مزایا و معایب روکش دندان و معرفی انواع روکش ها
در این مطلب از سایت دندانپزشکان ایران تمامی مزایا و معایب روکش دندان را به طور کلی به شما توضیح خواهیم داد تا بتوانید با آگاهی کامل این درمان دندانپزشکی را نزد دکتری متخصص در این زمینه انجام دهید.
آسیب هایی مانند پوسیدگی و شکستگی دندان چنانچه قابل پر کردن نباشد به وسیله روکش های دندان که به آن قاب دندان نیز می گویند ترمیم خواهد شد. در واقع روکش ها نوعی پروتز ساده دندانی هستند که مانند یک لایه روی ریشه سوار شده و شکل دندان را بازسازی میکنند. این روش یکی از پرکاربرد ترین و محبوب ترین روش های ترمیمی است که سالیانه بسیاری از افراد برای بازیابی دندان خود از آن استفاده می کنند. در این مقاله قصد داریم درباره مزایا و معایب روکش های دندان با شما صحبت کنیم.
مزایا و معایب روکش دندان
برای انجام هر نوع روش زیبایی و درمانی دندانپزشکی باید درباره معایب و مزایای آن به طور کامل تحقیق نمایید تا بتواند با مراقبت های بهداشتی دهان و دندان عوارض احتمالی را به حداقل برسانید. در ادامه نیست به صورت مجزا درباره مزایا و معایب روکش دندان توضیحات کاملی را بیان می کنیم:
مزایای روکش های دندان
روکش های دندان مزایای زیادی دارند و به عنوان یک عمل ترمیمی مناسب در بسیاری از موارد محسوب می شوند برخی از این مزایا عبارتند از:
- بازسازی ظاهر دندان ها
- مقاومت بالای روکش دندان
- ماندگاری نسبتا بالا
- رفع عیوب سطحی
- جلوگیری از ساییدگی دندان
- مقرون به صرفه بودن نسبت به سایر روش های مشابه
معایب روکش های دندان
علاوه بر آنچه گفته شد روکش های دندان معایبی نیز دارد که در ادامه به بررسی آن می پردازیم:
- در صورت از بین رفتن غیر قابل برگشت هستند
- احتمال بروز حساسیت دندانی به وسیله روکش دندان
کاربرد روکش های دندان
روکش های دندان هم مانند سایر عمل های ترمیمی فقط تحت شرایط خاص و برای افرادی که شرایط روکش دارند مورد استفاده قرار میگیرد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد:
- برای محافظت از یک دندان ضعیف و محافظت از بخش های سالم آن
- برای پوشاندن و حمایت از دندانی که بخش وسیع آن پر شده
- برای محافظت از دندانهایی که تحت درمان کانال ریشه است
- برای ترمیم دندان شکسته
- برای پوشاندن دندانهای بدشکل
- برای طرح اصلاح لبخند
- برای نگه داشتن بریج دندان
- برای پوشاندن ایمپلنت دندان.
در چه مواقع از روکش استفاده نمی کنند
مطمئنا از روش روکش های دندان برای هر نوع دندانی می توان استفاده کرد و اصولا روش های دیگر در اولویت قرار می گیرند. این روش تقریبا یک روش تهاجمی به شمارمی آید چرا که برای قرار گرفتن آن روی دندان احتیاج به تراشیدن دندان است. در صورتی که در روش هایی مانند لمینت، کامپوزیت و چند روش دیگر با محافظت از دندان میتوان ظاهر بهتری به آن بخشید. با این وجود در مواقعی که روش های غیر تهاجمی کارساز نیست بهتر است از این روش استفاده شود.
انواع روکش برای زیبایی
روکش ها براساس موادی که به وسیله آن ساخته شده اند به هفت دسته تقسیم می شوند که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:
روکش فلزی
این روکش ها از آلیاژ هایی مانند طلا یا پلاتین ساخته شده و پایه هایی مثل نیکل- کرم و کبالت کرم دارد و نسبت به سایر روکش ها از دوام استحکام بیشتری برخوردار است. اما به دلیل متفاوت بودن رنگ آن با سایر دندان ها معمولا طرفداران کمتری دارد. با این وجود به دلیل استحکام زیادی که در بدنه اینگونه روکش ها وجود دارد در مواقعی برای ترمیم دندان های عقب (آسیاب) مورد استفاده قرار میگیرد.
روکش سرامیکی
مهمترین ویژگی این نوع از روکش ها ظاهرشان است که بسیار شبیه به دندان اصلی فرد می باشد. بر اساس همین ویژگی نیز طرفداران زیادی داشته و بسیاری ترجیح میدهند از این نوع روکش استفاده کنند. همخچنین به دلیلی شباهت این نوع روکش ها به دندان اصلی معمولا برای ترمیم دندان جلو مورد استفاده قرار میگیرد.
روکش استیل
از این نوع روکش برای محافظت دندان های پرکرده استفاده می شود. همچنین برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان نیز به طور موقت از این نوع روکش استفاده می شود.
