جستجو
زخم دهان
بروزرسانی: ۱۴۰۲/۱۱/۲۰ نویسنده : نسیم امیری

مهمترین زخم های دهان کدامند؟

|286 بازدید
|
0 کامنت
مطالعه: 3 دقیقه

 در این مقاله از سایت دندانپزشکان ایران قصد داریم پیرامون مهمترین زخمهای دهانی با شما صحبت کرده و راهکارهایی را برای درمان آن ارائه دهیم. ّ 

زخم های دهان به دلایل متعددی در دهان ایجاد می شود این زخم ها ممکن است بسیار کوچک و بدون علامت بوده و یا گسترده و خطرناک باشد .اما با تشخیص نوع زخم می تواند درمان های مخصوص به خود را نیز در نظر بگیریم.

فردی که دچار زخم دهان شده ممکن است در دهان خود چیزهایی مانند توده برامدگی زخم بریدگی یا جراحت را احساس کند. همچنین ای عارضه ممکن است خارج دهان و روی لب ها نیز احساس شود. در برخی مواقع این زخم ها می تواند انتهای گلو روی زبان و روی لثه نیز ظاهر شود.

 از طرفی ممکن است زخمها قرمز یا متورم باشند، خونریزی داشته باشند یا ترشحات چرکی از آن‌ها خارج شود، یا ممکن است لکه‌های کوچک سفید وسط آن باشد. این زخمها می تواند دلایل مختلفی داشته باشد برخی از آن ها بدون درمان و به مرور زمان از بین می رود و در برخی مواقع لازم است تا به درمان زخم ها بپردازید.

 مهمترین زخمه ای موجود در دهان

تعداد زخم های موجود در دهان هر فرد تنوع زیادی دارد که در ادامه به مهمترین آنها می پردازیم

زخم دهان

زخم دهان (آفت)

اگر ساکن استان فارس و شهر شیراز هستید، بهتر است ابتدا با یک  دندانپزشک در شیراز مشورت کنید تا نظر متخصص درباره بهترین روش را بدانید.

  آفت

ضایعات کوچک و دردناکی که اغلب روی لثه ظاهر شده و باعث می شود که هنگام صحبت کردن نوشیدن و غذا خوردن دچار مشکل شوید. این زخم ها مسری نیست و حدود یک تا دو هفته بعد از بروز اولین علائم از بین می رود و در زنان و و جوانانی که سابقه خانوادگی دارند بیشتر نمایان می شود. اما در برخی مواقع نیز میتواند دلایل دیگر داشته باشد.

برفک دهان

نوعی قارچ است که توسط مخمر کاندیدا به وجود می آید. این عارضه بیشتر در سالمندان و کودکان ایجاد می شود و از دلایل آن میتوان به دیابت آنتی بیوتیک و سیستم ایمنی ضعیف شده اشاره کرد. در این نوع زخم برجستگی‌های سفید روی زبان، داخل گونه، لثه‌ها یا لوزه‌ها ایجاد شده و در حس جایی اختلال ایجاد میکند

 تبخال

عفونت ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس است که به صورت زخم های دردناک روی لب ها لثه ها، زبان داخل گونه و سقف دهان ایجاد می شود. در برخی مواقع فرد با زدن تبخال علائمی مانند تب و درد عضلانی نیز احساس میکند. این ویروس مسری بوده و از طریق غشای مخاطی یا پوست منتقل می شود.

 لکوپلاکی

. لکوپلاکی واکنشی است که دهان به تحریک های ناشی از بریدگی نشان میدهد.  این زخم ها که به شکل پلاک‌های سفید، اغلب بدون درد در دهان دیده می‌شود و نمی‌توان آن را با خراشیدن محو کرد. همچنین لکوپلاکی ممکن است حالت پیش‌سرطانی داشته باشد.

زبان جغرافیایی

 این عارضه وقتی ایجاد می شود که بخش هایی از زبان برامدگی های کوچک روی خود را  از دست داده و حالت نقشه پیدا می کند.این لکه‌ها ممکن است محل، الگو و ابعاد خود را طی دقایق و ساعت‌ها تغییر دهند.

لیکن پلان

نوعی راش نادر که داخل گونه یا روی زبان را درگیر کرده و به شکل تکه‌های سفید مشبک یا برآمدگی‌های قرمز براق درگیر کند. علت این عارضه هنوز مشخص نیست و درمان خاصی نیاز ندارد.

 التهاب لثه یا ژنژویت

 هرگاه پلاک بین دندنان ها سفت شود فضای مطلوبی برای رشد باکتری پیداغ میکند. این وضعیت باعث التهاب لثه  می کند که نام دیگر آن ژنژویت است. این عارضه یک زخم دهان نیست اما میتواند با قرمزی تورم خونریزی و حساسیت همراه باشد. درمان این عارضه جرمگیری است.

