جستجو
تفاوت فسفرپلیت با سنسور RVG چیست؟ مقایسه و معرفی معایب و مزایای تجهیزات تصویربرداری دیجیتال دندانپزشکی
بروزرسانی: ۱۴۰۳/۰۴/۰۷ نویسنده : امین روغنیان

تفاوت فسفرپلیت با سنسور RVG چیست؟ تجهیزات عکس دندانپزشکی

|354 بازدید
|
0 کامنت
مطالعه: 3 دقیقه

روشهای فسفر پلیت (Phosphor Plate یا PSP) و سنسور RVG (آر وی جی یا RadioVisioGraphy) دو تکنولوژی تکمیلی تصویربرداری دیجیتال دندان و دهان در کلینیک دندانپزشکی هستند. تصویربرداری دیجیتال در دندانپزشکی اهمیت زیادی در تشخیص دقیق بیماری دهان و دندان و ارائه بهترین خدمات درمانی دارد. در این مقاله دندانپزشکان ایران به معرفی و مقایسه مزایا و معایب دو تکنولوژی رادیوگرافی روش فسفرپلیت (PSP) و سنسور RVG برای آشنایی دندانپزشکان و بیماران با تجهیزات مدرن دندانپزشکی کمک کنیم.

هر یک از این روش و سنسورها (RVG و PSP) مزایا و معایب خاص خود را دارند و انتخاب بین آن‌ها به عوامل مختلفی مانند حجم کاری کلینیک، بودجه یا هزینه مورد نظر برای تصویربرداری در مطب و سلیقه شخصی دکتر دندانپزشک بستگی دارد.

سنسور آر وی جی RVG برای تصویربرداری دیجیتال دندانپزشکی مستقیم

سنسور آر وی جی RVG برای تصویربرداری دیجیتال دندانپزشکی

سنسور آر وی جی (RVG) در دندانپزشکی روشی جایگزین OPG است که داخل دهان را اسکن می کند. روش آر وی جی بر پایه تکنولوژی سیموس CMOS (مکمل اکسید فلز نیمه رسانا) است که به وسیله دستگاه اشعه ایکس و سنسور دیجیتال انجام می شود.

یکی از مزایای این روش قابلیت ثبت پیکسل های کوچک (تا ۲۰ μm) و با جزئیات است. بنابراین RVG رزولوشن و کیفیت تصویر بالایی برای ثبت تصاویر دیجیتالی محیط داخلی دهان و دندان دارد.

روش RVG با یک حسگر مستقیم دیجیتال انجام می شود. بنابراین تصویر دیجیتال بلافاصله و با رزولوشن و کیفیت بالا بر روی مانیتور کامپیوتر نمایش داده می‌شود.

سنسورهای RVG در دو اندازه طراحی می شوند:

  • آر وی جی سایز ۱: 30 در 20 mm مساحت فعال سنسور
  • RVG سایز ۲: 33 در 25 mm مساحت فعال

بسیاری از دندانپزشکان برای تشخیص درجه و میزان پوسیدگی دندان، از تصویربرداری دیجیتال در کلینیک استفاده می کنند. با این روش مشخص می شود که امکان نجات دندان با پر کردن و روکش وجود دارد یا مجبور به عصب کشی یا کشیدن دندان هستید.

به بهترین کلینیک دندانپزشکی دیجیتال در شیراز مراجعه کنید.

مزایای استفاده از سنسور RVG آر وی جی

در مقایسه با روش های رادیوگرافی دندانپزشکی مانند OPG، سنسور RVG مزایای زیر را به دندانپزشک و بیماران ارائه می کند:

۱. سرعت بالای آر وی جی

تهیه عکس دیجیتال با سنسور RVG بسیار سریع و ساده است. این دستگاه با USB به لپتاپ یا کامپیوتر وصل می شود و بعد از تنظیم موقعیت در دهان از دندان بیمار با یک دکمه عکس می گیرد. بنابراین دندانپزشک می‌تواند برخلاف روش فسفر پلیت PSP، بلافاصله پس از تابش اشعه ایکس، تصویر را بر روی مانیتور مشاهده کند.

آیا رادیوگرافی دندان برای درمان های دندانپزشکی در دوران بارداری خطرناک است؟

افزایش سرعت اسکن دیجیتال باعث صرفه‌جویی در وقت دندانپزشک و بیمار می شود. بنابراین سنسور آر وی جی باعث افزایش کارایی مخصوصا در کلینیک های دندانپزشکی بزرگ که مراجعین زیادی دارند می شود.

۲. استفاده آسان RVG نسبت به فسفرپلیت

سنسورهای RVG معمولاً سبک و ارگونومیک هستند و کار با آن‌ها برای دکتر یا دستیار دندانپزشکی راحت تر از فسفرپلیت است. ضمن اینکه استفاده از این نوع دستگاه اسکن دیجیتال نیاز به آموزش خاصی نیز ندارد.

۳. کیفیت بالای تصویر

سنسورهای RVG تصاویر دیجیتال با وضوح و رزولوشن بالا ارائه می‌دهند. کیفیت تصویر بالا (که در rvg بیش از 20 LP است) به دندانپزشک کمک می کند دقیق تر از OPG بیماری های دهان و دندان را تشخیص دهد و درمان کند.

