جستجو
آیا امکان ایمپلنت دندان بعد از شیمی درمانی وجود دارد؟
بروزرسانی: ۱۴۰۲/۱۲/۲۱ نویسنده : امین روغنیان

آیا امکان ایمپلنت دندان بعد از شیمی درمانی وجود دارد؟

|331 بازدید
|
0 کامنت
مطالعه: 3 دقیقه

یکی از سوالات دندانپزشکی که بیماران مبتلا به سرطان می‌پرسند درباره امکان انجام ایمپلنت دندان بعد از شیمی درمانی است. معمولا افراد پس از اتمام دوره درمانی سرطان دچار ضعف سیستم ایمنی، خشکی دهان و مستعد بیماری دهان – دندان می شوند. در این مقاله دندانپزشکان ایران ما نظر متخصصان درباره امکان انجام ایمپلنت دندان بعد از شیمی درمانی را بررسی کردیم، با ما تا پایان همراه باشید.

عوارض شیمی‌درمانی برای دهان و دندان چیست؟

عوارض شیمی درمانی برای دهان و دندان چیست؟

شیمی درمانی یکی از مراحل سخت در درمان سرطان است که عوارض متعددی برای بدن بوجود می‌آورد. اصلی ترین عوارض شیمی درمانی برای سلامت دهان و دندان شامل کاهش ترشح بزاق و تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود. هر دو این موارد از عوامل افزایش خطر بیماری لثه و پوسیدگی دندان هستند و ممکن است شانس موفقیت ایمپلنت دندان را کم کنند.

شیمی درمانی نقش مهمی در کنترل و درمان تقسیم سریع سلول‌های سرطانی و جلوگیری از متاستاز (سرایت سرطان به سایر نقاط بدن) دارد. با وجود مزایای متعدد، شیمی درمانی روشی تهاجمی است و عوارضی برای سلامت بدن (مخصوصا دهان و دندان) در طول روند یا چند ماه بعد درمان دارد.

این موضوع ممکن است باعث شود مبتلایان به سرطان شرایط و امکان ایمپلنت دندان را تا مدتی (۳ تا ۶ ماه) از دست بدهند. عوارض شیمی درمانی برای سلامت دندان شامل موارد زیر می‌شوند:

۱. خشکی دهان بعد شیمی درمانی:

شیمی درمانی به غدد بزاقی آسیب می‌زند و میزان ترشح آب دهان را کاهش می‌دهد. این عارضه خشکی دهان یا زروستومی نام دارد. بزاق نقش مهمی در جلوگیری از پوسیدگی دندان و محافظت از بیماری و عفونت لثه دارد. بنابراین کاهش ترشح بزاق به افزایش خطر بیماری های دهان و دندان منجر می‌شود.

۲. نقص سیستم ایمنی بدن:

شیمی درمانی سیستم ایمنی بدن را ضعیف می‌کند و بیماران سرطانی بیشتر مستعد ابتلا به  انواع عفونت (مانند عفونت لثه یا دهان) هستند. به همین علت رعایت بهداشت دهان اهمیت ویژه ای برای افراد مبتلا به سرطان و جلوگیری از درگیری بدن با باکتری‌های خطرناک دارد.

۳. حساسیت و خونریزی لثه بیماران سرطانی:

یکی از عوارض شیمی درمانی در دهان، حساسیت لثه و احتمال خونریزی بیشتر است. بنابراین افراد با سابقه ابتلا به سرطان قبل از انجام ایمپلنت دندان باید ابتدا التهاب و بیماری لثه را درمان کنند.

بنابراین افرادی که تحت شیمی درمانی هستند بیشتر در معرض آفت، بیماری لثه و پوسیدگی دهان هستند. به همین علت افراد با سابقه سرطان باید حدود ۶ ماه بعد از شیمی درمانی منتظر بمانند تا عوارض رفع و شرایط برای ایمپلنت دندان پایدار شود.

