آیا کامپوزیت دندانهای کج ممکن است؟ مراحل کامپوزیت باندینگ
کامپوزیت باندینگ دندان یکی از روش هایی است که کج بودن یا بی نظمی خفیف دندان های جلو را برطرف می کند. مخصوصا در مواردی که دندان دچار شکستگی، ترک یا تغییر رنگ نیز هست و به ترمیم و زیبایی نیاز دارد. البته معمولا ارتودنسی ثابت و متحرک بهترین گزینه برای رفع مشکلات دندان هایی است که شدیدا کج و به هم ریخته هستند. در این مقاله دندانپزشکان ایران نظر متخصصان دندانپزشکی زیبایی را درباره مزایا و مراحل کامپوزیت دندان کج جلو و اینکه آیا کامپوزیت دندانهای کج ممکن است را بررسی می کنیم.
کامپوزیت باندینگ دندان چیست؟
باندینگ یکی از روش های دندانپزشکی زیبایی شبیه به لمینت (ونیر) است که برای لبخندی جذاب بکار می رود. کاربرد اصلی کامپوزیت باندینگ برای ترمیم مشکلات زیبایی مثل شکستگی، ترک خوردگی، لب پریدگی و زرد شدن دندان است اما این روش برای بهبود ظاهر دندان های کج نیز مفید و تاثیرگذار است.
در این روش ماده رزین به رنگ دندان های طبیعی روی دندان قرار می گیرد تا اندازه، رنگ، فرم یا کجی زاویه آن را ترمیم کند. بعد از پایان درمان، دندان کامپوزیت شده ظاهر و عملکردی مشابه دندان های اصلی شما خواهد داشت. برای درک بهتر تفاوت لمینت سرامیکی و کامپوزیت باندینگ توصیه می کنیم مطلب زیر را بخوانید:
آیا کامپوزیت برای دندان های کج انجام می شود؟
اغلب مراجعین درباره امکان کامپوزیت برای دندان های کج می پرسند. بهطور خلاصه، اگر شدت انحراف دندان کم باشد و مشکلات زیبایی (ترک، شکستگی یا تغییر رنگ) داشته باشد دندانپزشک توصیه به انجام کامپوزیت باندینگ می کند.
یکی از مزایای کامپوزیت بهبود وضعیت ظاهری دندان ها با درجه خفیف کج و نامنظم بودن است. دندانپزشک می تواند با تنظیم میزان رزین کامپوزیتی که روی دندان می گذارد زاویه کج را مخفی می کند و باعث می شود دندان ظاهری صاف و سفید بدست بیاورد.
کامپوزیت باندینگ دندان کج جلو
طبیعتاً ردیف دندان های جلو بیشتر در معرض دید هستند و تاثیر بیشتری در زیبایی لبخند شما دارند. باندینگ کامپوزیت از بهترین و کم هزینه ترین روش های زیبایی و ترمیم دندان های کج جلو است. دندانپزشک با مواد کامپوزیتی می تواند:
- بدون نیاز به ارتودنسی فاصله بین دندان های جلو را پر کند تا ظاهر لبخند شما بهتر شود
- با تغییر ضخامت دندان جلو با مواد کامپوزیت باعث شود دندان ها صاف و مرتب به نظر برسند
- دندان های دچار ترک و شکستگی را ترمیم کند
- زیبایی دندان های زرد (تغییر رنگ) یا بد فرم که کوچک یا کمی کج هستند
آیا کامپوزیت برای دندان هایی خیلی کج نیز مناسب است؟
خیر، باندینگ کامپوزیت فقط برای موارد خفیف انحراف و در صورتی که دندان نیاز به ترمیم (شکستگی یا لب پر شدگی) دارد گزینه بسیار مناسبی است. اما در موارد شدید کج بودن دندان بهترین گزینه درمان ارتودنسی است.
اگر دندان هایتان بیش از میزان خاصی کج یا ناهماهنگ باشند روش های ارتودنسی مانند پلاک فلزی ثابت، پلاک متحرک و ارتودنسی نامرئی بهترین گزینه ها برای بهبود وضعیت ظاهری لبخند شما هستند. در صورت نیاز به ترمیم می توانید قبل یا بعد از ارتودنسی با کامپوزیت اندازه، رنگ و حالت دندان را بهبود دهید.
