صفر تا صد قالب گیری ایمپلنت دندان | انواع تری باز و بسته
موفقیت کاشت دندان با ایمپلنت تا حد زیادی به انتخاب روش مناسب قالب گیری ایمپلنت و مواد قالب گیری دارد. قالبگیری اطلاعات دقیق از وضعیت لثه، دندان های کناری و بهترین موقعیت روکش و ایمپلنت را به دندانپزشک می دهد. به همین دلیل باید دقت لازم در انتخاب بین گزینه های موجود برای روش قالب گیری ایمپلنت و تاثیر آن در بر عملکرد یا کیفیت نتیجه نهایی کاشت دندان داشته باشید. در این مقاله به صفر تا صد مراحل کاشت و قالب گیری ایمپلنت دندان و مزایا و معایب هر دو روش تری (سینی) باز و بسته می پردازیم.
صفر تا صد قالب گیری ایمپلنت دندان
پس از بهبود کامل جای کاشت ایمپلنت نوبت به مرحله بازیابی یا نصب روکش پروتز دندان می رسد. معمولا قالب گیری ایمپلنت و تولید پروتز نیازمند همکاری دکتر جراح با آزمایشگاه دندانپزشکی و ساخت سفارشی روکش است.
قالب گیری ایمپلنت دندان بسیار مهم است چون به آزمایشگاه دندانپزشکی کمک می کند روکش پروتزی دقیقا به شکل، اندازه و رنگ دندانی که از دست دادید ساخته شود.
با دندانپزشکان ایران می توانید برای کاشت دندان از بهترین متخصص ایمپلنت در شیراز یا شهر خود نوبت بگیرید.
در این مرحله دندانپزشک با مواد خاصی قالب ایمپلنت دندان را می گیرد و اطلاعات لازم درباره نوع روکش یا پروتز را به آزمایشگاه می فرستد. معمولا قالب گیری ایمپلنت با سینی (تری قالبگیری) به ۲ روش متداول با سینی قالب باز و بسته یا یک روش نوین دیجیتال انجام می شود:
- با سینی باز (اوپن تری)
- با تری بسته (کلوزد تری)
- قالبگیری دیجیتال با CBCT و اسکن داخل دهانی (intra-oral scan)
هرکدام از این روشهای قالبگیری مزایا و محدودیت هایی دارد که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم.
نوع ماده ای که برای این متدها بکار می روند نیز باید با روش هماهنگ باشد. اما معمولا لازم است دندانهایتان را روی ماده قالب گیری برای مدت کوتاهی فشار دهید. دندانپزشک همچنین رنگ دندان را به نحوی انتخاب می کند تا روکش ایمپلنت همرنگ و کاملا شبیه دندان های طبیعی مجاور باشد.
تفاوت فسفرپلیت با سنسور RVG چیست؟ تجهیزات رادیوگرافی دیجیتال دندانپزشکی
قالب گیری ایمپلنت چیست و چرا اهمیت زیادی دارد؟
هنگام قالب گیری، لازم است که وضعیت دقیق ایمپلنت ها با حداکثر دقت در هر سه بعد ثبت، و در مراحل بعد، بازسازی شود.
عوامل مختلفی بر دقت و ظرافت در هنگام قالب گیری ایمپلنت تاثیر می گذارند نوع ماده خمیر قالب گیری، و مهمتر از آن روش قالب گیری ایمپلنت دندان است. از نظر نوع مواد خمیر قالب گیری، الاستومرها بیشترین کاربرد را دارند زیرا از نظر دقت و استحکام و ثبت ابعاد نتایج عالی ارائه می دهند. البته انتخاب نوع قالب گیری و خمیر آن به شرایط خاص دهان بیمار و تصمیم دکتر دندانپزشک بستگی دارد.
معمولا برای قالب گیری ایمپلنت دندان، متخصص از ماده آلژینات استفاده میکند. همه چیز درباره آلژینات دندانپزشکی و قالبگیری را یاد بگیرید.
انواع قالب گیری ایمپلنت دندان
رایج ترین روش های قالب گیری ایمپلنت دندان با سینی قالب باز و بسته هستند. البته روش سومی هست که با این که هنوز فراگیر نیست نسبت به دو روش قبلی برای بیمار و دندانپزشک راحت تر است.
البته با دندانپزشکی دیجیتال نیازی به قالب گیری ندارید. مثلا در ایمپلنت فوری | دندان یک روزه با ایمپلنت دیجیتال تصویر سه بعدی دهان شما با لیزر یا اسکن CBCT انجام میشود.
اوپن تری – با سینی قالب گیری باز (انتقال مستقیم)
در این روش کوپینگ همراه با خمیر قالب گیری جدا می شود و همراه با خمیر از دهان بیمار خارج می شود. زمانی که خمیر قالبگیری ایمپلنت در دهان بیمار قرار گرفت، پیچی که کوپینگ را روی ایمپلنت نگه می دارد از طریق سوراخی در سینی قالب (تری) شل می شود تا ایمپرشن از دهان خارج شود. زمانی که این اتفاق افتاد، کوپینگ به مدل شبیهسازی شده دهان و ایمپلنت (آنالوگ) متصل می شود.
