فیکسچر ایمپلنت چیست؟
در این مقاله از سایت دندانپزشکان ایران، سایت نوبت دهی دندانپزشکی قصد داریم درباره انواع فیکسچر و اهمیت آن در جراحی ایمپلنت با شما صحبت کنیم.
همانطور که میدانید یکی از بهترین و مطمئن ترین راه ها برای جایگزینی دندان از دست رفته دهان ایمپلنت دندان می باشد که از اجزا و مراحل مختلفی تشکیل شده است. یکی از مهمترین اجزای این جراحی فیکسچر ها هستند که در فرایند ایمپلنت از آن به عنوان ریشه استفاده می کنند. در واقع فیکسچرها طی یک عمل جراحی در استخوان فک قرار میگیرند تا بتوانند تاج دندان را روی لثه نگه دارند. شکل ظاهری این قطعه به صورت پیچ بوده و در فرآیند ایمپلنت دیده نمی شوند. بنابراین میتوان گفت ، فیکسچر ایمپلنت همان پیچ تیتانیومی است که در استخوان فک، قرار می گیرد تا در نهایت از تاج دندان حمایت کند.
جنس فیکسچر ایمپلنت
فیکسچرها میتوانند از مواد مختلفی ساخته شوند. اما پر کاربردترین آنها از جنس تیتانیوم ساخته میشود که هم بسیار محکم بوده و هم توسط بدن انسان به خوبی پذیرفته می شود. از طرفی به راحتی می تواند به استخوان فک جوش بخورد. نوع دیگر فیکسچرها از جنس زیرکونیا است که اگرچه به استحکام تیتانیوم نیست اما در بسیاری از مواقع مورد استفاده قرار میگیرد. هرکدام از این دو نوع فیکسچر ویژگی های مخصوص به خود را دارد که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.
ویژگیهای فیکسچر تیتانیومی
- سبک بودن
- راحتی
- قیمت مناسب
- عدم ایجاد حساسیت
- سازگاری با استخوان
ویژگیهای فیکسچر زیرکونیومی
- ماندگاری بالا
- استحکام فوقالعاده
- گران
- توانایی پیوند سریع با استخوان
- بهبودی کوتاه
انواع فیکسچر ایمپلنت
فیکسچرها بر اساس شرایط لثه و تراکم استخوان به انواع مختلف تقسیم می شوند. در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:
- فیکسچر اندو استیل
یکی از پرکاربردترین نوع پایه ایمپلنت اندو استیل است. برای کاشت این پایه ابتدا برشی در لثه ایجاد کرده و فیکسچر روی فک استخوان بیمار قرار میگیرد و بعد از چند ماه که جوش خورد، می توان تاج مصنوعی را روی آن قرار داد. این نوع پایه ایمپلنت به دلیل ماندگاری بالا بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
- فیکسچر ساب پریو استیل
برای کاشت این پایه ایمپلنت نیز باید برشی روی لثه ایجاد شود تا بتوان آن را روی بافت استخوان متصل کرد. البته اگر استخوان فک از تراکم لازم برخوردار نباشد. قبل از این جراحی باید عمل پیوند استخوان تشکیل شود سپس فیکسچر در استخوان کار گذاشته می شود.
فیکسچر ایمپلنت، پایه و اساس کاشت دندان است. انتخاب نوع فیکسچر مناسب و کاشت آن توسط یک متخصص ایمپلنت ماهر، تضمینکنندهی نتیجهی مطلوب و ماندگاری ایمپلنت شما خواهد بود. برای آشنایی با بهترین متخصص ایمپلنت در تهران، روی این لینک کلیک کنید.
روش کاشت فیکسچر ایمپلنت
به طور کلی می توان گفت اولین مرحله پروسه ایمپلنت قرار گرفتن فیکسچر در استخوان فک در طی یک عمل جراحی است. برای این کار متخصص با برشی روی لثه به استخوان فک خواهد رسید و بعد از سوراخ کردن استخوان فک فیکسچر را درون استخوان قرار می دهد. سپس بافت لثه را روی آن بخیه می کند تا جایی که تنها بخشی از از فیکسچرها مشخص باشد. این عمل به طور کلی دردناک نیست و تنها حدود سه یا چهار ساعت بعد بیهوشی از بین رود، ممکن است کمی تورم و ناراحتی داشته باشید.
برای اینکه فیکسچر روی استخوان فک جوش بخورد چیزی بین سه تا شش ماه وقت لازم است.
فیکسچر ایمپلنت دندان
چنانچه در شیراز زندگی میکند و نیاز به مشاوره آنلاین دارید و یا می خواهید وقت دندانپزشک خود را به صورت آنلاین بگیرید، میتوانید به لیست بهترین متخصص ایمپلنت در شیراز مراجعه کنید.
انتخاب انواع فیکسچر ایمپلنت
برای اینکه عمل ایمپلنت شما موفقیت آمیز باشد باید پایه ایمپلنت مناسبی را برای خود انتخاب کنید. تشخیص اینکه چه پایه ایمپلنت یا فیکسچر برای شما مناسب است به عهده پزشک متخصص است. برای تشخیص آن نیاز به بررسی و معاینات فراوانی می باشد که توسط او انجام می شود.
