درمان دندان درد: انواع درد و دلیل هر کدام + درمان خانگی
دلایل متعددی برای بروز دندان درد وجود دارد – از گیر کردن غذا تا شکستگی و عفونت. حتی التهاب یا تحریک موقت لثه نیز می تواند باعث شود دندان شما درد بگیرد. اما دندان درد شدید یا بیش از 2 روز، دلیل خاصی دارد که درمان آن بدون کمک دندانپزشک امکانپذیر نیست. در این مقاله دندانپزشکان ایران ما درباره علت، درمان و انواع دندان درد توضیح می دهیم. همچنین اگر دچار دندان درد ناگهانی در شب شدید ما راه های خانگی درمان موقت تا زمان مراجعه را به شما ارائه می دهیم.
علت دندان درد چیست و آیا درمان خانگی درمان دارد؟
به هر نوع درد داخل یا اطراف دندان، دندان درد می گویند. از آن جا که درد های شدید و طولانی ناشی از پوسیدگی دندان، عفونت یا موارد مشابه هستند درمان به خودی خود و بدون مراجعه به دندانپزشک صورت نمی گیرد. بنابراین برای درمان سریع دندان درد حتما باید به دندانپزشک مراجعه کنید. با این حال راه های درمان خانگی درد قبل از مراجعه یا برای زمانی که علت درد التهاب یا تحریک موقت لثه است وجود دارد.
دندان درد شدید همراه با تب و لرز به معنی وضعیت اورژانسی است. باید فورا به دندانپزشک یا نزدیکترین درمانگاه مراجعه کنید. همچنین در موارد بسیار نادر، عفونت دهان می تواند از طریق خون به سایر نقاط بدن مانند مغز منتشر شود.
چطور بفهمیم علت و نوع درد دندان چیست؟
بطور خلاصه تا زمانی که به دندانپزشک مراجعه نکردید نمی توان با قطعیت درباره نوع و علت درد دندان نظر داد. اما در اغلب موارد:
- درد مزمن (درد خفیفی که خوب نمی شود) نشان می دهد یا عفونت دندان دارید یا این که شب ها در خواب دندان قروچه می کنید.
- درد شدید و تیر کشیدن دندان یعنی دندان دچار پوسیدگی یا ترک است. گاهی علت این موضوع صدمه یا مشکلی مربوط به درمان های ترمیمی قبلی مانند روکش یا پرشدگی است.
- درد شدید ضربانی دندان (حالت زق زق) احتمالا از علائم نفوذ عفونت به عصب یا مغز دندان باشد.
اگر با توجه به مواردی که ذکر کردیم فکر می کنید باید به دندانپزشک مراجعه نمایید همین حالا وارد لیست بهترین دندانپزشک در شیراز شوید و جهت اخذ آنلاین و رایگان نوبت در نزدیکترین زمان ممکن اقدام فرمایید.
درد یا حساسیت دندان به گرما و سرما نشانه چیست؟
پوسیدگی، شکاف یا بیماری لثه. اگر درد فوری خوب می شود یعنی مینای دندان شما ضعیف شده.
انواع مختلفی از علائم جانبی دندان درد با توجه به علت زمینه ای آن ها وجود دارد. با این که علت علائم ممکن است متفاوت باشد اما می توان آن ها را به این شکل دسته بندی کرد:
- التهاب یا ورم لثه.
- سردرد.
- تب و لرز.
- مزه یا بوی بد دهان.
علائم و علت ها: دلیل دندان درد چیست؟
عوامل زیادی می توانند علت احتمالی دندان درد باشند:
- پوسیدگی.
- آبسه دندان.
- شکستگی یا ترک دندان.
- آسیب به دندان ترمیم شده (روکش یا پر شدگی).
- ساییدن دندان (دندان قروچه).
- بیماری لثه.
چقدر طول می کشد درد دندان خوب شود؟
در صورتی که اقدامی برای درمان نکنید نمی توان گفت که دندان درد چقدر ممکن است طول بکشد چون همه چیز به علت اصلی و پیش زمینه بستگی دارد. برای مثال التهاب یا ورم لثه بعد از یکی دو روز خوب می شود، اما برای درمان درد ناشی از پوسیدگی یا آبسه دندان – که کم و زیاد می شود – نیاز به رسیدگی دندانپزشکی است.
