جستجو
پیشگیری از پوسیدگی هر چند وقت یکبار جرم گیری دندان کنیم
بروزرسانی: ۱۴۰۲/۱۲/۲۴ نویسنده : امین روغنیان

هر چند وقت یکبار جرم گیری دندان کنیم | پیشگیری از پوسیدگی

|733 بازدید
|
0 کامنت
مطالعه: 3 دقیقه

با این که همه ما بهداشت دهان را رعایت می کنیم و مسواک می زنیم، جرم گیری دندان برای سلامت لثه و پیشگیری از ایجاد پلاک دندانی ضروری است. در این مقاله دندانپزشکان ایران بررسی می کنیم چرا حتی با رعایت درست بهداشت دهان باز هم باید به دندانپزشک مراجعه و هر چند وقت یکبار جرم گیری دندان کنیم.

متخصصان بهداشت دهان معتقدند همه ما باید هر 6 ماه یکبار جرم گیری دندان کنیم. البته این یک قاعده کلی است و ممکن است نیاز هر فرد با توجه به وضعیت سلامت لثه و دندان ها متفاوت باشد. به‌طور مثال افرادی که بیماری لثه دارند باید با فاصله زمانی کمتر (هر ۳ ماه یکبار) و افراد با بهداشت عالی می توانند سالی یکبار جرم گیری دندان انجام دهند. توصیه هر ۶ ماه یکبار بیشتر نقش راهنما دارد و دندانپزشک بعد از معاینه بهتر می تواند درباره این موضوع تصمیم بگیرد.

جرم گیری دندان چیست؟

جرم گیری (به انگلیسی Dental Cleaning یا Scaling) نوعی درمان دندانپزشکی برای حذف پلاک و باکتری ها از سطح دندان و لثه است. حتی با رعایت همه نکات بهداشتی، باز هم بعضی قسمت های دندان به درستی مسواک نمی شوند. به همین دلیل ذرات غذا و باکتری ها به مرور به دندان می چسبند و طوری محکم می شوند که با مسواک و دهانشویه جدا نمی شوند.

پلاک دندان چیست و چه عوارض خطرناکی دارد؟ راه های درمان پلاک پوسیدگی 

مراحل جرم گیری دندان

معمولا همه دندانپزشکان

  1. شست و شو و آبکشی دهان
  2. دندانپزشک با استفاده از دستگاه اولتراسونیک یا ابزار مخصوص دستی، همه نقاط غیرقابل دسترسی را تمیز می کند.
  3. ذرات باقی مانده با شست و شوی مجدد یا نخ دندان خارج می شوند.
  4. همچنین گاهی برای از بین بردن پلاک یا لکه های روی دندان از دستگاه واتر جت استفاده می شود.
  5. دهان بعد از شست و شو آماده مرحله نهایی یعنی بروساژ یا پولیش دندان می شود.

در آخر با استفاده از یک ابزار چرخشی و خمیر دندانپزشکی دندان پولیش می شود تا صاف، براق و زیبا به نظر برسد. ممکن است خودتان یا دندانپزشک برای تکمیل این روش پیشگیری، انتخاب کنید که فلوراید تراپی نیز انجام دهید.

مرحله بروساژ یا پولیش جرم گیری دندان

فلوراید تراپی (وارنیش دندان)

برخی از مراکز دندانپزشکی علاوه بر این مراحل برای تقویت مینای دندان و جلوگیری از پوسیدگی وارنیش یا فلوراید تراپی نیز انجام می دهند. ماده ای که در فلوراید تراپی استفاده می شود ممکن است به شکل خمیر، ژل یا وارنیش (لاک) باشد.

بعد از اتمام مراحل جرم گیری دندانپزشک توصیه های لازم و نوبت مراجعه بعدی را مشخص می کند.

فواید جرمگیری: چرا جرم گیری دندان انجام دهیم؟

شاید سوال کنید که با وجود رعایت همه نکات بهداشت دهان، چرا جرم گیری دندان انجام دهیم. هدف از این درمان دندانپزشکی جلوگیری از پوسیدگی دندان و بیماری های لثه است که ممکن است به تدریج ایجاد شوند.

علاوه بر این هنگام مراجعه دندانپزشک وضعیت دهان شما را به دقت معاینه می کند، و هر گونه پلاک دندانی یا لکه بجا مانده را از بین می برد. جرم و پلاک های سخت شده دندانی با مسواک تمیز نمی شوند و به مرور در پایین یا پشت دندان رسوب می کنند و باعث پوسیدگی دندان می شوند.

علائم بیماری پریودنتال لثه چیست و چرا خطرناک است؟

هر ۶ ماه یکبار با مراجعه کوتاه به دندانپزشک می توانید به راحتی پلاک دندانی را از بین ببرید و از ایجاد هزینه سلامتی و مالی در نتیجه خرابی دندان جلوگیری کنید. تحقیقات دانشمندان ثابت می کند بیماری لثه ارتباط مستقیمی با بیماری قلبی، روماتیسم و … دارد. این موضوع نشان می دهد بهداشت دهان چقدر برای حفظ سلامت عمومی مهم است. اکنون نوبت سوال متداول خیلی از شما است:

هر چند وقت یکبار جرم گیری دندان کنیم؟

اغلب متخصصان دهان و دندان معتقدند بهتر است همه افراد حداقل هر ۳ تا ۶ ماه یکبار برای جرمگیری به دندانپزشک مراجعه کنند. البته این توصیه عمومی است و بهترین گزینه همیشه توجه به وضعیت سلامت لثه و مشورت با دندانپزشک است.