مراقبت های بعد از فیکسچر
بعد از نصب فیکسچر معمولا سه تا شش ماه زمان میبرد تا تاج دندان روی آن قرار بگیرد. در این مدت باید برای حفظ و نگهداری فیکسچر نکاتی رعایت شود که در ادامه به بررسی آن می پردازیم:
- مصرف آنتی بیوتیک
بعد از بخیه زدن لثه احتمال عفونت وجود دارد بنابراین متخصصان توصیه میکنند که بعد از جراحی تا مدتی از آنتی بیوتیک استفاده کنید تا از عفونت احتمالی جلوگیری شود.
- مسواک زدن بخیه ها
هنگام مسواک زدن باید به صورت آرام اطراف بخیه ها را مسواک زده و دهان را تا بیست و چهار ساعت بعد از جراحی با آب نمک و دهانشویه تمیز کنید.
- اجتناب از فعالیت های سنگین
از آنجا که فعالیتهای سنگین میتواند باعث باز شدن بخیه ها و خونریزی شود، پزشکان توصیه میکنند بعد از قرار دادن فیکسچر روی استخوان فک تا مدتی از انجام فعالیت های سنگین خودداری کنند.
از دیگر موارد مراقبت از فیکسچر میتوان به این نکات اشاره کرد:
- مسواک زدن نرم و ملایم بخیهها
- دوری از فعالیتهای سنگین
- داشتن استراحت و خواب کافی
- دوری از موقعیت های پرتنش و اضطرابزا
- پرهیز از خوردن خوراکیها های سفت
- عدم دستکاری محل قرارگیری فیکسچر در لثه
- محافظت از لثه در برابر ضربه و آسیب
عوارض عدم مراقبت از فیکسچر ایمپلنت
عدم توجه به نکات مراقبت از فیکسچر می تواند عوارض خطرناکی برای شما همراه داشته باشد. از جمله مهمترین این عوارض می توان به عفونت ایمپلنت اشاره کرد. به طور کلی در صورت بی توجهی به ممکن است عوارض زیر برای شما به وجود آید:
- التهاب لثه
- عفونت ایمپلنت
- شل شدن پایه ایمپلنت
- ورم
- خونریزی
- التهاب
- عوارض آلرژیک
- ایجاد درد
- مشکلات سینوسی
انتخاب فیکسچر مناسب ایمپلنت
جراح متخصص برای انتخاب بهترین نوع فیکسچر باید ابتدا شرایط لثه و فک را مورد بررسی قرار دهد. همچنین اندازه مناسب فیکسچر ایمپلنت نیز از اهمیت زیادی برخوردار است و میتواند در موفقیت آمیز ایمپلنت موثر باشد. بنابراین باید در نظر بگیرید که فیکسچر هم از نظر قطر و هم طول مناسب باشد.
برای انتخاب فیکسچر با ابعاد مناسب ابتدا جراح با استفاده از عکس رادیولوژی و معاینه دقیق بیمار، بهترین سایز را برای قطر فیکسچر ایمپلنت، انتخاب می کند. چنانچه تراکم استخوان بیشتر باشد طول فیکسچر بلندتر و در غیر اینصورت فیکسچر کوچکتر خواهد بود.
عوارض فیکسچر
اگرچه با مراقبت دقیق میتوان از عوارض کاشت فیکسچر جلوگیری کرد. اما احتمال پیش آمدن برخی عوارض نیز اجتناب ناپذیر است:
- عفونتها
عفونت در جراحی های ایمپلنت به ندرت انتخاب می افتد اما چنانچه به موقع از آنتی بیوتیک استفاده نشده و یا بهداشت دهان و دندان رعایت نشود. احتمال بروز عفونت وجود دارد. با این حال اگر دچار چنین عارضه ای شدید سریعا باید به پزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم انجام شود.
- ایمپلنت ناموفق
برخی مواقع به دلایل مختلف ایمپلنت ها پس زده شده و به اصطلاح جراحی ایمپلنت ناموفق است. پزشک در این مواقع با اقداماتی به رفع مشکل می پردازد. معمولا جراحی ایمپلنت در مرحله دوم موفقیت آمیز است.
- عصبِ آسیب دیده
اگر متخصص تجربه کافی را داشته باشد، ممکن است هنگام کار به عصب پشتی و فک پایین آسیب برسد. این آسیب ممکن است باعث احساس بیحسی مداوم در فک پایین شود. البته امروزه با استفاده از تکنیک های دقیق تا حد زیادی از بروز این مشکل جلوگیری خواهد شد.
در این مقاله درباره علائم پس زدگی ایمپلنت اطلاعات کسب کنید.
سخن آخر
انتخاب فیکسچر ایمپلنت مناسب نیز مانند سایر مراحل ایمپلنت ارگ به دقت انجام نشود می تواند در نتیجه جراحی ایمپلنت تاثیر مستقیم داشته باشد. بنابراین هنگام انجام ایمپلنت بهتر است درباره متخصص خود دقت کره و بهترین گزینه را داشته باشید.