تفاوت ارتودنسی با لمینت کامپوزیتی و سرامیکی دندان کدام درمان زیبایی بهتر است؟
مراحل کامپوزیت باندینگ دندان های کج
به طور کلی مراحل کامپوزیت باندینگ دندان کج بسیار ساده و سریع است. در ادامه با چگونگی انجام و روند کامپوزیت دندان آشنا می شوید:
۱. معاینه و مشاوره دندانپزشکی
در ابتدا دندانپزشک وضعیت دهان شما را بررسی می کند و تشخیص می دهد نیاز به کامپوزیت دندان دارید یا خیر. سپس با توجه به مشکلات دندان شما مزایا و معایب کامپوزیت را توضیح می دهد تا درک درستی از هزینه و نتیجه نهایی داشته باشید.
در آخر دندانپزشک از دندان های شما عکس می گیرد تا با نهایت دقت رنگ و موارد مورد نیاز مراحل بعدی را مشخص کند. برخی از کلینیک های دیجیتال دندانپزشکی نیز این روند را با طراحی کامپیوتری تکمیل می کنند. بنابراین از همان ابتدا نتیجه نهایی کامپوزیت دندان خود را می بینید و می توانید درباره تغییرات لازم و جزئیات بیشتر تصمیم بگیرید.
جهت مشاوره و بررسی نیاز به ارتودنسی یا ونیر کامپوزیت به بهترین دندانپزشک شیراز مراجعه کنید
۲. انتخاب و ترکیب رنگ مواد کامپوزیتی دندان
بعد از مرحله مشاوره و طراحی، دندانپزشک رنگ ماده رزین را با توجه و طیف رنگی دندان های اصلی شما انتخاب می کند. به همین دلیل کامپوزیت دندان هایی زیبا با ظاهر کاملا طبیعی برای شما به ارمغان می آورد.
۳. گذاشتن کامپوزیت روی سطح دندان
بعد از این که طیف رنگی سفارشی ماده کامپوزیت دندان در کلینیک یا لابراتوار دندانپزشکی آماده شد نوبت مراجعه بعدی شما تعیین می شود. روند کلی اعمال کامپوزیت باندینگ به ترتیب شامل:
- آماده سازی: سطح جلویی دندان در صورت نیاز جرم گیری و پاکسازی می شود. سپس نوعی ژل یا مایع مخصوص روی دندان کشیده می شود که کمک می کند کامپوزیت به خوبی روی دندان بچسبد.
- اعمال ماده کامپوزیت دندان: بعد از چند دقیقه رزین کامپوزیتی روی دندان قرار می گیرد. دندانپزشک با ابزار مخصوص به ماده شکل می دهد تا کج بودن دندان جلو یا مشکلات ترمیم شوند.
- پولیش و نتیجه نهایی: در پایان دکتر با استفاده از دستگاه نور آبی UV رزین کامپوزیتی را در چند مرحله سفت و محکم می کند. زمانی که ماده رزینی کاملا سفت شد دندانپزشک سطح آن را پولیش و صاف می کند و جزئیات را اضافه می کند.
چرا کامپوزیت دندان های جلویی کج و نامنظم به صرفه است؟
با اینکه روش های درمان / زیبایی مختلفی برای صاف کردن دندان های کج وجود دارند، کامپوزیت باندینگ به علت های زیر اولین انتخاب دندانپزشکان و مراجعین است:
- سرعت بالا: کامپوزیت دندان درمانی فوری است و حداکثر نیاز به یک یا دو جلسه مراجعه به کلینیک دندانپزشکی دارد. این در حالی است که ارتودنسی بین ۶ ماه تا ۲ سال طول می کشد.
- عدم صدمه به دندان: باندینگ روشی کم تهاجمی است و بر خلاف لمینت سرامیکی، لازم نیست سطح زیادی از دندان تراشیده شود.
