
انواع روش جراحی لثه برای درمان بیماری و زیبایی + هزینه ۱۴۰۴

عدم درمان به موقع عفونت یا التهاب لثه (ژنژیویت) با جرم گیری و رعایت بهداشت، باعث ابتلا به بیماری حاد پریودنتیت (پیوره) و مستلزم جراحی های لثه میشود. جراحی لثه (جراحی پریودنتال) مجموعه عمل های درمانی برای سلامت و زیبایی بافت نرمی هستند که دندانها را محکم نگه میدارند. لثه ها دور تا دور ریشه دندان را میگیرند و علاوه بر ثبات نقش حیاتی در سلامت دندان و دهان دارند.
انواع بیماری لثه که اغلب به علت تشکیل پلاک (جرم) و عفونت بروز میکنند ممکن است باعث التهاب لثه، خونریزی و در مراحل شدید تحلیل لثه و افتادن دندان شوند. در این مطلب دندانپزشکان ایران با انواع جراحی لثه، هزینه ۱۴۰۴ و کاربرد زیبایی و درمان بیماری هر کدام آشنا میشویم.
انواع جراحی لثه برای درمان بیماریهای پریودنتال و زیبایی
جراحی های لثه گاهی برای درمان بیماری های حاد لثه مثل عفونت پریودنتیت یا درمانهای دندانپزشکی مثل ارتودنسی و روکش ضروری هستند. بطور کلی هدف و کاربرد انواع جراحی لثه:
- جرم گیری عمیق از بین بردن باکتری ها و عفونت اطراف ریشه (روت پلنینگ)
- رفع فاصله بین لثه و ریشه دندان
- کاهش خطر رشد باکتری یا تشکیل پلاک
- درمان عفونت شدید یا بیماری های حاد بافت لثه (تفاوت التهاب و عفونت شدید لثه)
- بازسازی لثه و استخوان فک با پیوند بافت
- جلوگیری از افتادن دندان
- کاهش شکاف لثه بین دندانها
این مطلب برای افزایش اطلاعات عمومی و آشنایی شما با انواع جراحی لثه است. برای تشخیص روش مناسب و درمان اولین قدم مراجعه به متخصص جراحی لثه در شیراز است.
در ادامه انواع جراحی لثه، روش انجام و کاربرد درمانی یا زیبایی آنها را بررسی میکنیم:
۱. جراحی فلپ لثه + کاربردها و مراحل نحوه انجام
جراحی فلپ لثه متداولترین نوع جراحی لثه است که با هدف دسترسی به پاکتهای زیر لثه و جرم گیری عمیق (روت پلنینگ) انجام میشود. برای انجام این عمل، جراح فلپ لثه در شیراز با برش های ریز لثه را به آرامی از دندانها جدا و بلند میکند.
یکی از اهداف اصلی جراحی فلپ پاکسازی ریشه دندان و التهاب لثه ناشی از پلاک عمیق جرم و عفونت باکتری است. در مواردی که بیماری لثه به بافت استخوان فک رسیده و آسیب زده باشد، این جراحی امکان تغییر شکل استخوان را ایجاد میکند. این روش معمولا برای درمان پریودنتیت متوسط تا شدید که در آن عمق پاکتهای لثه ای به بیش از ۵ میلی متر رسیده باشد، کاربرد دارد.
در مرحله آخر جراحی فلپ، پس از اتمام جرم گیری عمیق و انجام اقدامات درمانی مورد نظر، جراح فلپ لثه را به جای اول خود برمیگرداند و با بخیه لثه را در اطراف دندان محکم میکند. اگر از نخ بخیه قابل جذب استفاده نشود، دندانپزشک ۷ تا ۱۰ روز بعد از عمل بخیه ها را باز میکند.
۲. جراحی لثه عفونی + علت انجام و روشها
عفونت لثه در اغلب موارد به علت تجمع باکتریها و تشکیل پلاک دندانی در اطراف یا زیر خط لثه بروز میکند. بنابراین عوامل زیر باعث تشدید یا بروز عفونت لثه و نیاز به جراحی لثه عفونی میشوند: عدم رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان، تغییرات هورمونی و بیماریهای مزمن مانند دیابت و مصرف برخی داروها
علت سفید شدن لثه چیست؟ بیماریهای که باعث لکه سفید لثه میشوند را بشناسید
جراحی لثه عفونی به چه روشهایی انجام میشود؟
- لثه برداری: انواع جراحی برای درمان لثه های عفونی وجود دارد که لثه برداری یا جینجیوکتومی از اصلی ترین آنهاست. در لثه برداری بافت عفونی یا اضافی لثه که ممکن است بیش از حد روی سطح دندان را پوشانده باشد، برداشته می شود.