کنترل و درمان دندان درد
همیشه نمی توان با وجود درد زیاد منتظر ماند بیماری خود به خود خوب شود و باید به دندانپزشک مراجعه کرد. در چنین وضعیتی ممکن است درمان های مختلفی بسته به شرایط دندان شما انجام شود.
دندانپزشک با چه روش هایی دندان درد را درمان می کند؟
دندانپزشک وضعیت دهان و دندان شما را معاینه و علائم را بررسی می کند. برای اطلاع از شدت یا علت اصلی بیماری، معمولا از دندان و لثه تصویربرداری انجام می شود. چندین روش برای درمان دندان درد وجود دارد اما بهترین درمان دندان درد به شدت وضعیت شما بستگی دارد.
درمان و داروهای دندان درد
معمولا دندانپزشک از آنتی بیوتیک، مسکن یا داروی مشابه برای درمان موقت دندان استفاده می کند. حتی اگر داروی آنتی بیوتیک عفونت را از بین ببرد، تا زمانی که علت اصلی را درمان نکرده باشید درد دوباره بر می گردد.
بنابراین تنها باید مواقعی که منتظر نوبت دندانپزشکی خود هستید مانند موارد دندان درد در شب از مسکن استفاده کنید.
پر کردن دندان
برای پوسیدگی یا خرابی جزئی دندان، بهترین روش پر کردن دندان است. دندانپزشک بخش های پوسیده را می تراشد و سپس فضای خالی را با مواد محکمی پر می کند.
روکش دندان
برای ترمیم پوسیدگی عمیق یا شکستگی، روکش دندان توصیه می شود. این پوشش یا تاج که به شکل دندان اصلی شماست بطور کامل دندان را احاطه می کند و خطر پوسیدگی بیشتر را کاهش می دهد.
پر کردن مرکز دندان (اینلی) یا کل سطح رویی دندان (آنلی)
گاهی وضعیت دندان به شکلی است که پوسیدگی یا شکاف نه آنقدر کوچک است که پر شود و نه آنقدر بزرگ است که نیاز به روکش وجود داشته باشد. در این شرایط دندانپزشک اینلی یا آنلی دندان را پر می کند.
عصب کشی
اگر باکتری های دندان دچار پوسیدگی به مغز دندان برسد عصب کشی دندان ضروری است. در این روش عفونت به همراه نواحی که درگیر عفونت هستند مانند رگ ها یا اعصاب ملتهب داخل دندان تخلیه می شوند. بعد از این مرحله دندان ضد عفونی و با مواد خاصی پر می شود. در اکثر موارد بعد از عصب کشی برای محافظت بیشتر، انجام روکش دندان ضروری است.
کشیدن دندان
در اغلب موارد ترجیح دندانپزشک حفظ دندان اصلی و پیشگیری از کشیدن دندان است. اما گاهی این موضوع امکان پذیر نیست. اگر پوسیدگی و آسیب دندان جدی و عمیق باشد راهی جز کشیدن دندان وجود ندارد.
اگر مجبور شدید دندان خود را بکشید برای جایگزینی آن می توانید مطلب زیر را بخوانید یا با دندانپزشک خود در مشورت کنید. برای رفع مشکل دندان کشیده شده می توانید پس از بهبود کامل برای ایمپلنت یا پل دندان اقدام کنید.
درمان خانگی دندان درد چیست؟
گاهی دندان درد در ساعاتی از شب که امکان مراجعه به دندانپزشک نیست اتفاق می افتد. در این شرایط درمان خانگی می تواند درد دندان را تا حدودی بهبود ببخشد اما اگر درد خوب نشد لازم است برای درمان به دندانپزشک مراجعه کنید. برای درمان فوری دندان درد در خانه می توانید از روش های زیر استفاده کنید:
غرغره آب نمک
نمک یک ضد عفونی کننده طبیعی است. غرغره با آب نمک گرم باعث کاهش عفونت و التهاب، بهبود زخم ها و درمان موقت دندان درد می شود. برای این کار نصف قاشق مرباخوری نمک را داخل یک لیوان آب گرم حل کنید. آن را به مدت ۳۰ ثانیه درون دهانتان بچرخانید و سپس بیرون بریزید.
