جستجو
عصب کشی
بروزرسانی: ۱۴۰۲/۰۷/۲۵ نویسنده : نسیم امیری

عصب کشی دندان چگونه انجام میشود؟ ضرورت عصب کشی چیست؟

|318 بازدید
|
0 کامنت
مطالعه: 3 دقیقه

درسایت دندان پزشکان ایران به این سوال پاسخ خواهیم داد که جراحی عصب کشی چگونه  انجام میشود و چرا این جراحی ضرورت دارد برای اینکه درباره این موضوع به صورت کامل اطلاعات داشته باشید و با آگاهی کامل به موقع چکاپ های روزانه خود را انجام دهید در ادامه ما را همراهی نمایید.

عصب کشی یا root canal درمان دندانپزشکی است که در آن قسمت نرم دندان یا پالپ برداشته می شود. این مسئله معمولا زمانی انجام می شود که داخل دندان دچار عفونت یا آسیب دیدگی شود. در این حالت دندان تحت درمان ریشه قرار میگیرد. در این مقاله قصد داریم درباره مراحل این درمان دندان پزشکی با شما صحبت کنیم

عصب کشی دندان چیست؟

محفظه داخل دندان حاوی رگهای خونی و عصب است . به این عصب ها و رگ های خونی پالپ می گویند. اگر به هر دلیلی این رگ ها و اعصاب دچار التهاب یا عفونت شود،  بهتر است که تمامی محفظه پالپ از نوک مجرای ریشه تا بالا تخلیه و پاکسازی شود که به آن عصب کشی می گویند.

دلایل مختلفی برای آسیب دیدن پالپ وجود دارد. ک در ادامه به این دلایل اشاره خواهیم کرد:

  1. پوسیدگی عمیق روی دندان که باعث ایجاد حفره شود
  2.  اگر دندان ترک بخورد
  3. آسیب دیدن دندان در اثر ضربه

چه زمان به عصب کشی دندان نیاز داریم؟

همانطور که در بالا گفتیم، عصب کشی هنگامی انجام می‌شود که قسمت داخلی یک دندان که به آن پالپ نیز گفته می‌شود آسیب ببیند و یا دچار التهاب و عفونت شود. در برخی مواقع نیز  پالپ یا مغز دندان از بین رفته و میمیرد. اما بخش بالایی دندان یا همان تاج می‌تواند کماکان دست نخورده باقی بماند. در این حالت برای حفظ دندان روش درمان عصب کشی انتخاب میشود.

 علل عمده نیاز به عصب کشی دندان، شامل موارد زیر است:

  1. پوسیدگی عمیق به دلیل عدم رسیدی و درمان سوراخ ها و حفرات دندان
  2. انجام چندين پروسه درمانی دندانپزشکی روی یک دندان
  3. بروز ترک در دندان
  4. دندان بر اثر حادثه یا تصادف آسیب ببیند
  5. پرکردگی قدیمی نشت کند. این موضوع باعث بوجود آمدن پوسیدگی در زیر مواد می شود.

بنابر آنچه گفته شد، چنانچه ساکن شیراز بوده و نیاز به مشاوره آنلاین دارید. یا اگر میخواهید از یک متخصص عصب کشی وقت بگیرید. به صفحه متخصص عصب کشی در شیراز مراجعه کنید. همچنین برای گرفتن مشاوره از دندانپزشکان تهران، میتوانید به صفحه دندانپزشک عصب کشی در توانیر تهران نیز مراجعه کنید.

مراحل و جزئیات عصب کشی دندن

به طور کلی عصب کشی دندان طی هفت مرحله انجام می شود که در ادامه این هفت مرحله را بررسی خواهیم کرد:

1. ایزوله کردن دندان با گذاشتن ورقه لاستیکی در دهان

در این مرحله ابتدا دهان فرد بی حس می شود. سپس دندانپزشک  با استفاده از یک ورقه لاستیکی به نام رابر دم، دندان را از محیط دهان جدا و ایزوله میکند. محل مورد نظر سوراخ شده تا دندان ظاهر شود. از این طریق میتوان از ورود بزاق به دندان جلوگیری کرد.

عصب کشی

2. ایجاد سوراخ در تاج دندان

در این مرحله تاج دندان به وسیله دریل سوراخ می شود تا دندان پزشک به پالپ دسترسی پیدا کند. البته در دندان های جلو سوراخ پشت دندان و در دندان های عقب در سطح جونده صورت میگیرد.

3.استفاده از میکروسکوپ جراحی

بعد از ایجاد حفره روی دندان برای دستیابی به پالپ کف محفظه با استفاده از میکروسکوپ جراحی می شود. این ابزار میتواند به تمامی مجرای ریشه دندان کمک کند تا بتواند تمامی مجراهای فرعی و ریز را مشاهده کرد.