- جراحی فلپ: جراحی فلپ لثه نیز از روشهای درمان لثه عفونی است، زیرا امکان دسترسی به زیر لثه و نابودی باکتریها و عفونت عمیق را ایجاد میکند.
- جراحی لثه عفونی با لیزر: نوع دیگر جراحی درمان لثه عفونی با لیزر است که روشی کم تهاجمی است. جراحی لیزری لثه باکتری ها و بافتهای عفونی لثه را از بین می برد و همچنین خطر خونریزی کمتر و روند بهبودی سریعتری دارد.
معمولا انتخاب روش مناسب برای درمان لثه عفونی به شدت عفونت و وضعیت بیمار دارد.
۳. پیوند لثه (جراحی لثه تحلیل رفته) + علتها
تحلیل لثه به معنی عقب رفتن خط لثه است که در موارد شدید منجر به مشخص شدن و در معرض دید بودن ریشه دندان است. علتهای اصلی تحلیل لثه شامل استفاده از مسواک سخت یا تکنیک اشتباه و تهاجمی، عدم درمان التهاب لثه (ژنژیویت)، بهداشت ضعیف دهان و عوامل ژنتیکی هستند.
پیوند لثه یا همان جراحی لثه تحلیل رفته بهترین روش درمان عقبروی خط لثه است. جراحی پیوند، خط لثه را به موقعیت طبیعی برمیگرداند و از ریشه دندانها حفاظت میکند. این نوع جراحی با توجه به شرایط و شدت بیماری، به چندین روش پیوند بافت همبند، پیوند لثه آزاد و پیوند پدیکل لثه انجام میشود.
روش پیوند بافت همبند رایجترین نوع پیوند لثه برای درمان جراحی تحلیل لثه است که با برداشت از فلپ سقف دهان انجام میشود. بطور کلی انتخاب نوع جراحی لثه تحلیل رفته با توجه به میزان و محل تحلیل لثه یا ضخامت و کیفیت بافت لثه بیمار بستگی دارد.
۴. فرنکتومی زبان یا لب و لثه
فرنکتومی از جراحی های لثه است که با قطع فرنوم و آزادتر کردن حرکت لب یا زبان، به رفع مشکلات گفتاری کمک میکند. در جراحی فرنکتومی دندانپزشک بخش اضافی بافت همبند فرنوم که زبان را به کف دهان و یا لب بالا و پایین را به لثهها متصل و حرکات را محدود میکند، قطع میکند.
عمل فرنکتومی هم به زیبایی و هم بهبود عملکرد لب و زبان مثل کمک به ادای کلمات و رفع مشکلات گفتاری کمک میکند. فرنکتومی با دو روش لیزر یا تیغ جراحی انجام میشود و مزیت فرنکتومی با لیزر، کاهش خطر خونریزی و مدت دوره نقاهت است.
۵. جراحی آماده سازی لثه برای سایر درمانهای دندانپزشکی
جراحی افزایش طول تاج دندان برای نصب روکش یا لمینت
افرادی که طول تاج دندان کوتاه دارند باید ابتدا جراحی لثه افزایش طول دندان انجام دهند تا امکان نصب روکش یا لمینت پیدا کنند. جراحی افزایش طول دندان قسمتی از لثه را برمیدارد تا بخش بیشتری از تاج دندان مشخص شود و روکش بتواند به درستی و محکم روی دندان قرار بگیرد.
عمل افزایش طول دندان مخصوصا برای افرادی که دندان شکسته در خط لثه یا دندان خیلی کوچک دارند برای ثبات روکش یا لمینت ضروری است.
این نوع جراحی لثه همچنین با برش بافت اضافی برای زیبایی لبخند لثه ای یا زیبایی بیشتر لمینت و روکش دندان هم بکار میرود.
جراحی پیوند لثه قبل و بعد از کاشت ایمپلنت دندان
مهمترین عامل موثر در موفقیت کاشت ایمپلنت دندان، سلامت لثه است. به همین دلیل برخی افراد برای اینکه امکان ایمپلنت دندان داشته باشند ابتدا باید پیوند لثه انجام دهند تا سلامت و بافت کافی دور ایمپلنت تضمین شود.
به شکلی مشابه اصلی ترین عامل شکست ایمپلنت دندان، تحلیل بافت لثه ناشی از بیماری های پری امپلنتیت یا پریودنتیت لثه است. پیوند لثه با بازیابی بافت تحلیل رفته به ایجاد حمایت مناسب اطراف ایمپلنت برای جلوگیری از لق شدن ایمپلنت یا نفوذ باکتری (بیماری لثه) و افزایش دوام ایمپلنت کمک میکند.