روکش سرامیکی فلزی
بدنه این مدل روکش های دندان از جنس فلز با پوشش پرسلن بوده و ظاهری شبیه دندانهای طبیعی دارد. این نوع روکش ها در برابر ساییدگی و شکستن دوام بالایی ندارد. اما به لیل مقرون به صرفه بودن و شباهتی که به دندان اصلی دارد جز موارد پر کاربرد به حساب می آید.
روکش زیرکونیا
روکش زیرکونیا شبیه مدل سرامیکی فلزی است با این تفاوت که بهجای فلز، داخل آن از زیرکونیوم استفاده شده است. درنتیجه ارزان تر بوده و یکی از گزینههای مناسب برای دندانهای جلو به شمار می آید..
روکش فوری
از این روکش ها معمولا برای زیبایی دندان استفاده می شود و جنبه درمانی آن بسیار کم است. در واقع این مدل از روکش ها لمینت های متحرکی هستند. به صورت قالبی برای تمام دندانهای یک فک مورد استفاده قرار میگیرد. گفتنی است جنس این دندان رزین دندانپزشکی است و بسیار سبک و نازک روی فک قرار میگیرد.
روکش بدون پایه
همانطور که از نامش پیداست بدون پست و کور روی دندانها نصب میشود.
روکش دندان مناسب کدام است
هرکدام از روکش های ذکر شده مزایا و معایب مخصوص به خود را دارد. اگر در جای درست و با مشورت با یک متخصص انتخاب شود، می تواند برای فرد مفید باشد. اما به طور کلی برای افرادی که استحکام روکش برایشان مهم است روکش های فلزی و برای افرادی که زیبایی درجه بالاتری دارد سرامیکی و تمام سرامیکی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین اگر به دنبال یک روکش ارزان هستید بهتر است سراغ نوع رزینی آن بروید.
با توجه به آنچه گفته شد چنانچه درشیراز زندگی میکنید و نیاز به ترمیم دندان به وسیله انواع روکش ها دارید و یا در نظر دارید در این زمینه با یک متخصص به صورت آنلاین مشورت کنید میتوانید از طریق لیست بهترین متخصصین روکش دندان در شیراز پزشک مورد نظر خود را پیدا کنید. همچنین میتوانید از طریق لیست بهترین دندانپزشکان روکش دندان در شریعتی تهران به دنبال پزشک مورد نظر خود در شهر تهران باشید.
بهترین مدل برای روکش دندان جلو کدام است
با توجه به آنچه گفته شد روکشهای سرامیکیبه دو دلیل برای دندان جلو کاربرد دارد:
- چون دندان های جلو در معرض دید هستند،بهتر است از روکش هایی استفاده شود که شبیه به دندان است تا زیبایی آن حفظ شود.
- دندان های جلو نسبت به دندان های عقب کمتر دچار ساییدگی می شوند. بنابراین نیاز به روکش هایی با استحکام بسیار بالا ندراند.
آیا روکش باعث پوسیدگی میشود
اگر از روکش دندان به خوبی مراقبت کنید تا دچار ترک خوردگی نشده و یا بخشی از آن از دندان جدا نشود، مطمئنا خطر پوسیدگی، دندان را تهدید نخواهد کرد . چرا که روکشهای دندان به خودی خود باعث پوسیدگی نخواهند شد. بنابراین بهتر است بعد از روکش دندان مرتبا به پزشک مراجعه کرده و از سالم بودن آن مطمئن شوید تا دندانهای سالمی داشته باشید.
نکته دیگر این است که روکشهای قدیمی و کهنه ممکن است باعث تجمع باکتری ها در محل اتصال دندان و روکش شوند که اگر به موقع متوجه آن نشوید، دندان شما پوسیده خواهد شد. اما اگر تا قبل از رسیدن پوسیدگی به ناحیه ریشه متوجه شدید. یک متخصص با تراشیدن بخش های معیوب میتواند به شما در این زمینه کمک کند.
ماندگاری و عمر روکش ها
ماندگاری روکشها به عوامل مختلفی بستگی دارد. اما به طور کلی روکش ها چیزی بین 10 تا 15 سال میتوانند کار کنند. البته سالم بودن آن ها در شرایطی است که به خوبی از آن مراقبت شده باشد. زیرا در غیر این صورت روکش ها هم مانند دندان می توانند دچار خرابی و از بین رفتگی شوند.
چه زمانی باید روکش را عوض کنید
روکشها نیز به دلایل مختلف در طول زمان زیبایی خود را از دست خواهند داد. یا در مواقعی ممکن است ترک خورده یا شکسته شوند. در این صورت نیاز به تعویض دارند. اما در مواقعی، ظاهر روکش تعییر نکرده و تنها با بروز برخی علائم میتوان تشخیص داد که روکش نیاز به تعویض دارد. در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
- داشتن درد در دندانها.
- ورم کردن لثه اطراف دندانها.
- پسروی لثه اطراف دندانهای روکش شده.
نتیجه
استفاده از روکش دندان برای ترمیم یکی از روش های تهاجمی است که اگر در شرایط مناسب و برای افرادی که نیاز به آن دارند انجام شود ، میتواند تا حدود زیادی به بازیابی ظاهری و استحکام دندانها کمک کند. اما بنا بر ظرافت هایی که این روش دارد بهتر است توسط متخصصین مجرب و متبحر انجام شود.