جستجو
بروزرسانی: ۱۴۰۲/۱۰/۲۳ نویسنده : امین روغنیان

همه چیز درباره ایمپلنت زیرکونیا دندان (تمام سرامیکی)

|390 بازدید
|
0 کامنت
مطالعه: 3 دقیقه

ایمپلنت زیرکونیا یا تمام سرامیکی، از ماده ای غیر فلزی، غیر آلرژی‌زا و سفید رنگ است. بنابراین بهترین گزینه کاشت دندان برای افرادی است که حساسیت به فلزات دارند یا بابت بروز واکنش آلرژی نگران هستند. با این مقاله دندانپزشکان ایران همراه باشید تا معایب، مزایا و قیمت ایمپلنت زیرکونیا دندان را بشناسید و برای زیبایی لبخند خود انتخابی هوشمندانه کنید.

ایمپلنت تمام سرامیکی غیرفلزی غیر آلرژی زا

ایمپلنت زیرکونیا چیست؟

ایمپلنت زیرکونیا یکی از جدیدترین انواع جنس ایمپلنت است که جنس غیر فلزی (بدون تیتانیوم) دارد. اکسید زیرکونیا (ZrO 2) نوعی سرامیک سفید و مقاوم است که به علت زیبایی ظاهری و سازگاری زیستی (عدم واکنش آلرژی) به عنوان روکش یا پایه و بدنه ایمپلنت استفاده می شود.

برخلاف ایمپلنت تیتانیومی که حداقل از سه قطعه (فیکسچر، اباتمنت و روکش) تشکیل می‌شود، معمولا ایمپلنت های زیرکونیا به دو صورت تمام سرامیکی (یک تکه) یا از دو قطعه (روکش و پایه سرامیکی) ساخته می‌شوند. تا بهترین جایگزین برای کسانی که به فلزات ایمپلنت تیتانیومی آلرژی دارند باشند.

اگر قصد کاشت دندان به روش ایمپلنت دارید می توانید با بهترین متخصص ایمپلنت شیراز مشورت کنید.

چرا زیرکونیا بهترین جنس ماده برای ایمپلنت دندان است؟

ایمپلنت از جنس سرامیک زیرکونیا، «زیست خنثی» است؛ یعنی برعکس فلز:

  • دچار خوردگی نمی شود
  • باعث هیچ واکنش شیمیایی – یا آلرژیک در بدن نمی‌شود
  • و ذرات آن در سایر اعضای بدن رسوب نمی‌کند

به همین دلیل از آن به‌جای تیتانیوم استفاده می‌شود. همچنین زیرکونیا، سرامیکی با رنگ طبیعی سفید است و به همین دلیل گزینه بسیار عالی برای دندان هایی با ظاهر زیبا و نچرال است.

آیا کاشت ایمپلنت دندان حساسیت دارد؟ همه چیز درباره حساسیت به تیتانیوم

ایمپلنت زیرکونیا یا تیتانیومی: کدام بهتر است؟

امروزه برای اغلب انواع ایمپلنت از فلز تیتانیوم که بسیار محکم است و به ندرت واکنش آلرژی ایجاد می‌کند استفاده می‌شود. جالب است بدانید تیتانیوم از دهه ۱۹۶۰ میلادی در دندانپزشکی بکار می‌رود. همچنین ایمپلنت های از جنس فلز تیتانیوم یا آلیاژهای آن در بیش از ۹۰ تا ۹۵٪ موارد موفق هستند. پس چرا باید به گزینه های جایگزین مانند ایمپلنت سرامیکی از جنس زیرکونیا فکر کنیم؟

با اینکه تیتانیوم رایج‌ترین و پرطرفدارترین جنس ایمپلنت دندانپزشکی است، لزوما به این معنی نیست که بهترین گزینه هم باشد. از طرف دیگر ایمپلنت زیرکونیای دندان مدرن و با تکنولوژی روز دنیا ساخته می‌شود و خصوصیات یا قابلیت هایی دارد که انواع تیتانیومی ندارند. همچنین چون رنگ اصلی سرامیک زیرکونیا سفید است، حتی در صورت تحلیل لثه نگرانی از جانب زیبایی ظاهری یا مشخص شدن رنگ متفاوت تیتانیوم نخواهید داشت.

اختلاف نظر در مورد اینکه کدام بهتر است ایمپلنت زیرکونیا یا تیتانیومی حتی بین دندانپزشکان نیز وجود دارد. بنابراین در نهایت همه چیز به سلیقه شما و راهنمایی دکتر دندانپزشک بستگی دارد. پس با این مقاله را تا انتها بخوانید و مزایا و معایب ایمپلنت زیرکونیایی را بشناسید تا بتوانید بهترین تصمیم برای زیبایی لبخند و دندان‌های خود بگیرید.