هر دو روش اوپن تری و کلوز تری متداول هستند و بسته به شرایط دندانپزشکی به جای یکدیگر استفاده می شوند. با این حال، تکنیک اوپن تری (سینی باز) معمولا همراه با اضطراب، صرف زمان و هزینه بیشتری است چون دندانپزشک حتما باید مطمئن شود که می تواند پیچ کوپینگ را پیدا کند و آن را باز کند تا خروج سینی قالب امکانپذیر شود.
نگران هزینه هایتان هستید؟ آیا ایمپلنت دندان شامل بیمه تکمیلی میشود؟ راهنمای پوشش بیمه را بخوانید
کلوز تری – سینی قالب گیری بسته (انتقال غیرمستقیم)
در روش قالب گیری کلوزد تری، ایمپرشن کوپینگ از ابتدای روند قالب گیری تا لحظه خروج قالب از دهان، به ایمپلنت متصل می ماند. چیزی شبیه به روند انجام روکش یا اتصال پل دندانی. سپس کوپینگ از روی ایمپلنت باز می شود و روی مدل شبیه سازی شده دندان قرار می گیرد. سپس مدل به همراه کوپینگ به روی جایگاه مشخص خود داخل خمیر قالب گیری «انتقال» پیدا می کند.
قالبگیری دیجیتال ایمپلنت دندان
روش دیگری که فقط در کلینیک های خاص و مدرن دندانپزشکی انجام می شود استفاده از اسکن سه بعدی (3D) و دیجیتالی دهان بیمار برای طراحی و ساخت پروتز دندان است. این روش با قالبگیری و مدلسازی سه بعدی وضعیت دهان بیمار، تراکم استخوان فک و وضعیت دندان های مجاور، با دقت بسیار بیشتری به موفقیت کاشت ایمپلنت دندان کمک می کند.
دندانپزشکی دیجیتال با تکنولوژی های اسکن CBCT یا طراحی و ساخت انواع پروتز با کامپیوتر (CAD/CAM)، تلفیقی از راحتی، سرعت و دقت است. شما می توانید بهترین کلینیک های دندانپزشکی دیجیتال در شیراز را مشاهده و آنلاین نوبت ویزیت بگیرید.
قابل گیری ایمپلنت دندان چطور انجام می شود؟
در طول فرآیند قالب گیری ایمپلنت دندان باید ماده ژله ایی یا خمیر قالب گیری داخل تری را گاز بگیرید. این ژل سفت می شود و حالت دهان و دندان های شما را حفظ می کند. سینی قالب گیری که به شکل حرف U و شبیه فک است، با ژل پر می شود و داخل دهان بیمار قرار می گیرد.
هدف از قالب گیری دندان ساخت سفارشی روکشی با بهترین وضعیت و عملکردی شبیه به دندان های طبیعی شماست.
این پروسه برای اغلب مراجعین بدون هیچ مشکل و احساس ناخوشایند انجام می شود. اما لازم است به برخی مراجعین اطمینان خاطر داد که قالب گیری باعث می شود چند دقیقه نتوانند دهان خود را به درستی باز کنند یا عوق بزنند و نباید بترسند.
معمولا در طول روند قالب گیری دندانپزشک با بیمار صحبت می کند تا حواس او را از ترس و احتمال پنیک دور کند.
دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت چیست؟ | تفاوت ایمپلنت ثابت و متحرک
روند مراحل ایمپلنت دندان از قالب گیری تا روکش
دندانپزشکان خوب میدانند که دقت در برنامه ریزی و قالب گیری ایمپلنت دندان تا چه میزان درانجام مراحل کاشت دندان به روش ایمپلنت ضروری هستند. به همین دلیل قالب گیری ایمپلنت اهمیت اساسی در روند و موفقیت این عمل دندانپزشکی و رضایت بیمار از ظاهر یا عملکرد طبیعی دندان پروتزی دارد.
بهتر است قبل از صحبت درباره قالب گیری ایمپلنت، موارد زیر در مورد روند کاشت دندان با ایمپلنت را در نظر بگیرید:
- طول درمان: معمولا کل روند ایمپلنت دندان از زمان کاشت ایمپلنت تا مرحله آخر نصب روکش بین ۳ تا ۴ ماه طول می کشد.
- تعداد دفعات مراجعه به دندانپزشک: برای عمل ایمپلنت حدودا باید بین ۶ تا ۸ دفعه در فواصل مختلف به دندانپزشک خود مراجعه کنید. فواصل زمانی به وضعیت دندان و سلامتی شما بعد از کاشت ایمپلنت بستگی دارد.
مراحل ایمپلنت
بهصورت استاندارد، ایمپلنت دندان به ترتیب با مراحل زیر انجام می شود:
۱. مشاوره و معاینه دندانپزشکی
۲. معاینه و بررسی داشتن شرایط لازم ایمپلنت دندان
در این مرحله دندانپزشک طبق نتایج آزمایش و تصویربرداری تشخیص می دهد نیاز یا شرایط کاشت دندان را دارید یا خیر.
