علت های بروز حساسیت دندان چیست؟
آیا هنگام خوردن غذا یا نوشیدنی دردی ناگهانی و شدید حس می کنید؟ با این که همیشه بهترین گزینه مراجعه در اولین فرصت به دندانپزشک است، بهتر است این مقاله از دندانپزشکان ایران را بخوانید و با محرک ها، علل و درمان حساسیت دندان آشنا شوید.
علت های بروز حساسیت دندان چیست؟
بیمارانی که حساسیت دندان دارند این حس را بهتر درک می کنند: درد شدید و عمیقی که هنگامی که غذا یا نوشیدنی سرد یا داغ می خورید بروز می کند. حتی ممکن است هنگامی که مسواک می زنید هم درد داشته باشید چون حتی فشار هم می تواند محرک حساسیت باشد. می دانید چرا دندان های حساس دارید؟ بهترین توصیه ای که می توانیم بکنیم مراجعه به دندانپزشک برای بررسی دقیق و پیدا کردن علت اصلی حساسیت دندان و تجویز درمان مناسب است.
علایم حساسیت دندان
کسانی که دندان های حساس دارند ممکن است در برخورد با بعضی محرک ها دچار درد و احساس ناخوشایند شوند. احتمالا این درد را تا ریشه دندان مورد نظر حس کنید. برخی از شایع ترین محرک ها:
- غذا و نوشیدنی های سرد یا داغ
- هوای سرد
- غذا و نوشیدنی های شیرین
- غذا و نوشیدنی های اسیدی
- آب سرد، مخصوصا زمانی که در دهان می چرخانید
- هنگامی استفاده از مسواک و نخ دندان
- دهانشویه با پایه الکل
علایمی که دارید ممکن است موقتی باشند و بدون دلیل خاصی ایجاد یا رفع شوند یا شدت آن ها تغییر کند.
برای اینکه مطمئن باشید این درد علت اساسی و مهمی ندارد با کلیک وارد لیست دندانپزشکان شیراز سایت ما شوید و اقدام به رزرو نوبت آنلاین نمایید.
علت اصلی حساسیت دندان چیست؟
برخی افراد بطور طبیعی مینای دندان نازکتری دارند و نسبت به دیگران دندان های حساس تری دارند. مینا همان لایه خارجی دندان است که از آن محافظت می کند. در بسیاری از موارد مینای دندان توسط عوامل مختلفی فرسایش پیدا می کند یا از بین می رود. عواملی مانند:
- خشن و محکم مسواک زدن
- استفاده از مسواک سخت
- دندان قروچه
- مصرف غذا و نوشیدنی های اسیدی
- همچنین رسوب پلاک دندانی ممکن است منجر به بیماری های لثه و پوسیدگی دندان شود.
- فرسایش مینای دندان ناحیه میانی دندان را در معرض عوامل آسیب رسان قرار می دهد که از مواردی است که دندان ها را حساس تر می کند.
برخی بیماری ها و اختلالات دیگر نیز ممکن است باعث حساس شدن دندان شوند. بطور مثال، رفلاکس معده باعث می شود اسید از معده و مری بالا بیاید و در بلند مدت سطح دندان را خراب کند. همچنین اختلالاتی که باعث استفراغ متداول می شوند – مانند پر خوری و تخلیه تأخیری معده (یا گاستروپارزی) – نیز بدلیل تاثیر اسید معده، مینای دندان را ار بین می برند.
بیماری های لثه و تحلیل آن بخش هایی از دندان را در معرض آسیب قرار می دهند و حساسیت ایجاد می کنند.
درمان مشکلاتی که باعث حساسیت دندان می شوند
اگر بیماری های زمینه ای علت حساسیت دندان شما باشند بهتر است قبل از فرسایش کامل مینا و آسیب به دندان، آن ها را رفع یا درمان کنید.
بطور مثال رفلاکس معده با داروهایی که اسید معده را کاهش می دهند و پرخوری با مشورت با روانپزشک درمان می شوند.
برای درمان تحلیل لثه بهتر است به آرامی مسواک بزنید و رعایت سلامت دندان خود را جدی بگیرید. در مواردی که حساسیت شدید بخاطر تحلیل زیاد لثه صورت بگیرد، پزشک ممکن است پیوند بافت نرم را توصیه کند. در این عمل جراحی، قسمتی از بافت سقف دهان را روی ریشه دندان قرار می دهند تا از دندان محافظت بیشتری صورت بگیرد.
همچنین می توانید در طول روز با خود تمرین کنید دندان هایتان را به هم فشار ندهید و روی هم نسایید (دندان قروچه نکنید). موارد دیگری نیز هستند که به شما کمک می کنند شب ها دندان قروچه نکنید. بطور مثال تلاش کنید سطح استرس خود را کم کتید یا قبل از خواب کمتر کافئین مصرف کنید. اگر هیچ کدام از این ها نتیجه مناسب را نداشت، بهتر است شب ها از محافظ دهان استفاده کنید تا از دندان قروچه و صدمه به دندان ها جلوگیری کنید.