ایمپلنت تیتانیومی دندان با استحکام زیاد اما حساسیت‌زا

مزایای ایمپلنت زیرکونیا دندان

اغلب مزایای ایمپلنت زیرکونیا به جنس سرامیکی آن و خصوصیات این ماده مرتبط است. فلزات مانند تیانیوم و نیکل ویژگی‌های مضر و در موارد خاص حساسیت زا دارند که مواد سرامیکی مانند اکسید زیرکونیوم فاقد آن هستند. اصلی ترین مزایای ایمپلنت تمام سرامیکی شامل:

۱. ایمپلنت زیرکونیا هایپوآلرژنیک یا کم حساسیت‌زا است

با اینکه موارد حساسیت به فلز تیتانیوم فوق‌العاده نادر هستند، برخلاف آلرژی معمولی فقط دچار خارش و التهاب نخواهید شد. بلکه ممکن است ایمپلنت لق شود یا مجبور به تعویض آن شوید.

خوشبختانه زیرکونیا به‌طور طبیعی هایپو آلرژنیک است و باعث واکنش حساسیت نمی‌شود. بنابراین خیالتان از بابت عوارض بعد از عمل ایمپلنت دندان راحت است.

۲. سرامیک زیرکونیا دچار خوردگی نمی‌شود

سرامیک زیرکونیا در برابر خوردگی و زنگ زدن مقاوم است. همچنین اصطلاحا زیست خنثی (bioinert) است و ذرات آن به سایر اعضای بدن منتقل نمی‌شوند.

در طرف مقابل تیتانیوم با اینکه از مقاوم‌ترین فلزات است همچنان در معرض رطوبت محیط دچار خوردگی می‌شود و زنگ می‌زند. همانطور که می‌دانید دهان بسیار مرطوب است و ممکن است غذا یا برخی انواع خمیر دندان نیز روند خوردگی را تسریع کنند.

۳. استحکام زیاد ایمپلنت زیرکونیا

سرامیک زیرکونیا در برابر فشار بسیار مقاوم است و خم نمی‌شود. بنابراین این جنس ماده از بهترین گزینه‌ها برای ساخت ایمپلنت های دندان است. فک انسان بسیار قوی است و نیروی زیادی به دندان ها منتقل می کند بنابراین دندان‌ها باید بتوانند فشار زیادی را تحمل کنند.

از آنجا که ایمپلنت تمام زیرکونیا (پایه و روکش سرامیک) اولین بار از سال ۲۰۱۹ در صنعت دندانپزشکی آمریکا مورد استفاده قرار گرفت هنوز تحقیقات کافی در مورد آن وجود ندارد. بنابراین بهتر است برای اطمینان از نشکستن آن فعلا برای دندان های جلویی بکار برود.

۴. جوش خوردن بهتر به استخوان

نحوه جوش خوردن ایمپلنت به استخوان فک مهم ترین قسمت جراحی کاشت دندان به این روش است. در صورتی که بدن ایمپلنت را پس بزند احتمال بروز عوارض جدی وجود دارد.

یکی از مزایای ایمپلنت زیرکونیا پیوند سریع و موفق آن به استخوان است. حتی بافت نرم لثه که ایمپلنت را در بر می‌گیرد سازگاری بیشتری با ریشه (پایه) سرامیکی دارد و لازم نیست نگران تحلیل لثه باشید.

علائم و عوارض پس زدن ایمپلنت دندان را بخوانید و از بروز آنها پیشگیری کنید

۵. پیشگیری از تشکیل پلاک دندانی

روکش دندان سرامیکی بسیار صاف و صیقلی است. بنابراین باکتری‌ها به راحتی به آن نمی‌چسبند و احتمال رسوب پلاک و بیماری لثه کمتر است.

علاوه بر این سرامیک زیرکونیا برخلاف فلز غیر قطبی است. یعنی باکتری ها کمتر به آن جذب می‌شوند و ایمپلنت زیرکونیا دندان باعث ارتقا سلامت و بهداشت دهان و دندان می‌شود.

برای اطلاعات بیشتر توصیه می‌کنیم مقاله تفاوت انواع روکش دندان: فلزی، سرامیکی و PFM را بخوانید.

۶. با سرامیک لازم نیست نگران طعم فلزی دهان باشید

به علت خوردگی و زنگ زدگی، گاهی بیماران طعم فلز در دهان حس می‌کنند که خیلی خوشایند نیست. اما زیرکونیا نه دچار خوردگی می‌شود و نه مزه به خصوصی دارد.

۷. بهبود سریع و طول درمان کمتر با ایمپلنت زیرکونیا

اکسید زیرکونیا (ZrO2) که در ایمپلنت دندانپزشکی به‌کار می رود با عنصر زیرکونیوم که فلزی با عدد اتمی ۴۰ در جدول تناوبی است خصوصیات کاملا متفاوتی دارد. از آن جهت که زیرکونیا فلز نیست، حرارت را انتقال نمی‌دهد که این موضوع به تسریع روند بهبود لثه بعد از عمل ایمپلنت کمک شایانی می‌کند.