برای درمان عوارض شیمی درمانی در دهان به بهترین دندانپزشک در شیراز مراجعه کنید

نظر متخصصان دندانپزشکی درباره شیمی‌درمانی و ایمپلنت

نظر متخصصان دندانپزشکی درباره شیمی درمانی و ایمپلنت

اگر به تازگی تحت شیمی درمانی بودید و قصد ایمپلنت دندان دارید، اولین قدم مراجعه به بهترین متخصص ایمپلنت دندان در شیراز است. دندانپزشک متخصص ایمپلنت با معاینه وضعیت دهان و عوامل مختلف بررسی می کند که آیا بیمار بعد از درمان سرطان شرایط ایمپلنت دندان را دارد یا باید مدتی صبر کند.

دکتر در چنین مواقعی سابقه بیماری و عکسبرداری شما را بررسی می کند و بر اساس وضعیت فعلی سلامت شما برنامه اختصاصی برای درمان مشکلات دندان طراحی می‌کند.

شما می‌توانید از بهترین متخصص ایمپلنت در شیراز به‌صورت آنلاین نوبت فوری بگیرید.

۵ شرایط بیمار شیمی درمانی برای ایمپلنت دندان

عوامل زیر مشخص می‌کنند که فرد بعد از اتمام دوره درمانی سرطان شرایط ایمپلنت دندان را دارد. در صورتی که این عوامل د یا باید حداقل چند ماه صبر کند.

۱. سلامت عمومی بعد از پایان درمان سرطان

سلامت عمومی مهمترین عاملی است که مشخص می‌کند آیا فرد بعد از شیمی درمانی می‌تواند ایمپلنت دندان انجام دهد یا خیر. در این مرحله جراح ایمپلنت در جریان جزئیات نوع سرطان و میزان شیمی درمانی قرار می‌گیرد تا مطمئن شود شرایط بیمار برای ایمپلنت دندان پایدار است.

۲. معاینه و ارزیابی سلامت دهان و دندان بعد شیمی درمانی:

برخی از بیماری ها و مشکلات دهان و دندان مانند بیماری لثه، تحلیل استخوان و پوسیدگی دندان در موفقیت عمل کاشت ایمپلنت دندان تاثیر منفی دارند. معاینه جامع و ارزیابی سلامت دهان به دندانپزشک کمک می کند در شرایط ایده‌آل برای کاشت دندان باشید. گاهی برای انجام ایمپلنت لازم است بیمار ابتدا به وضعیت این بیماری‌ها رسیدگی کند.

۳. تراکم استخوان

موفقیت ایمپلنت دندان تا حد زیادی به سلامت و تراکم استخوان فک بستگی دارد. در موارد خاص شیمی درمانی باعث کاهش تراکم استخوان و خطر شکست عمل کاشت دندان می‌شود. البته روش‌های مدرن امکان ایمپلنت دندان برای افرادی که تراکم استخوانی کمی دارند را امکان‌پذیر می کنند:

مقایسه انواع ایمپلنت: مزایا و معایب All on 4-6-8 و زیگوماتیک چیست؟

۴. ظرفیت بهبود سریع بعد از عمل ایمپلنت

شیمی درمانی ضمن نابودی غده و سلول های سرطانی، تاثیر منفی در سلامت عمومی بدن و ظرفیت آن برای بهبودی سریع دارد. متخصص ایمپلنت قبل از عمل جراحی، عواملی که بالا معرفی شدند را در نظر می‌گیرد و سپس تشخیص می‌دهد بیمار شیمی درمانی شرایط کاشت ایمپلنت دندان را دارد یا نه. این عوامل نقش اساسی در موفقیت کاشت دندان دارند و بی توجهی به آنها باعث پس زدن ایمپلنت دندان می‌شود.

۵. همکاری متخصص سرطان و آنکولوژی با دندانپزشک ایمپلنت

گاهی برای تشخیص بهتر لازم است دندانپزشک با متخصص آنکولوژی درباره امکان ایمپلنت دندان بعد از شیمی درمانی مشورت کند. اشتراک سوابق پزشکی و جزئیات درمان بین متخصص ایمپلنت و آنکولوژی کمک می کند دکترها با آگاهی کامل بهترین تصمیم ممکن را برای درمان مشکلات دهان و دندان شما بگیرند. همکاری کادر درمان تضمین می‌کند سلامت شما و موفقیت ایمپلنت دندان در تمام طول درمان در اولویت قرار بگیرد.