سایر علت های حساسیت
علاوه بر این، ممکن است دلیل حساسیت دندان مشکلاتی در پوشش عاج آن باشد. در صورتی که دندان دچار پوسیدگی یا شکستگی شده باشد یا مواد پرکننده و تاج از بین رفته باشند، دندان در معرض آسیب بیشتر قرار می گیرد. در این وضعیت احتمالا به جای درد در همه دندان ها، در ناحیه یا دندان به خصوصی درد را حس می کنید.
اگر در شهر تهران زندگی می کنید برای معاینه می توانید با وارد شدن به لیست دندانپزشکان تهران، نوبت خود را به صورت آنلاین و رایگان رزرو نمایید.
حساسیت پس از درمان دندانپزشکی
گاهی دندان بعد از درمان های دندانپزشکی مانند پر کردن، گذاشتن روکش یا جرم گیری و سفید کردن دندان بطور موقت حساس می شود. در این صورت نیز حساسیت فقط شامل همان دندان یا دندان های کناری می شود. این وضعیت حداکثر یک هفته تا ۱۰ روز پس از درمان بهبود پیدا می کند.
آیا جرم گیری دندان درد و حساسیت دارد؟ پاسخ به ۱۰ سوال متداول شما درباره جرمگیری در دندانپزشکی
حساسیت دندان چطور تشخیص داده می شود؟
اگر بار اولی است که دچار حساسیت دندان شده اید، می توانید با مراجعه به بخش های دیگر سایت از بهترین و باتجربه ترین دندانپزشکان نوبت ویزیت بگیرید. دندانپزشک سلامت دندان شما را معاینه می کند و مشکلات دیگر دندان را بررسی می کند. مواردی مانند پوسیدگی، افتادن پرشدگی یا روکش و تحلیل لثه که ممکن است علت حساسیت دندان باشند.
دندانپزشک شما این کار را طی معاینه دوره ای نیز انجام می دهد. دندانپزشکان ما ضمن جرم گیری معاینه چشمی انجام می دهند. در قدم اول دندانپزشک با تجهیزات دندانپزشکی دندان شما را لمس می کند تا سلامت آن را بررسی کند. سپس در صورت نیاز، برای اطمینان از عدم وجود مشکلات اساسی، توصیه به سی تی اسکن می کند.
بیشتر بخوانید: هر چند وقت یکبار جرم گیری دندان انجام دهیم؟
حساسیت دندان چطور درمان می شود؟
اگر حساسیت دندان خفیف باشد پزشک روش های بدون نیاز به نسخه را توصیه می کند.
بطور مثال می توانید از خمیر دندان هایی برای دندان های حساس استفاده کنید. معمولا این دسته از خمیردندان ها ترکیبات محرک ندارند. بعضی دیگر حتی عوامل ضد حساسیت دارند که مانع انتقال احساس درد به عصب دندان می شوند.
همچنین می توانید برای جلوگیری از تحریک دندان حساس از دهان شویه بدون الکل استفاده کنید.
مورد موثر دیگری که می توانید امتحان کنید استفاده از مسواک های نرمتر و ملایمت در مسواک زدن است. پس به بسته مسواکی که می خرید دقت کنید.
معمولا کمی طول می کشد تا این موارد اثر خود را نشان دهند. بنابراین حداقل چند روز برای مشاهده بهبود وضعیت صبور بمانید.
اگر درمان خانگی کافی نبود، از دندانپزشک بخواهید مسواک و دهان شویه مناسب تجویز کند. یکی از روش های درمان استفاده از ژل های قوی فلوراید یا ضد حساسیت در ناحیه است که باید توسط پزشک تجویز شوند. این کار به تقویت مینای دندان و محافظت از آن کمک می کند.
آیا باید برای درمان حساسیت به دندان پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که علایم خرابی دندان دارید یا احتمال آسیب به عصب می دهید باید سریعا به دندانپزشک مراجعه کنید تا از مشکلات جدی تر جلوگیری کنید. این علایم شامل موارد زیر می شوند.
- درد ناگهانی دندان که بدون علت خاصی بروز می کند.
- حساسیت تنها یک دندان
- تیر کشیدن دندان
- لکه روی سطح دندان
- درد هنگام جویدن یا گاز زدن
در صورتی که مدتی است حساسیت یا درد دندان دارید حتما در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید. با این کار ضمن حفظ سلامتی خود، در هزینه و زمان هم صرفه جویی می کنید.
منبع مقالات دندانپزشکی PureSmile.co.uk