مطلب مرتبط بخوانید: صفر تا صد قالب گیری ایمپلنت دندان | انواع تری باز و بسته

۴. کمتر قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس

همه میدانیم تشعشع امواج مخصوصا اشعه ایکس خطرناک است و باید کمتر در معرض منابع آن مانند رادیوگرافی مانند سی تی اسکن قرار بگیریم. به دلیل حساسیت بالای سنسورهای RVG، در مقایسه با روشهای سنتی (مانند OPG) بیمار (یا پزشک) میزان کمتری تشعشع پرتو ایکس برای تهیه تصویر با کیفیت مناسب دریافت می کند.

آیا می دانستید اشعه ایکس از دلایلی است که ایمپلنت دندان در دوران حاملگی خطرناک است؟

معایب سنسور RVG در مقایسه با فسفرپلیت PSP

با وجود مزایای متعدد تکنولوژی آر وی جی برای دندانپزشک و بیمار، روش مدرن سنسور RVG معایبی نیز در مقایسه با فسفر پلیت دارد:

  • ضخامت بیشتر RVG از فسفرپلیت: اندازه ضخامت این سنسور همانطور که در تصویر اول می بینید نزدیک به ۱۰ برابر صفحه PSP است. معمولا ضخامت RVG حدود ۶ میلی متر و ضخامت فسفر پلیت ۰.۶ میلی متر است.
  • هزینه بالاتر: دستگاه سنسور RVG از نظر هزینه خرید اولیه گران‌تر از فسفرپلیت هستند.
  • اندازه بزرگ و انعطاف‌پذیری کمتر: این نوع سنسور به دلیل جنس سفت تر، برای تصویربرداری از برخی زوایای دهان، به ویژه برای کودکان که دهان کوچکی دارند مناسب نیستند.

  • نیاز به کابل: چون سنسور آر وی جی بدون سیم (Wireless) نیست، احتمال شکستن یا قطع شدن سیم دستگاه و ایجاد خسارت یا هزینه اضافی وجود دارد. ضمن اینکه کابل این نوع سنسور عکس دیجیتال برای دندانپزشک و بیمار دست و پا گیر است.

روش اسکن فسفر پلیت PSP رادیوگرافی دیجیتال دندانپزشکی

روش اسکن فسفرپلیت PSP رادیوگرافی دیجیتال دندانپزشکی

سنسور اسکنر فسفرپلیت (Phosphor Plate Scanner) از تجهیزات دندانپزشکی برای ثبت تصویر دیجیتال با استفاده از پلیت های فسفر در رادیوگرافی دهان و دندان است.

فسفرپلیت صفحه ای نازک و قابل انعطاف است که لایه‌ای از پوشش فسفر روی آن قرار دارد. در این روش رادیوگرافی ماده فسفری دیجیتال پلیت ها (صفحات PSP)، اشعه ایکس را مانند یک سنسور به خود جذب می‌کند. بنابراین زمانی که فسفرپلیت در دستگاه اسکنر مخصوص قرار می‌گیرد امکان ثبت تصویر دیجیتال از دهان و دندانها با کیفیت بالا بوجود می آید.

مزیت اصلی فسفرپلیت هزینه کمتر آن برای ثبت تصویر دیجیتالی محیط داخلی دهان و دندان در دندانپزشکی دیجیتال است. علاوه بر این امکان استفاده مجدد از صفحات فسفر بعد از اسکن وجود دارد که باعث کاهش هزینه های کلینیک دندانپزشکی می شود.

استریلیزاسیون و استفاده مجدد از تجهیزات دندانپزشکی با دستگاه اتوکلاو

مزایای فسفر پلیت نسبت به سنسور مستقیم RVG

  1. هزینه کمتر: فسفرپلیت ها از نظر هزینه خرید اولیه نسبت به سنسورهای RVG ارزان‌تر و مقرون به صرفه هستند.
  2. انعطاف‌پذیری: صفحات فسفر پلیت نازک و انعطاف‌پذیر هستند، می‌تواند برای تصویربرداری از زوایای مختلف، به ویژه در کودکان و افرادی با محدودیت دهان کوچک، راحت‌تر مورد استفاده قرار گیرد.
  3. ایمنی بیشتر بیمار و دندانپزشک: چون در این روش تشعشعات کمتر است و اتصال بدون سیم (wireless) داریم سطح ایمنی برای دکتر یا دستیار دندانپزشکی بیشتر است.
  4. امکان استفاده مجدد: صفحات فسفرپلیت قابل استفاده مجدد برای دفعات متعدد هستند که این امر موجب صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌شود.

معایب فسفرپلیت در مقایسه با سنسور RVG

  • سرعت پایین‌تر نسبت به RVG: فرآیند تصویربرداری دیجیتال با فسفرپلیت زمان‌بر است. پس از تابش اشعه ایکس، نیاز به اسکن جداگانه فسفرپلیت در دستگاه اسکنر وجود دارد که باعث افزایش زمان انتظار برای مشاهده تصویر نهایی می‌شود.
  • نیاز به تعویض دوره‌ای صفحات: صفحه های PSP فسفرپلیت با گذشت زمان خاصیت خود را از دست می‌دهند. بنابراین لازم است صفحات به‌صورت دوره‌ای تعویض شوند تا تصاویر دیجیتال با کیفیت بالا بدست بیایند.
  • استفاده از مواد شیمیایی: فرآیند ثبت تصویر در فسفرپلیت نیازمند استفاده از ماده شیمیایی (فسفر) است. گر چه این مواد ضرر خاصی برای بدن ندارند استفاده از مواد شیمیایی باعث صدمه به محیط زیست می شود.

تفاوت فسفرپلیت و RVG: بهترین تکنولوژی عکس دیجیتال دندانپزشکی

تفاوت فسفرپلیت و RVG: بهترین تکنولوژی عکس دیجیتال دندانپزشکی

هر دو تکنولوژی فسفرپلیت و سنسور RVG مزایا و معایب خاص خود را دارند. درنهایت، انتخاب بهترین دستگاه و تکنولوژی به نیازها و اولویت‌های خاص کلینیک و دکتر دندانپزشک بستگی دارد. توصیه ما توجه به نکات زیر در تصمیم گیری و خرید تجهیزات تصویربرداری دیجیتال است:

  • تعداد مراجعین کلینیک دندانپزشکی: اگر حجم کاری مطب شما پایین است و نیاز به تصویربرداری روزانه کم است، فسفرپلیت بخاطر قیمت کمتر گزینه مناسب تری است. اما اگر تعداد مراجعین زیادی دارید و عدم اتلاف وقت برای شما مهم است، سنسور RVG با سرعت بالای ثبت و نمایش تصویر دیجیتال سرمایه گزاری بهتری است.
  • عوامل اقتصادی و هزینه: معمولا قیمت تجهیزات اصلی ترین عامل تصمیم گیری است. فسفرپلیت از نظر هزینه ابتدایی ارزانتر از سنسورهای RVG است. با این حال، در نظر داشته باشید که صفحات فسفر پلیت هر از مدتی نیاز به تعویض دارند در حالی که سنسور RVG دوام بالاتری دارد و همچنین نیاز به مواد شیمیایی (فسفر) ندارد. بنابراین، ممکن است هزینه نهایی هر دو روش در بلندمدت مشابه باشد.

  • راحتی کار: اگر راحتی اولویت بالایی برای شما دارد، سنسورهای RVG کاربری ساده تری دارند پس گزینه مناسب تری هستند. اما صفحات PSP فسفرپلیت کوچکتر، سبک و انعطاف پذیر هستند و مخصوصا برای دندانپزشکی اطفال گزینه بهتری محسوب می شود.
  • کیفیت تصویر: هر دو روش فسفرپلیت و سنسور RVG تصاویر با کیفیت بالا ارائه دهند. با این حال، سنسورهای RVG به دلیل حساسیت بالاتر، جزئیات بیشتری را در تصویر دیجیتال نشان دهند.

سوالات متداول و توصیه دندانپزشکان ایران

امیدواریم مقایسه تفاوت مزایا و معایب فسفرپلیت و سنسور RVG در این مقاله دندانپزشکان ایران برای شما مفید بوده باشد. شما می توانید با توجه به نیازهای کلینیک دندانپزشکی خود نسبت به تهیه فسفرپلیت و سنسور RVG برای تصویربرداری دیجیتال دندانپزشکی اقدام کنید.

کدام روش برای تصویربرداری از کودکان مناسب‌تر است؟

به دلیل انعطاف پذیری صفحات، فسفرپلیت معمولاً برای تصویربرداری از دهان و دندان کودکان راحت‌تر است.

عمر مفید فسفرپلیت‌ها چقدر است؟

عمر مفید فسفرپلیت‌ها بسته به برند، مدت و شرایط نگهداری می تواند بر روی تعداد دفعات استفاده تاثیر بگذارد. معمولا صفحات PSP تا ۲۰۰ بار قابلیت استفاده مجدد دارند.

آیا اشعه ایکس که در این روش‌ها بکار می رود برای سلامتی مضر است؟

میزان اشعه ایکس مورد استفاده در هر دو روش کم است، اما برای احتیاط بیشتر استفاده از وسایل محافظ همچون پیش بند سربی برای بیماران ضروری است. همچنین توصیه می شود تا حد ممکن از تصویربرداری یا قرارگرفتن در معرض پرتو ایکس خودداری کنید.

منبع مقالات درباره تجهیزات رادیوگرافی و دندانپزشکی دیجیتال Issuu و UnicornDenmart

امتیاز شما به این مطلب:
مطالب پیشنهادی

سوالات و نظرات خود را برای تفاوت فسفرپلیت با سنسور RVG چیست؟ تجهیزات عکس دندانپزشکی ارسال کنید

0 کاربر تا الان نظر داده اند

اشتراک گذاری با دوستان از طریق :
واتساپ پیامک تلگرام ایمیل