شما می توانید زمانی که برای چک آپ دوره ای به دندانپزشک مراجعه می کنید (سالی دو بار)، از این فرصت برای جرم گیری دندان های خود استفاده کنید. این کار به متخصص زمانی برای معاینه اساسی سلامت لثه و دهان شما می دهد و از بروز پوسیدگی، خرابی یا التهاب لثه جلوگیری می کند.

علاوه بر این از ایجاد پلاک دندانی و بیماری هایی که باعث دندان درد شدید و درمان های پرهزینه می شوند پیشگیری می شود.

چرخه ایجاد جرم و پلاک دندانی

چرخه پلاک دندانی از لحظه ایجاد تا زمانی که به بلوغ می رسد، یعنی از مرحله ای که جرم، لایه ای بدون باکتری است تا زمانی که پراکنده می شود چند ماه طول می کشد. بنابراین با مراجعه به دندانپزشک هر ۶ ماه یکبار جرم گیری دندان انجام دهیم می توانیم این چرخه را به هم بزنیم و از بیماری پریودنتال و عفونت لثه جلوگیری کنیم.

طبق آمار تحقیق انجمن دندانپزشکی استرالیا در ۲۰۱۸، تنها ۵۵.۵٪ از بزرگسالان و حدود ۷۶.۵٪ از کودکان و نوجوانان هر سال به دندانپزشک مراجعه می کنند. به شکلی مشابه، شیوع پلاک و عفونت لثه در این دسته از بزرگسالان به شدت بیشتر است.

چه کسانی باید هر 3 ماه جرم گیری دندان انجام دهند؟

اغلب متخصصان توصیه می کنند اگر شرایط زیر را دارید، بهتر است هر ۳ ماه یکبار جرم گیری دندان انجام دهید:

  • مصرف سیگار و دخانیات
  • بیماران دیابتی
  • سابقه خانوادگی بیماری لثه عروقی

قبل از خواندن مراحل انجام جرمگیری در صورتی که قصد اخذ نوبت به صورت آنلاین برای معاینه و انجام جرمگیری دارید می توانید به لیست دندانپزشک خوب در شیراز سایت ما و یا لیست بهترین دندانپزشک در تهران ما سر بزنید.

مراحل جرم گیری دندان چطور انجام می شود؟

هرچند ممکن است روش دندانپزشکان با هم فرق کند، اما مراحل جرم گیری دندان معمولا شامل:

  1. تصویربرداری (سی تی در مطب)
  2. لایه برداری یا جرم گیری بطور دستی (سطح کم پلاک دندانی) یا با دستگاه اولتراسونیک
  3. بروساژ یا پولیش دندان ها برای صاف کردن سطح آن

این روش غیر تهاجمی و بدون درد است پس بدون داروی بی حسی موضعی و آمپول انجام می شود. در ضمن این درمان سرپایی معمولا کمتر از ۱ ساعت زمان می برد.

مرحله بروساژ یا پولیش جرم گیری دندان ۶ ماه یکبار

قیمت جرم گیری دندان

به طور کلی قیمت جرم گیری به عوامل مختلفی مانند وضعیت پلاک و جرم دهان بیمار و تخصص دکتر دندانپزشک مرتبط است. معمولا قیمت جرم گیری دندان در سال 1402 توسط متخصص از ۱ تا ۱.۵ میلیون تومان شروع می شود و هزینه انجام توسط دندانپزشک عمومی حدودی کمتر از این عدد است.

توصیه های پایانی دندانپزشکان ایران

جرمگیری دندان یکی از درمان های دندانپزشکی است که علاوه بر پیشگیری، باعث رفع لکه ها و سفید شدن دندان ها می شود. فواید جرم گیری دندان:

  1. کاهش خطر پوسیدگی دندان و بیماری لثه (التهاب لثه و پریودنتال)
  2. بهبود وضعیت سلامت دهان و متعاقبا کل بدن (قلب، کلیه و دستگاه گوارش)
  3. جلوگیری از بوی بد دهان
  4. صرفه جویی در وقت، هزینه و پیشگیری از دندان درد

لطفا توجه داشته باشید که در صورت پوسیدگی یا بیمار مجبور به انجام درمان های پیچیده‌تر و پر هزینه مانند عصب کشی یا کشیدن دندان خواهد شد. بنابراین بهتر است هر ۶ ماه یکبار جرم گیری یا برای چک آپ به دندانپزشک مراجعه کنید.

منبع: مقالات دندانپزشکی CosmeticDentistinBrisbane و MyClevelandClinic

امتیاز شما به این مطلب:
5/5 - (2 رای)
مطالب پیشنهادی

سوالات و نظرات خود را برای هر چند وقت یکبار جرم گیری دندان کنیم | پیشگیری از پوسیدگی ارسال کنید

0 کاربر تا الان نظر داده اند

اشتراک گذاری با دوستان از طریق :
واتساپ پیامک تلگرام ایمیل