- ظاهر طبیعی: رنگ ماده رزینی که در این روش استفاده می شود دقیقا شبیه دندان های طبیعی شما طراحی می شود.
- هزینه کم: کامپوزیت دندان از ارزان ترین روش های ترمیم و زیبایی در دندانپزشکی است.
- دوام مناسب: این روش حداقل ۱۰ سال عمر دارد و در صورت رعایت نکات بهداشتی دوام آن افزایش می یابد.
- راحتی بیمار: این روش فوری است پس بلافاصله بعد از درمان می توانید با دندان کامپوزیت شده غذا بخورید ضمن اینکه لازم نیست رژیم غذایی مخصوص بگیرید.
البته باید دقت کنید که چند هفته اول از خوراکی هایی که رنگ دندان را عوض می کنند مانند قهوه، چایی و رب یا سس گوجه تا حد امکان اجتناب کنید.
معایب و مزایای باندینگ کامپوزیت دندان
بسیاری از کودکان و بزرگسالان دچار مشکلات زیبایی لبخند مانند دندان های کج و نامنظم هستند. اگر نگران جنبه زیبایی نیستید، در اغلب موارد کج بودن دندان خفیف است و عوارض یا خطر خاصی ندارد. البته موارد شدید کجی دندان باعث ایجاد اختلالات گفتاری و سلامتی می شوند.
ضمن اینکه به دلیل تاثیر زیاد دندان کج در زیبایی لبخند، بیمار ممکن است اعتماد بنفس خود را از دست بدهد. در چنین حالتی راه های زیادی مانند کامپوزیت باندینگ و ارتودنسی برای درمان دندان های کج و نامرتب وجود دارد. مانند هر درمان دیگر باندینگ نیز مزایا و معایب مخصوص به خود دارد. مانند:
مزایای کامپوزیت باندینگ به لمینت
- راحتی و سرعت بالا: در یک جلسه مراجعه می توانید چندین دندان را کامپوزیت کنید
- برگشت پذیری: در این روش نیازی به استفاده از دریل نیست، بنابراین ساختار یا مینای دندان های طبیعی شما آسیب نمی بیند.
- نصب فوری: رزین کامپوزیتی نیازی به قالب گیری یا ساخت روکش در لابراتوار ندارد.
معایب کامپوزیت نسبت به لمینت
- دوام کمتر نسبت به لمینت سرامیکی: سرامیک لمینت حداقل ۱۰ تا ۱۵ سال دوام دارد.
- مقاومت کمتر: مواد کامپوزیتی به اندازه سرامیک استقامت ندارند و تحت فشار زیاد لب پر می شوند.
- لک شدن و تغییر رنگ: برخلاف لمینت سرامیکی، کامپوزیت نیز مانند دندان های طبیعی مستعد زرد شدن و تغییر رنگ است.
روند کامپوزیت دندان چقدر طول می کشد؟
کامپوزیت دندان در یک جلسه انجام می شود و باندینگ هر دندان بین ۳۰ دقیقه تا یک ساعت طول می کشد. لازم به ذکر است که این روش زیبایی نیاز به مراقبت بعدی ندارد و بعد از چند ساعت با لبخندی زیبا و دندان هایی صاف از کلینیک دندانپزشکی بیرون می آیید.
توصیه پایانی دندانپزشکان ایران
اگر مدتهاست که به دنبال یک درمان ارزان، سریع و کم تهاجمی برای دندان های جلو کج یا نامرتب هستید ، کامپوزیت دندان بهترین گزینه برای شماست. با این درمان می توانید شکل، رنگ و حتی فاصله دندان های خود را در یک جلسه و با هزینه کم ترمیم کنید.
همه ما حق داریم دندان هایی زیبا داشته باشیم و بتوانیم با اعتماد بنفس لبخند بزنیم. همین امروز با دندانپزشکان ایران برای سلامتی و زیبایی خود اقدام کنید و از بهترین متخصصان لمینت و کامپوزیت دندان در شیراز، تهران یا شهر خود نوبت آنلاین بگیرید.
منبع: مقالات دندانپزشکی زیبایی DentalBoutique