انواع روش های کاشت دندان جایگزین ایمپلنت
در این مقاله از سایت دندانپزشکان ایران قصد داریم درباره انواع روش های کاشت دندان جایگزین ایمپلنت صحبت کنیم. یکی از روش های بازیابی دندان از دست رفته کاشت دندان جایگزین ایمپلنت است که تفاوت هایی با روش ایمپلنت خواهد داشت. اگرچه این روش برای برخی افراد مناسب نیست، اما در برخی موارد میتواند کاربردی نیز باشد. همچنین دارای معایب و مزایای است که در ادامه پیرامون آن صحبت خواهیم کرد.
کاشت دندان جایگزین ایمپلنت چیست؟
مطمئنا یکی از بهترین روش ها برای بازیابی دندانهای از دست رفته ایمپلنت است که از طریق جراحی و برش لثه و قرار دادن یک پایه و تاج مصنوعی به وجود می آید. دوام این روش بسیار بالا بوده و میتواند یکی از معتبر ترین راه های بازیابی دندان شود.
اما در برخی مواقع امکان جراحی ایمپلنت به دلایل مختلف وجود ندارد. در این شرایط روش هایی جایگزین دیگری نیز وجود دارد. این روش ها معمولا از روش ایمپلنت ارزانتر بوده و حتی در برخی از این موارد هنگام بازیابی حجم دندان از دست رفته، نتیجه به دست آمده به اندازه ایمپلنت دندان موفقیت آمیز بوده اند. در ادامه به بررسی روش های جایگزین می پردازیم:
بریج دندان
یکی از روش های جایگزین ایمپلنت استفاده از بریج دندان است. در این روش اگر یک یا دو دندان کنار هم از دست برود با اتصال پونتیک (دندان مصنوعی) به روکش (اباتمنت) در دو طرف آن کار می کنند. درواقع این روش یکی از مهم ترین و در عین حال جدید ترین روش ها برای کاشت دندان بدون ایمپلنت می باشد. جنس بریج های دندان معمولا از جنس طلا، مس یا سرامیک است که توسط دو دندان کناری داخل دندانکه نقش تگیه گاه را ایفا میکنند،
همچنین در این روش برخلاف ایمپلنت دندان نیاز به قرار دادن پایه ای درون لثه نیست و تنها استفاده از دو دندان کناری کافی می باشد. دندانپزشک قالب دندان شما را برای لابراتوار ارسال کند تا قالب انحصاری دندان شما طراحی و ساخته شود.
مزایای بریج دندان
- برای استفاده از روش بریج احتیاجی به جراحی نیست
- بریج فضای خالی را پرکرده و روکش روی دندانهای مجاور قرار میگیرد
- با بریج تا ۴ دندان را میتوان جایگزین کرد.
- زمان درمان این روش کوتاه است و طی یک تا سه جلسه انجام می شود.
معایب بریج دندان
- طول عمر کوتاهتری نسبت به ایمپلنت دارد..
- فقط برای جایگزین کردن دندانهای پشت سر هم مناسب است.
- اگر دندانهای خالی فضا داشته باشند، نمیتوانید از بریج استفاده کنید.
- از فرسایش استخوان جلوگیری نمیکند
- به مینای دندان های کناری آسیب می زند. چرا که برای نصب بریج، باید دندانهای پشتیبان را تراشید. این باعث میشود که حساس شوند.
- نگهداری آن سخت است. ذرات غذایی ممکن است زیر بریج گیر کنند و باعث عفونت لثه شوند. باید به دقت آن را تمیز کنید تا طول عمر آن را حفظ کنید.
روکش دندان
یکی دیگر از روش های کاشت دندان بدون استفاده از ایمپلنت روکش دندان است. در این روش ابتدا به وسیله عکس های سه بعدی و رادیو گرافی استخوان فک فرد ارزیابی داشته و مکان دقیق روکش مورد استفاده قرار میگیرد. سپس برای گذاشتن دندان، متخصص بدون نیاز به برش دادن لثه و گذاشتن ایمپلنت، دندان را بر روی لثه قرار میدهد. ابتدا از یک روکش موقت 6 ماهه برای دندان استفاده شده. سپس یک روکش دائمی را جایگزین میکند. در نظر داشته باشید که از این روش زمانی استفاده میشود که دندان اصلی شما هنوز سر جایش باشد.
- روش جایگزین ایمپلنت
برای یافتن دندانپزشک ایمپلنت خوب می توانید از دوستان یا آشنایان بپرسید یا با مراجعه به صفحه بهترین متخصص ایمپلنت دندان شیراز یا تهران سایت ما که دارای تخصص و تجربه در زمینه کاشت دندان هستند مراجعه نمایید. همچنین اگر احساس می کنید علائم اولیه که در بالا بیان شد را دارید همین حالا وارد لیست متخصص ایمپلنت دندان تهران شوید و به صورت مستقیم از دندانپزشکان متخصص مشاوره آنلاین و ایگان دریافت نمایید.