شست و شو دهان با هیدروژن پراکسید رقیق
غرغره با محلول رقیق هیدروژن پراکسید نیز برای کاهش درد دندان، التهاب و خونریزی لثه بسیار موثر است. اگر سابقه بیماری لثه دارید، این درمان خانگی به شما توصیه می شود. دقت کنید که هرگز نباید دهان خود را با هیدروژن پراکسید خالص بشویید یا محلول را قورت دهید. حتما از غلظت کمتر از ۳٪ هیدروژن پراکسید استفاده کنید و در صورت نیاز آن را به همین میزان آب رقیق کنید.
کمپرس یخ
کمپرس یخ باعث می شود خون کمتری به ناحیه لثه برسد و درد و التهاب دندان کاهش پیدا کند. برای این کار می توانید یک کیسه یخ یا سبزیجات یخ زده را داخل حوله تمیز بپیچید و روی دندان یا قسمتی از فک که درد می کند به مدت ۲۰ دقیقه نگه دارید.
روش های سنتی و طبیعی درمان خانگی دندان درد
علاوه بر موارد بالا و مصرف دارو، بخاطر خاصیت ضد باکتری برای درمان فوری دندان درد در شب می توانید موارد زیر را روی دندان بگذارید:
- حبه سیر
- آویشن
- نعنا
- عصاره یا روغن میخک
- برگ آفتابگردان
- برگ تنباکو
- چای کیسه ای
- عصاره وانیل
در همین باره: درمان سریع دندان درد در شب با روش خانگی را بخوانید.
چطور از دندان درد پیشگیری کنیم؟
با این که گاهی علت مشخصی وجود ندارد، پیشگیری از دندان درد بسیار راحت است. با انجام روش های زیر می توانید احتمال بروز دندان درد را کاهش دهید:
دو بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید و مسواک نرم مسواک بزنید.
روزی یک بار نخ دندان بکشید.
بطور منظم از دهانشویه ضد باکتری استفاده کنید.
میزان مصرف خوراکی و نوشیدنی های قندی را کاهش دهید.
سالی یک یا دو بار معاینه و چک آپ دوره ای دندانپزشکی انجام دهید.
چه موقع بخاطر دندان درد باید به اورژانس مراجعه کنیم؟
- در صورتی که درد شما بعد از دو روز درمان نشد یا علائم زیر را دارید فوری به دندانپزشک مراجعه کنید:
- ورم صورت یا فک.
- درد هنگام باز کردن دهان.
اگر در شهر تهران زندگی می کنید می توانید برای اخذ نوبت برای انجام معاینات اولیه دندان درد وارد لیست معتبرترین دندانپزشک در تهران شوید و با توجه به آدرس نزدیکترین نوبت را برای خود رزرو نمایید.
اگر بعد از چند روز درد علائم زیر بروز کرد فورا به اورژانس مراجعه کنید:
- ورم زیر چشم یا برآمدگی روی فک.
- درد شدید که با دارو بهتری نمی شود.
- خونریزی لثه که با اعمال فشار متوقف نمی شود.
- تب بالای ۳۸.۳ درجه.
مرور و توصیه دندانپزشکان ایران
آیا دندان درد نیاز به درمان دارد؟
دردی که از درون دندان حس می شود معمولا یعنی مراجعه و درمان توسط دندانپزشک ضروری است. تنها در شرایط خاص مانند تحریک لثه بخاطر جویدن محکم غذا، دندان درد بدون درمان پس از یکی دو روز خوب می شود.
مهمترین اولویت بعد از پیشگیری، همیشه درمان سریع دندان درد است تا بتوانید از هزینه و درد بیشتر جلوگیری کنید. فارغ از نوع دندان درد (طولانی یا لحظه ای) باید در اولین فرصت به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید.
درد دندان می تواند خفیف و کم اهمیت یا به حدی شدید باشد که نشانه مشکل جدی پیش زمینه ای باشد که به خودی خود درمان نمی شود. اگر درد بعد از یکی دو روز خوب نشد باید به دندانپزشک مراجعه کنید. متخصص می تواند علت اصلی را تشخیص دهد و بهترین درمان را برای شما انجام دهد.
منبع: مقالات دندانپزشکی ClevelandClinic و Healthline