 4. اندازه‌ گیری طول دندان

در این مرحله باید طول هر یک از مجراهای ریشه دندان را اندازه گیری کنیم  تا تمام سطح پالپ از دندان پاکسازی شود. برای اندازه گیری این مجراها از  سه روش عکاسی پرتوی ایکس و روش الکترونیکی و روش ترکیبی استفاده می شود

5. پاک سازی و شکل دهی مجرای ریشه دندان

در این مرحله بافت عصبی ملتهب یا سالم از سطح دندان برداشته می شود و باکتری ها نیز از بین می رود.  به طور کلی می توان گفت داخل دندان تمیز و پاکسازی میشود. بعد از این مرحله مجرای ریشه دندان تراشیده  میشود. تا چنانچه آلودگی یا باکتری در مجرا باقی مانده پاکسازی شود.  البته شکل دهی دیواره ‌های مجرای ریشه به نحوی انجام می‌شود که شکل مجرا برای پر کردن ایده آل باشد.

  بعد از اینکه فضای خالی ایده آل روی سطح دندان به وجود آمد داخل دندان را با مواد مخصوص پر  می شود. در این مرحله دندان دوباره بازیابی خواهد شد. البته در برخی موارد دندانپزشک برای پر کردن یک هفته منتظر می ماند تا دندان در شرایط بهتری پر شود. در این صورت طی این یک هفته سطح دندان با مواد پرکننده موقت بسته می شود.  از این طریق از ورود آلودگی به دندان جلوگیری خواهد شد.

6. پر کننده موقتی بعد از عصب کشی دندان

پس از این که دندانپزشک دندان را پر کرد، نوعی پر کننده موقتی بر روی تاج آن قرار میدهد و دندان را مهرو موم میکنند.

7. ترمیم دندان بعد از درمان عصب کشی

پس از اتمام جراحی معمولا دندان را تقویت می کنند.  تقویت دندان ها در این مرحله از طریق ترمیم مناطق آسیب دیده صورت میگیرد. با این کار دندان ها برای فشار هایی ناشی از جویدن آماده می شوند. انتخاب نوع ترمیم بستگی به شرایط دارد. ترمیم ممکن است بلافاصله پس از عصب‌ کشـی و یا مدتی بعد از آن روی دندان قرار بگیرد.

عوارض عصب کشی

مهمترین عوارض عصب کشی درد دندان یکی دو روز بعد از جراحی است . تنها راه مقابله با این عارضه استفاده از قرص های مسکن است. اما به طور کلی تمامی عوارض عصب کشی دندان بعد از یک هفته از بین خواهد رفت. با این وجود اگر عصب کشی به خوبی و در شرایط ایده آل انجام شود و یا عفونت به طور کامل برداشته نشود، ممکن است درد ادامه دار شود که در این صورت باید درمان شود.

مراقبت های پس از عصب کشی

بعد از جراحی عصب کشی لازم است تا فرد مراقبت هایی را انجام دهد که در ادامه به بررسی آن می پردازیم:

  • اینکه بعد از جراحی یکی دو روز درد داشته باشید کاملا طبیعی است اما اگر در شما بیش از یک هفته ادامه داشت حتما به پزشک مراجعه کنید
  • اگر به تازگی  جراحی کرده اید از جویدن مواد غذایی سفت یا خوراکی هایی که به دندان آسیب میزند خودداری کنید.
  • حتما دندان های خود را مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید.
  • از خمیر دندان حاوی فلوراید برای شستشوی دندان ها استفاده کنید.
  •   عصب کشی جز جراحی های آسان است. فرد تحت درمان سریع به حالت اولیه برمیگردد

اگر دندان را عصب کشی نکنیم چه میشود؟

اگر به هر دلیل جراحی خود را به تعویق بیندازید، شاهد خراب شدن دندان های مجاور و پیشروی عفونت حتی بر لثه های خود خواهید شد. بنابراین بهتر است چنانچه دندان شما نیاز به عصب کشی دارد هرچه سریعتر اقدام کنید.

اگر در نظر دارید که بیشتر درباره عصب کشی بدانید به مقاله دانستی ها درباره عصب کشی سر بزنید

 عمر دندان عصب کشی شده

در عصب کشی پالپ ملتهب داخل دندان خارج  میشود. اما اتصالات دندان سر جای خود باقی می ماند. بنابراین چنانچه از دندان خود به خوبی محافظت کنید قطعا می توانید تا سالها از آن استفاده کنید. در واقع  اگر مراقبت های لازم بعد از این درمان، به درستی انجام شود، عمر این دندان معمولا زیاد خواهد بود.

نتیجه

جراحی عصـب کشی میتواند یکی از بهترین روش ها برای حفظ تاج دندان باشد. چرا که در بسیاری از مواقع علیرغم پوسیدگی ریشه تاج دندان سالم میماند که در این صورت استفاده از این روش جراحی میتواند باعث شود که دندان شما سر جای خود باقی بماند. با این وجود این روش جراحی به اندازه ای حساس است که بهتر است به وسیله یک متخصص مجرب انجام شود.

امتیاز شما به این مطلب:
مطالب پیشنهادی

سوالات و نظرات خود را برای عصب کشی دندان چگونه انجام میشود؟ ضرورت عصب کشی چیست؟ ارسال کنید

0 کاربر تا الان نظر داده اند

اشتراک گذاری با دوستان از طریق :
واتساپ پیامک تلگرام ایمیل