انواع جراحی لثه برای ارتودنسی
گاهی قبل یا در طول درمان ارتودنسی جراحی لثه برای برداشتن بافت اضافی که مانع حرکت دندان یا مشکلات بهداشتی میشود ضروری است. انواع جراحی لثه برای ارتودنسی شامل:
- جینجیوکتومی: دندانپزشک با جراحی جینجیوکتومی (حذف بافت اضافی لثه) زمینه بهبود نتایج و اثر ارتودنسی را فراهم میکند.
- فرنکتومی: همچنین گاهی جراحی فرنکتومی قبل از ارتودنسی لازم است تا بافت اضافی فرنوم (اتصاف لثه و لب) حذف شود. فرنکتومی برای ارتودنسی به کاهش فاصله دندانهای جلو و امکان حرکت بهتر دندانها کمک میکند.
- لیفت لثه: جراحی لیفت لثه صرفا برای زیبایی ظاهری لثه و لبخند بعد از پایان ارتودنسی کاربرد دارد.
جراحی دندان عقل نهفته
اگر دندان عقل زیر لثه گیر کند و نهفته بماند باید با جراحی لثه ابتدا آن را نمایان (اکسپوز) و سپس خارج کرد. در این عمل جراح لثه را میشکافد و دندان را بطور کامل یا در صورت لزوم تکه تکه بیرون می آورد.
هزینه انواع جراحی لثه در ۱۴۰۴ چقدر است؟
به دلیل تنوع بالا در روشها و درمان مشکلات، هزینه جراحی های لثه بین ۱.۵۰۰.۰۰۰ تا ۲۵ میلیون تومان متغیر است. مشخصا اصلی ترین عوامل موثر در هزینه جراحی لثه نوع و پیچیدگی جراحی، شدت مشکلات، و تخصص یا تجربه دندانپزشکی که انتخاب میکنید هستند. پوشش بیمه و تجهیزات مانند جراحی با دستگاه های پیشرفته لیزر دندانپزشکی و نوع یا مقدار بیحسی (یا ماده بیهوشی) در افزایش هزینه نیز تاثیر زیادی دارند. بطور کلی هزینه انواع جراحی لثه شامل:
جدول قیمت انواع جراحی لثه + توضیح کاربرد و علت انجام هر روش
نوع جراحی لثه | علت و کاربرد روش جراحی | حدود هزینه (تومان) |
---|---|---|
جراحی فلپ لثه |
|
۳,۰۰۰,۰۰۰ تا ۸,۰۰۰,۰۰۰ |
جراحی لثه عفونی |
|
۲,۰۰۰,۰۰۰ تا ۱۰,۰۰۰,۰۰۰ |
جراحی لثه با لیزر |
|
۴,۰۰۰,۰۰۰ تا ۱۰,۰۰۰,۰۰۰+ |
پیوند لثه |
|
۵,۰۰۰,۰۰۰ تا ۱۵,۰۰۰,۰۰۰ |
فرنکتومی (لب یا زبان) |
|
۱,۵۰۰,۰۰۰ تا ۵,۰۰۰,۰۰۰ |
افزایش طول تاج دندان |
|
۳,۰۰۰,۰۰۰ تا ۷,۰۰۰,۰۰۰ |
پیوند لثه برای ایمپلنت |
|
۵,۰۰۰,۰۰۰ تا ۱۵,۰۰۰,۰۰۰ |
جراحی لثه برای ارتودنسی |
|
۱,۵۰۰,۰۰۰ تا ۷,۰۰۰,۰۰۰ |
جراحی بازسازی لثه/استخوان (GTR/GBR) |
|
حدود ۸ تا ۲۵ میلیون
(هزینه پایه فلپ + ۵ تا ۱۵ میلیون) |
- مهم: اعداد بازه قیمت جدول بالا تقریبی هستند و هزینه دقیق فقط بعد از معاینه دندانپزشک متخصص مشخص میشود.
- بسیاری از دکترها و کلینیک های دندانپزشکی شیراز امکان پرداخت اقساطی هزینه جراحی لثه را ارائه میدهند.
- قبل از جراحی لثه با کارشناس بیمه درباره پوشش بیمه دندانپزشکی خود مشورت کنید تا امکان و شرایط پوشش هزینه جراحی لثه با بیمه را بررسی کنید.
