
همه چیز درباره آلژینات دندانپزشکی و قالبگیری

آلژینات دندانپزشکی یکی از بهترین و کاربردیترین مواد قالبگیری است که از قدیم نقش مهمی در درمان های مختلف دندانپزشکی دارد. در این مقاله دندانپزشکان ایران به انواع آلژینات دندانپزشکی و کاربرد آن در قالبگیری برای ایمپلنت، بریس ارتودنسی، روکش و سایر انواع پروتز دندانی می پردازیم.
آلژینات دندانپزشکی چیست؟
پودر آلژینات غیر سمی است و در تماس با آب، به ژل خمیری نرم تبدیل می شود که حالتپذیری بسیار خوبی دارد. ساخت این ماده نرم و انعطافپذیر تنها چند دقیقه زمان میبرد پس گزینه مناسبی برای قالبگیری قبل از درمان های دندانپزشکی مانند ارتودنسی و روکش است.
از قالبگیری ترس دارید؟ به بهترین متخصص ارتودنسی در شیراز مراجعه کنید تا درمانی سریع و مطمئن داشتهباشید.
آلژینات از ترکیبات شیمیایی مختلف کلسیم فسفات، تری سدیوم فسفات، اکسید روی و پتاسیم تیتانیوم فلوراید و سدیم آلژینات که نوعی جلبک دریایی است تولید می شود. انواع مختلفی از آلژینات برای استفاده تخصصی در دندانپزشکی وجود دارد مانند آلژینات کروماتیک و غیر کروماتیک
انواع آلژینات و ویژگی های آن:
بر اساس چند ویژگی کلیدی مانند تغییر رنگ، آلژیناتهای دندانپزشکی انواع مختلفی دارند. رایجترین طبقهبندی بر اساس میزان تاخیر ژل (خمیر) برای گیرش و سفت شدن است.
انواع سریع آلژینات ظرف ۴۵ ثانیه ترکیب و آماده می شوند و گیرش آنها ۱ تا ۲ دقیقه زمان می برد. آلژینات معمولی ۷۵ ثانیه زمان ترکیب دارد و حدود ۴ دقیقه طول می کشد سفت شود.
همچنین برای راحتی دندانپزشک به آلژیناتها موادی اضافه میشود که موقعی که سفت و آماده می شوند تغییر رنگ می دهد:
آلژیناتهای کروماتیک (حاوی کروم):
این نوع آلژینات با تغییر رنگ، زمان سفت شدن خود را نشان میدهد و معمولا رنگ آن از سبز به قهوهای تغییر میکند. استفاده از این نوع آلژینات به دلیل سهولت تشخیص زمان مناسب، رایجتر است.
آلژیناتهای غیر کروماتیک (بدون کروم):
این نوع آلژینات تغییر رنگی نمی دهد و برای تشخیص زمان سفت شدن دندانپزشک باید از تایمر یا تجربه شخصی خود استفاده کند. همچنین، بر اساس زمان گیرش، آلژیناتها به انواع معمولی و سریع تقسیم میشوند. نوع انتخابی دندانپزشک به نوع درمان و نیازهای خاص آن بستگی دارد.
مزایای استفاده از آلژینات دندانپزشکی:
- قیمت مناسب: یکی از مزایای قابل توجه آلژینات، مقرون به صرفه بودن آن در مقایسه با سایر مواد قالبگیری ایمپلنت و ارتودنسی است.
- استفاده آسان: استفاده از آلژینات نیاز به تجهیزات مخصوص ندارد و فرآیند قالبگیری آن نسبتا ساده است.
- ایمنی بالا: این ماده حساسیت ایجاد نمی کند پس خطری برای بیمار ندارد. انواع جدید آلژینات بدون گرد و غبار هستند و مشکل تنفسی ایجاد نمی کنند.
- دقت زیاد: با تکنیک صحیح، میتوان مدل و قالبهای دقیقی از دندانها و بافت لثه تهیه کرد.
- زمان گیرش قابل تنظیم: وجود انواع مختلف با زمانهای گیرش متفاوت، پاسخگوی نیازهای متنوع دندانپزشکی است.
مهمترین مزیت قالبگیری ایمپلنت با آلژینات هزینه کمتر آن است. اگر قیمت برای شما مهم نیست، راحت ترین روش قالبگیری ایمپلنت اسکن دیجیتال و ساخت مدل 3D فک و دندان است. با ایمپلنت دیجیتال در شیراز امکان طراحی و ساخت انواع پروتز و روکش بدون نیاز به باز نگه داشتن دهان برای مدت طولانی یا حس طعم بد آلژینات وجود دارد.
کاربردهای دندانپزشکی قالب گیری با آلژینات
قبل از بسیاری از درمان های دندان و لثه، نیاز به قالب گیری وجود دارد مانند:
- روکش دندان
- انواع پل دندانی
- لمینت (ونیر)
- بریس ثابت و پلاک متحرک ارتودنسی
- سینی اختصاصی برای بلیچینگ دندان
چون آلژینات واکنش مناسبی با آب دارد، حتی با وجود بزاق دهان برای قالبگیری دقت بالایی دارد.