عفونت لثه یا پریودنتیت

اگر التهاب اولیه لثه در مرحله پیشرفته قرار گیرد میتواند عفونت لثه ایجاد کند. 

در چنین مواردی بافت لثه دچار زخم و علائم بیشتری می شود. این زخم ا می تواند باعث خونریزی بدبو وحساس شدن دهان شود.  درمان های احتمالی این زخم ها، جرمگیری عمیق دندان، جراحی پیوند لثه و آنتی بیوتیک درمانی خواهد بود.

 سرطان دهان

سرطان دهان (Mouth cancer) نوعی بیماری است که در اثر رشد و گسترش سلول های غیر طبیعی داخل حفره ایجاد می شود. این عارضه می تواند بخش های مختلف حفره دهان را درگیر خود کند. بیشترین بخش هایی که احتمالا می توانند درگیر این سرطان شوند شامل لب ها، گونه ها، دندان ها، لثه ها، دو سوم جلوی زبان، سقف و کف دهان است.

 

یکی از علائم سرطان دهان می تواند زخم دهان باشد. این زخم اغلب شبیه لکه های سفید یا قرمز در داخل هان و یا روی لب ها ظاهر می شود که متاسفانه بهبود پیدا نمی کنند.

 سایر علائم سرطان دهان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  •  کاهش وزن
  • خونریزی لثه
  • گوش درد
  • غدد لنفاوی متورم در گردن
  • زخم سقف دهان

به دلیل احتمال بروز سرطان به دنبال لکه ها و زخم های دهان سفید رنگ مزمن، بهتر است به پزشک مراجعه شود تا بعد از برداشتن بیوپسی، احتمال سرطانی شدن سلول های داخل دهان بررسی شود و در صورت داشتن سرطان، درمان هرچه زودتر آغاز شود

  • مونونوکلئوز عفونی

 نوعی زخم عفونی است که هم داخل دهان و هم روی پوست نمایان می شود این زخم توسط ویروس اپشتین بار (EBV) و اغلب نوجوانان و جوانان ایجاد شود. از علائم این عارضه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تب
  • تورم غدد لنفاوی
  • گلو درد
  • سردرد
  • خستگی
  • عرق شبانه
  • بدن درد

 

  • موکوسل

نوعی زخم دهان بسیار خفیف است که مانند آفت بخش های نرم لثه و دهان را درگیر میکند.  اتین عراضه نیا به درمان خاصی نداشته و اغلب بعد از چند روز بهبود پیدا میکند. با این حال اگر عود کننده باشد برای برداشتن آن روش های ساده زیادی در دندانپزشکی وجود دارد.

  • اریتروپلاکی

این زخم معمولاً در پشت دندان های جلویی پایین یا زیر زبان ظاهر می شود. این بیماری معمولاً با سیگار کشیدن یا جویدن تنباکو ایجاد می شود. خطر این نوع زخم ها به دلیلی است که نوعی پیش سرطان محسوب می شود. بر خلاف ضایعات لکوپلاکیا، لکه های اریتروپلاکیا معمولاً شدیدتر هستند و نیاز به درمان فوری دارند. درمان این بیماری تنها با برداشتن بخش درگیر شده امکان پذیر است.

  • سوختگی ناشی از آسپرین

در برخی مواقع اسید قرار داده شده در قرص آسپیرین می تواند باعث بروز یک ضایعه سفید رنگ و ناهموار روی لثه می شود. پیشگیری از سوختگی ناشی از آسپرین ساده است و تنها باید این مسکن ها را بلعید. درمان سوختگی آسپرین نیز گذشت زمان است. سوختگی های ساده ظرف مدت تقریبا دو هفته التیام می یابند.

سخن آخر زخم های دهان

 زخم های دهان دارای تعدد زیادی است و عوامل زیادی نیز در ایجاد این زخم ها تاثیر دارد بنابراین چنانچه هرگونه ضایعه ای را در دهان خود اقدام کردید قبل از هر چیز بهتر است با یک متخصص صحبت کنید تا بهترین و درست ترین درمان را داشته باشید. چرا که اشتباه در درمان برخی از زخم های میتواند شرایط  را بدتر کند. در این مطلب از سایت دندانپزشکان ایران درباره زخم های دهان اطلاعات لازم را کسب نمودید.

امتیاز شما به این مطلب:
مطالب پیشنهادی

سوالات و نظرات خود را برای مهمترین زخم های دهان کدامند؟ ارسال کنید

0 کاربر تا الان نظر داده اند

اشتراک گذاری با دوستان از طریق :
واتساپ پیامک تلگرام ایمیل