۸. برتری ظاهری ایمپلنت سرامیکی به نوع تیتانیومی

به مرور زمان ایمپلنت تیتانیومی باعث بروز تغییر رنگ و لکه‌هایی می‌شود که خود را از حاشیه لثه نشان می‌دهند. رنگ نقره‌ای فلز از زیر لثه مشخص هستند و این بر زیبایی ظاهری دهان و لبخند شما تاثیر منفی می‌گذارد. مخصوصا اگر ایمپلنت برای دندان های جلویی (ناحیه لبخند) انجام شده باشد.

ایمپلنت زیرکونیا به‌طور طبیعی رنگ سفید و مشابه دندان‌های واقعی دارد. علاوه بر این پوسیدگی یا خوردگی نمی شود پس این نظر هیچ مشکلی پیش نمی‌آید.

مزایای ایمپلنت با پایه بدنه و روکش سرامیکی یک تکه زیبایی

معایب ایمپلنت دندان زیرکونیا چیست؟

شاید تصور کنید ایمپلنت سرامیکی به شکل مشکوکی بی نقص به نظر می‌رسد. با این که این ماده ویژگی های بی نظیری به عنوان جنس تجهیزات دندانپزشکی مانند ایمپلنت دارد، ایمپلنت زیرکونیا بدون معایب و نقص نیست. اولویت ما در دندانپزشکان ایران همیشه مراجعین و سلامت دهان و دندان آنها است. برای این که بتوانید به درستی و آگاهانه تصمیم بگیرید توصیه می‌کنیم معایب ایمپلنت زیرکونیا دندان را در ادامه بخوانید.

۱. محدودیت و عدم فراگیری

این روش مدرن است و اخیرا (سال ۲۰۱۹) در آمریکا معرفی شد. به همین دلیل هنوز ایمپلنت تمام سرامیکی – با روکش و پایه سرامیکی یا کامل سرامیک (یک تکه) – فراگیر نیست و دندانپزشکان کمی ایمپلنت زیرکونیا انجام می دهند. در حال حاضر ایمپلنت تیتانیومی دندان رایج‌ترین و محبوب‌ترین روش در دندانپزشکی محسوب می‌شود.

۲. عدم تحقیق کافی درباره دوام ایمپلنت زیرکونیا

با اینکه روکش سرامیکی دندان از متداول‌ترین درمان های ترمیمی دندانپزشکی با استحکام بالا هستند، ایمپلنت با ریشه یا پایه سرامیکی نسبتا جدید است. به همین دلیل با اطمینان نمی‌توانیم درباره دوام مادام العمر (میانگین بیش از ۲۰ سال) صحبت کنیم. ضمن این که گزارش هایی از شکستن آن یا مقاومت کم در برابر دمای پایین نیز وجود دارد.

۳. قیمت ایمپلنت زیرکونیا

با توجه به این که تنوع جنس و برندها در وسایل و روش‌های دندانپزشکی بسیار زیاد است و شرایط دهان و دندان هر بیمار خاص است، به‌طور دقیق نمی‌توان قیمت ایمپلنت زیرکونیا را تعیین کرد. اما به‌طور میانگین قیمت ایمپلنت زیرکونیا به دلیل هزینه بیشتر تولید، از نوع تیتانیومی نسبتا گران‌تر است.

در زمان نگارش این مقاله قیمت هر واحد تکی ایمپلنت دندان (از جنس تیتانیوم) بین ۸ تا ۲۵ میلیون تومان است. برای مقایسه، قیمت ایمپلنت با پایه سرامیکی زیرکونیا (تمام سرامیک) در آمریکا حدود ۱۰٪ گران‌تر از تیتانیوم است.

مروری کوتاه: کدام بهتر است ایمپلنت زیرکونیا یا تیتانیوم؟

به‌طور خلاصه جنس فلز تیتانیوم قوی و بادوام‌تر از زیرکونیا است اما از نظر سازگاری با بدن انسان ایمپلنت زیرکونیا دندان گزینه بهتری مخصوصا برای افراد با آلرژی به فلز است.

علاوه بر این تیتانیوم از نظر زیبایی ظاهری، رنگ متناسب با دندان طبیعی ندارد. بنابراین اگر لثه های نازک و ظریف دارید یا دچار تحلیل لثه (عقب رفتگی) هستید ممکن است در بلند مدت پیچ تیتانیومی فیکسچر در معرض دید قرار بگیرد و ظاهر آن ناخوشایند باشد.

امیدواریم این مطلب بتواند به انتخاب شما از بین ایمپلنت زیرکونیا دندان و تیتانیومی کمک خوبی کند. اگر سوالی در اینباره دارید می‌توانید از بخش نظرات یا مشاوره آنلاین با بهترین دندانپزشک ایمپلنت تهران یا شهر خود بپرسید.

منبع مقالات دندانپزشکی TopDoctors و AdaNYC

امتیاز شما به این مطلب:
مطالب پیشنهادی

سوالات و نظرات خود را برای همه چیز درباره ایمپلنت زیرکونیا دندان (تمام سرامیکی) ارسال کنید

0 کاربر تا الان نظر داده اند

اشتراک گذاری با دوستان از طریق :
واتساپ پیامک تلگرام ایمیل