شرایط و امکان ایمپلنت بعد از شیمی درمانی

جمع‌بندی ایمپلنت بعد از شیمی درمانی

با این که شیمی درمانی عوارضی برای سلامت دندان دارد، لزوما این اثرات باعث نمی شوند بیماران بعد از پایان دوره سرطان نتوانند ایمپلنت دندان بکارند. معمولا عوارض درمان بعد از ۶ ماه بهبود می‌یابند و امکان کاشت ایمپلنت دندان بعد از شیمی درمانی با رعایت نکات زیر وجود دارد:

  • معاینه دقیق (سلامت عمومی، تراکم فک، عدم ابتلا به بیماری لثه و دهان)
  • ایجاد برنامه اختصاصی درمان (بررسی سوابق پزشکی
  • همکاری متخصص ایمپلنت با دکتر آنکولوژی (۳ تا ۶ ماه بعد از پایان شیمی‌درمانی)

همیشه سعی کنید به بهترین متخصصان ایمپلنت و دندانپزشکی مراجعه کنید و بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. با دندان هایی سالم و لبخندی زیبا اعتماد بنفس بیشتری احساس می‌کنید و سریعتر می توانید کیفیت زندگی خود را بعد از اتمام دوره درمانی سرطان دوباره بدست بیاورید.

سوالات متداول ایمپلنت دندان بعد از شیمی درمانی

آیا امکان ایمپلنت دندان بعد از شیمی درمانی وجود دارد؟

بله، بیماران بعد از اتمام دوره درمان سرطان و حدود ۶ ماه بعد از پایان شیمی درمانی می‌توانند ایمپلنت دندان کنند. لازم به ذکر است که:

  1. امکان ایمپلنت در طول درمان برای مبتلایان به سرطان وجود ندارد
  2. باید حداقل ۳ تا ۶ ماه از اتمام شیمی‌درمانی بگذرد تا شرایط فرد پایدار باشد.
  3. برای افزایش موفقیت ایمپلنت، بیمار سرطانی باید شرایطی داشته باشد (مانند تراکم استخوان کافی)

البته ممکن است این مدت برای افرادی که مبتلا به سرطان سر و گردن بوده‌اند بیشتر از ۶ ماه باشد.

آیا ایمپلنت دندان باعث سرطان می‌شود؟

دانشمندان و دندانپزشکان معتقدند خیر، ایمپلنت دندان نمی‌تواند باعث سرطان شود. هنوز هیچ تحقیق پزشکی ثابت نمی‌کند رابطه‌ای بین سرطان و کاشت ایمپلنت دندان وجود دارد.

با این حال برخی دندانپزشکان معتقدند افرادی که قبلا سابقه کنسر و مخصوصا سرطان دهان دارند باید بیشتر مراقب باشند. برخی تحقیقات نشان می‌دهند این افراد بعد از ایمپلنت دندان احتمال بیشتری برای ابتلا به کارسینوم سلول سنگفرشی دهان (نوعی سرطان پوست) دارند.

توصیه دندانپزشکان ایران: ایمپلنت بعد درمان سرطان

اگر بعد از اتمام شیمی درمانی و درمان سرطان قصد ایمپلنت دندان را دارید، ابتدا با متخصص دندانپزشکی مشورت کنید. دکتر متخصص ضمن بررسی داشتن شرایط ایمپلنت، شما را در طول روند راهنمایی می‌کند و به سوالات و نگرانی‌هایی که دارید پاسخ مناسب می‌دهد.

امیدواریم این مقاله برای تصمیم گیری شما درباره ایمپلنت بعد از شیمی درمانی مفید باشد. دقت کنید که شرایط هر فرد خاص است و برای تشخیص قطعی امکان ایمپلنت بعد شیمی درمانی حتما باید نظر دندانپزشک متخصص را در نظر بگیرید.

منبع: مقالات دندانپزشکی کاشت ایمپلنت برای بیماران سرطانی ScienceDirect و ChicagoImplantSudio

امتیاز شما به این مطلب:
مطالب پیشنهادی

سوالات و نظرات خود را برای آیا امکان ایمپلنت دندان بعد از شیمی درمانی وجود دارد؟ ارسال کنید

0 کاربر تا الان نظر داده اند

اشتراک گذاری با دوستان از طریق :
واتساپ پیامک تلگرام ایمیل