پاسخ به پرسش های متداول شما درباره انواع جراحی لثه
جراحی لثه چیست و چرا انجام میشود؟
دندانپزشکان برای درمان برخی مشکلات و بیماری های حاد لثه از جمله عفونت لثه یا پریودنتیت اقدام به جراحی لثه (جراحی پریودنتال) میکنند. هدف از انجام جراحی لثه، درمان بیماری های شدید، تحلیل لثه و … است که با روشهای معمولی و رعایت بهداشت جبران پذیر نیستند. بنابراین انواع خاصی از جراحی پریودنتال برای درمان مشکلات زیر انجام میشود:
- ترمیم استخوان فک و بافت های تحلیل رفته لثه و اطراف دندان
- جلوگیری از لق شدن و افتادن دندان
- کاهش شکاف لثه بین دندانها
- تغییر شکل استخوان فک برای کاهش خطر رشد باکتری ها در شکاف استخوان
- پاکسازی باکتری ها، عفونت و پلاک عمیق دندان
جراحی لثه چقدر درد دارد؟
معمولاً جراحی لثه با بی حسی موضعی و در موارد خاص با بیهوشی عمومی انجام میشود، بنابراین در طول عمل دردی حس نمیکنید. پس از اینکه اثر بیحسی از بین رفت احتمال دارد کمی درد احساس کنید که اغلب با مصرف داروهای مسکن برطرف میشود.
آیا می توان از بیماری لثه و نیاز به جراحی جلوگیری کرد؟
در اغلب موارد بیماری لثه به علت رشد بیش از حد باکتری ها و ایجاد پلاک یا تارتار بروز میکنند. بنابراین رعایت خوب بهداشت دهان و دندان تا حد زیادی در جلوگیری و معکوس کردن بیماری پریودنتال موثر است. ساده ترین کار برای مراقبت از دندان، استفاده منظم و اصولی از مسواک و نخ دندان دو بار در طول روز است که میتواند به کاهش خطر بروز بیماری لثه و جلوگیری از هزینه زیاد جراحی لثه منجر شود.
خطرات و عوارض احتمالی عمل لثه چیست؟
مانند عملهای دیگر در انواع جراحی لثه نیز احتمال کم بروز خطرات و عوارضی مانند خونریزی، عفونت، تورم، درد و حساسیت موقت وجود دارد. به همین دلیل رعایت توصیه های دندانپزشک و مراقبت های بعد از عمل ضروری است و میتواند در کاهش خطرات و احتمال عوارض جانبی موثر باشد.
چگونه برای جراحی لثه آماده شوم؟
قبل از جراحی باید بیماری های پیش زمینه و داروهایی که مصرف میکنید را به دندانپزشک اطلاع دهید. معمولا توصیه های عمومی قبل جراحی لثه شامل رعایت بهداشت برای کاهش التهاب لثه، قطع مصرف داروی درمان غلظت خون (مثل آسپیرین)، خودداری از مصرف الکل و سیگار یا حتی نیاز به جرم گیری شوند.
چه مراقبتهایی بعد از عمل پریودنتال لازم است؟
بطور عمومی بعد از جراحی باید بهداشت دهان و دندان را با دقت بیشتری رعایت کنید. سایر مراقبت های بعد جراحی لثه شامل
- کمپرس سرد برای کاهش درد و ورم بعد عمل
- غرغره دهانشویه مخصوص
- مصرف داروهای تجویزی شامل مسکن و آنتی بیوتیکها و …
- بعد جراحی لثه غذای نرم که نیاز به جویدن زیاد ندارد بخورید
- نخوردن غذاهای سفت، داغ و جویدنی
- پرهیز از ورزش و فعالیت سنگین تا چند هفته یا الکل و دخانیات است.
توصیه دندانپزشکان ایران درباره جراحی لثه
جراحی لثه شامل انواع درمان عفونت یا بیماری های حاد لثه (پریودنتیت)، آماده سازی برای ارتودنسی و روکش یا اصلاح زیبایی لبخند می شود. هر کدام از جراحی های لثه نقش مهمی در سلامت دهان و دندان یا زیبایی لبخند دارند:
- جرم گیری عمیق و درمان عفونت برای کنترل بیماری حاد لثه
- افزایش طول دندان برای نصب روکش دندان، لمینت یا ارتودنسی
- پیوند (گرافت) برای درمان تحلیل لثه یا ایجاد شرایط ایمپلنت دندان در افراد با پوکی استخوان
- لیفت لثه و اصلاح لبخند لثهای
- فرنکتومی، جینجیوکتومی و …
حتی با رعایت سطح عالی بهداشت دهان و دندان امکان بیماری پریودنتال لثه وجود دارد. به همین دلیل ضمن چکاپ سالیانه دندانپزشکی، توصیه میکنیم در صورت بروز علائم خطرناکی مثل خونریزی مداوم لثه، تورم و التهاب طولانی، فورا به متخصص لثه (پریودنتیست) مراجعه کنید. شما میتوانید بصورت آنلاین و رایگان، از طریق نوبت اینترنتی دندانپزشکان ایران بهترین جراحان لثه را پیدا کنید و نوبت ویزیت بگیرید تا لثه سالم و لبخندی زیبا داشته باشید.
ما این مطلب را با کمک منابع معتبر دندانپزشکی DentistrySandiego و MyCleveland برای شما فراهم کردیم.