به دنبال راهکاری برای مقابله با آن بوده و آرامش خود را حفظ کنید. این مسئله باعث می شود ه علاوه بر سلامت دهان و دندان سلامت کلی بدن خود را حفظ کرده و از تاثیرات مخرب آن در امان باشید. برای این کار می توانید از یک متخصص روانشناس کمک بگیرید و در صورت لازم از دارو های موثر استفاده کنید.