تراکم کافی استخوان: میزان تراکم استخوان با عکسبرداری رادیوگرافی و نوعی سی تی اسکن (CBCT) مشخص می شود.
اگر قصد ایمپلنت دارید بهتر است ابتدا با جستجوی دندانپزشک شیراز یا دندانپزشک در تهران در سایت دندانپزشکان ایران، با یک متخصص مشورت کنید.
۳. کشیدن دندان (در صورت لزوم)
۴. عمل کاشت ایمپلنت دندان
۵. مراحل بعد از عمل ایمپلنت و کشیدن بخیه
تقریبا دو هفته بعد از جراحی کاشت ایمپلنت، دکتر دندانپزشک روند بهبود زخم را معاینه می کند و نخ بخیه را می کشد.
۶. قالب گیری ایمپلنت دندان و تولید پروتز (روکش)
۷. قرار دادن و تنظیم پروتز دندانی
زمانی که روکش سفارشی ساخته و آماده شد، دکتر آن را روی ایمپلنت کاشته شده نصب و محکم می کند. سپس تغییرات لازم اعمال می شود تا عملکرد و زیبایی ایمپلنت دندان بررسی شود. در این مرحله بعد مطمئن می شوید که به راحتی می توانید غذا را بجوید و مثل قبل لبخندی جذاب و طبیعی دارید.
سوالات متداول قالب گیری ایمپلنت دندان
در ادامه به سوالاتی که برای اغلب مراجعین طی فرآیند کاشت دندان و مراحل قالب گیری ایمپلنت وجود دارد پاسخ می دهیم:
کوپینگ در قالب گیری ایمپلنت دندان به چه معنی است؟
ایمپرشن کوپینگ یک روکش یا سری فلزی، پلاستیکی یا سرامیکی نازک است که روی اباتمنت قرار می گیرد تا روند قالب گیری با کمک آن انجام شود. مکان دقیق پروتز (روکش) ایمپلنت دندان به وسیله کوپینگ مشخص می شود.
بهترین روش قالب گیری ایمپلنت کدام است – سینی باز یا بسته؟
تصمیم درباره این موضوع به عوامل متعددی از جمله تعداد دندان هایی که بیمار قصد ایمپلنت دارد بستگی دارد.
قالب گیری کاشت یک دندان
با اینکه اکثر تحقیقات دندانپزشکی نشان می دهند روش اوپن تری قالبگیری ایمپلنت دندان دقت بیشتری دارد، دندانپزشکان بر اساس تجربه معتقدند این دو روش برای قالب گیری تکی دندان – به شرط استفاده از نوع خمیر مناسب – تفاوت چندانی ندارند.
ایمپلنت چند دندان
اگر قصد انجام تعدادی ایمپلنت دارید که روکش مجزا (ایمپلنت اسپلینت) دارند، قالبگیری با سینی باز (اپن تری) دقیق تر و گزینه مورد تایید دندانپزشکان است. استفاده از خمیر پلی اتر که دیر سفت می شود به دندانپزشک اجازه می دهد با دقت بیشتری مکان دقیق قرار گرفتن سینی قالب را مشخص کند.
از آن جهت نوع خمیر باید با تاخیر سفت شود که دندانپزشک به راحتی بتواند بدون نگرانی از خراب شدن الگوی خمیر، سینی را برای پیدا کردن حفرهای که به کوپینگ می رسد حرکت دهد.
ایمپلنت دندان چطور انجام می شود؟
برای کاشت فیکسچر (پست) ایمپلنت دندان، جراح قسمتی از لثه را برش می دهد و حفره ای ایجاد می کند که پیچ ایمپلنت در آن قرار می گیرد. معمولا عمل ایمپلنت با بی حسی موضعی انجام می شود اما امکان انتخاب گزینه کاشت دندان با بیهوشی نیز وجود دارد.
سپس دکتر روی پیچ تیتانیوم ایمپلنت اباتمنت را – که نوعی رابط بین روکش و فیکسچر است – قرار می دهد. این موضوع به حفظ حالت لثه در طول زمان بهبود کمک می کند.
در این مرحله هنوز حفره خالی بین دندان های بیمار قابل مشاهده است. در صورت طولانی شدن روند یا نیاز به درمان موقت می توانید از پل یا پروتز آکریلیک که روی دندان های کناری قرار می گیرند و محکم می شوند بکار ببرید.
سخن پایانی دندانپزشکان ایران
اگر قصد ایمپلنت دندان دارید همین امروز می توانید از طریق دندانپزشکان ایران نوبت معاینه یا مشاوره آنلاین بگیرید. دندانپزشک ضمن بررسی وضعیت و نیاز شما به سوالاتی که درباره روند درمان از قالب گیری ایمپلنت دندان تا مرحله آخر یعنی قراردادن روکش دارید با حوصله برای شما توضیح می دهد.
منبع: جدیدترین مقالات دندانپزشکی روز دنیا
درباره قالب گیری ایمپلنت دندان ddslab و 3m – و مراحل کاشت دندان NewnhamDental