دهان و دندان های هر فرد منحصر به فرد است و ساخت پروتزهای دندانی بالا نیازمند توجه به جزئیات است. قالب گیری درست کمک می کند دندانپزشک مدل دقیقی از قوس فک و حالت دندان و لثه های شما بدست آورد.
نگران نباشید متخصص ارتودنسی در تهران اهمیت قالب گیری دندان را می داند و مهارت کافی دارد.
معایب استفاده از آلژینات دندانپزشکی:
با اینکه این ماده بهترین روش قالبگیری است، دندانپزشک باید در تمام مراحل دقت کند تا نمونه مدل خراب نشود. علت این موضوع معایب آلژینات مانند موارد زیر است:
- مقاومت کم:
قالبهای آلژیناتی در صورت نگهداری نامناسب، ممکن است دچار تغییر شکل شوند. چون نسبت به سایر مواد قالبگیری، استحکام کمتری دارند.
- شل شدن و حساسیت به رطوبت:
این ماده در مجاورت با رطوبت، جذب آب دارد و ممکن است ابعاد یا شکل قالب تغییر کند. به همین دلیل، باید فورا از روی قالبهای دندان مدل ساخته شود.
- تاثیر دما بر زمان سفت شدن:
انجام این روش نیازمند توجه به دمای مناسب است. دمای خیلی بالا یا پایین آب یا پودر هنگام مخلوط شدن بر کیفیت و فرصت قالبگیری تاثیر میگذارد.
- عدم مناسب بودن برای برخی کاربردها:
به دلیل معایب ذکر شده، از آلژینات برای قالبگیری ایمپلنتهای دندانی یا سایر موارد نیازمند دقت و جزئیات فوقالعاده، استفاده نمیشود.
برای اطلاع از قالبگیری ایمپلنت دندان صفر تا صد قالب گیری ایمپلنت دندان | انواع تری باز و بسته را بخوانید.
نحوه انجام و مراحل قالبگیری با آلژینات دندانپزشکی:
فرآیند قالبگیری با آلژینات را میتوان به مراحل زیر خلاصه کرد:
- آماده سازی بیمار: دهان بیمار با آب و دهانشویه تمیز و سپس خشک میشود. گاهی از موادی برای محافظت از گونهها و زبان استفاده میشود.
- مخلوط سازی مواد: پودر آلژینات با آب به نسبت مشخص مخلوط میشود و تا رسیدن به غلظت مناسب هم زده میشود.
- قالبگیری: ژل یا خمیر با سینی مخصوص روی دندانها قرار داده میشود (بیمار نباید آن را گاز بگیرد). زمان گیرش آلژینات با توجه به نوع و ترکیبات آن متفاوت است.
- برداشتن قالب: پس از سفت شدن کامل ژل، سینی به آرامی از دهان خارج میشود. حین خروج باید دقت کرد که قالب دچار ضربه یا شکستگی نشود.
- ساخت مدل واقعی: در آخر دندانپزشک برای حفظ شکل قالب، در اسرع وقت آن را با ماده مخصوص پر می کند. مدل نهایی، اطلاعات دقیق قالب آلژیناتی را حفظ میکند و برای ساخت پروتز، بریس یا سایر تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرد.
شما با دندانپزشکی دیجیتال و اسکن سه بعدی 3D دهان دیگر نیازی به قالب گیری و دردسرهای آن ندارید! بیشتر درباره مزایا و معایب ایمپلنت فوری | دندان یک روزه با ایمپلنت دیجیتال بخوانید.
نکات مهم در کاربرد آلژینات دندانپزشکی:
- رعایت نسبت صحیح پودر و آب هنگام تهیه ژل آلژینات بسیار مهم است.
- دمای آب و محیط اتاق باید مناسب باشد تا زمان گیرش و کیفیت قالب تحت تاثیر قرار نگیرد.
- زبان بیمار نباید به ژل آلژینات تماس پیدا کند.
- قالب را به سرعت از دهان خارج کنید تا دچار تغییر شکل نشود.
- قبل از ساخت مدل، قالب آلژیناتی باید با اسپری ضدعفونی کننده مخصوص تمیز شود.
- در صورت نیاز به قالبگیری مجدد، مدل به عنوان الگو استفاده میشود.
جمعبندی و توصیه دندانپزشکان ایران
آلژیناتهای دندانپزشکی به دلیل قیمت مناسب، کاربری آسان و ایمنی بالا، همچنان یکی از مواد مهم و پرکاربرد در دندانپزشکی هستند. شناخت ویژگیها و انواع این ماده، به کاهش ترس بیمار از انجام قالبگیری دندان و رضایت او از کیفیت پروتز کمک میکند.
با دندانپزشکان ایران از بهترین دندانپزشکهای شیراز، تهران یا شهر خود نوبت آنلاین بگیرید. با مراجعه به این پزشکان متخصص که آشنایی کامل با مراحل و عملکرد آلژینات دارند نیاز نیست نگران باشید.