دندان مصنوعی (پروتز متحرک)
یکی از قدیمی ترین راه های جایگزین دندانهای از دست رفته پروتز های متحرک یا دندان مصنوعی بود. این روش اگرچه معایب زیادی دارد ولی یکی از راحت ترین راه ها جایگزین ایمپلنت است. از جمله معایب این روش می توان به تکلم سخت، جویدن سخت و ناراحتی آن در دهان اشاره کرد. اگر چه این روزها استفاده از این ورش کمتر مورد استقبال قرار میگیرد. اما در برخی موارد چاره ای جز استفاده از این روش نیست.
پروتز های متحرک به چند نوع تقسیم می شوند که می تواند جایگزین ایمپلنت باشد در ادامه به معرفی آن های می پردازیم.
پروتزهای جزئی
این پروتز ها برای کسانی مورد استفاده قرار میگیرد که یک یا چند دندان خود را از دست داده باشند. این پروتز ها از پایه هایی به رنگ لثه ساخته شده اند و به دندان های طبیعی شما متصل می شوند. ظاهر این پروتزها بسیار شبیه به دندان طبیعی است و این یکی از مزایای این پروتز ها محسوب می شود. البته گاهی برای اطمینان از مناسب بودن پروتزها، به روکش روی دندان های تکیه گاه خود نیاز داشته باشید.این پروتزها به راحتی جایگزین ایمپلنت خواهند بود.
پروتز کامل
اگر فرد تمام دندان های خود را از دست داده باشد، پروتز های کامل میتواند گزینه مناسبی برای آن باشد.
پروتز کامل زمانی توصیه میشود که تمام دندانها را از دست داده باشید یا به دلیل پوسیدگی، عفونت، درد یا سایر مشکلات دندانی، دندان های موجود باید برداشته شود. این پروتز ها برای فک بالا توسط سقف دهان و لثه ها در جای خود نگه داشته می شود، در فک پایینی توسط ایمپلنت های دندانی در دهان فیکس می شود. این پروتز ها نیز جایگزین ایمپلنت مناسبی برای افرادی است که کل دندان های خود را بر اثر دلایلی مانند تصادف، عفونت و پوسیدگی از دست داده باشند.
پروتزهای ایمپلنت شده
روش دیگر استفاده از پروتز های ایمپلنت شده است این پروتز ها برای بیمارانی به کار می رود که میخواهند عملکرد ثبات دندان مصنوعی را بهبود ببخشند. پروتز ها به ایمپلنت ها متصل شده و توسط آن ها پشتیبانی خواهند شد. البته برای عملکرد بهتر به یک استخوان فک سالم و کافی برای حمایت از پایه ایمپلنت نیاز است.
مزایای پروتز دندان مصنوعی
- هزینه پروتز بسیار کمتر از ایمپلنت است.
- چند دندان را میتوان با یک پروتز جایگزین کرد.
- تعمیر و نگهداری آن راحت است.
- بهسادگی میتوان یک دندان مصنوعی جدید را به پروتز افزود.
- اگر دچار آسیب یا شکستگی شود، قابل ترمیم است. اما
- برای تعویض بخش پایه فلزی نیاز به جراحی مجدد است.
معایب پروتز دندان مصنوعی
- در ابتدا ممکن است راحت نباشد. پروتز دندان با دندانهای طبیعی و مجاور همخوانی دارد، اما شما همیشه حس میکنید که چیزی در دهان دارید.
- روی صحبت کردن و خوردن غذا تاثیر میگذارد.
- صحبت کردن بخصوص در مراحل اولیه با ن ها سخت است
- هر شب باید آن را بردارید و تمیز کنید.
- مرور ممکن است جابجا شود.
- باعث کاهش حس چشایی میشود.
- هر ۵ تا ۷ سال باید تعویض شود.
- با تغییر شکل استخوان، حرکت دندانها یا از دست دادن دندانهای دیگر، پروتز مناسب نمیماند.
- احتمال شکستن پروتز وجود دارد.
- در صورت استفاده از پروتز جزئی، ممکن است دندانهای حامل آسیب ببینند.
- ظاهر طبیعی ندارند و کاملاً مشابه دندان واقعی نیستند.
کدام روش کاشت دندان بدون ایمپلنت ارزان تر است؟
ارزان ترین روش جایگزین ایمپلنت که می تواند منجر به کاشت دندان شود روش پروتز دندان مصنوعی است که از قیمت کمتری برخوردار است. اما به نسبت ارزانتر بودن معایب بیشتری نیز دارد. بنابراین چنانچه راه با دوام تری میخواهید بهتر است از این روش خودداری کنید.
همچنین در این مقاله میتوانید درباره فیکسچر ایمپلنت اطلاعات کسب کنید.
سخن آخر
استفاده از روش های جایگزین ایمپلنت اگر متناسب با شرایط دهان بوده و تحت نظر متخصص انجام شود میتواند مفید واقع شود. هرچند که ایمپلنت همچنان بهترین روش جایگزین و بازیابی دندان از دست رفته می باشد.