مقایسه انواع ایمپلنت دندان + مزایا و معایب زیگوماتیک و All on 4/6
ایمپلنت یک پیچ کوچک است که داخل استخوان فک و به جای ریشه دندان قرار میگیرد و از طریق رابط (آباتمنت) به پروتز یا روکش متصل میشود. انواع مختلفی از ایمپلنت وجود دارد که برای اغلب کسانی که قصد کاشت دندان را دارند گیج کننده است. اگر قصد شناخت و مقایسه انواع ایمپلنت دندان قبل را دارید، با ما تا پایان این مقاله دندانپزشکان ایران همراه باشید.
در این مقاله با رایج ترین انواع ایمپلنت دندان و تفاوتهای آنها آشنا میشوید:
۱. ایمپلنت یک دندان (تک واحدی)
- معمولی یا سنتی (Basic implants)
- مینی ایمپلنت دندان (mini)
- یک روزه یا فوری (Same day implants)
۲. کاشت چند دندان
- نصب پل ثابت
- دندان مصنوعی ثابت با پایه ایمپلنت
۳. ایمپلنت کامل فک بالا یا پایین (کل دندانها)
- ایمپلنت بر اساس تعداد پیچ فیکسچر آل آن ۴-۶-۸ (All on 4-6-8)
- ایمپلنت زیگوماتیک (Zygomatic)
۴. دندان مصنوعی با پایه ایملپنت (ایمپلنت متحرک و ثابت)
دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت دو نوع ثابت و متحرک دارد و از جدیدترین روشهای کاشت دندان بدون معایب دندان مصنوعی سنتی است. با روش ایمپلنت متحرک در شیراز، پروتز دندان مصنوعی بوسیله مگنت (آهنربا) به پایه ایمپلنت متصل میشود. بنابراین برخلاف نوع سنتی، هنگام صحبت یا غذا خوردن در دهان لق نمیخورد و رعایت بهداشت آن نیز بسیار راحتتر است.
این نوع از دندان مصنوعی (ثابت و متحرک) برای کاشت کل دندان فک بکار میرود پس نسبت به ایمپلنت تکی برتری دارد. به علت اینکه در ایمپلنت متحرک از تعداد فیکسچر (پیچ ایمپلنت) کمتری استفاده میشود، علاوه بر قیمت کمتر، عوارض خفیفتر و سرعت بهبود نیز بیشتر است.
تفاوت ایمپلنت ثابت و متحرک | انواع دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت
۵. مقایسه انواع جنس ایمپلنت تیتانیوم و زیرکونیا
قطعا نوع ایمپلنت و روش کاشت آن در نهایت به وضعیت دهان و دندان شما و نظر دندانپزشک متخصص بستگی دارد. با این وجود بد نیست خودتان نیز اطلاعاتی درباره گزینه های موجود داشته باشید و انواع ایمپلنت را مقایسه و بررسی کنید.
مقایسه انواع ایمپلنت از نظر تعداد: تکی، چند دندان و کل فک
بسته به اینکه چند دندان از دست دادهاید و فاصله آنها از هم چقدر است چندین نوع ایمپلنت برای انتخاب دارید:
ایمپلنت تکی دندان (Single-tooth)
اگر فقط یک دندانتان افتاده است و قصد کاشت آن را دارید امکان انتخاب از موارد مختلفی دارید: انواع ایمپلنت معمولی، مینی-ایمپلنت و … یا انواع متداول که از نظر جنس پایه و روکش با هم تفاوت دارند. متداولترین گزینه ها ایمپلنت تیتانیومی با روکش سرامیکی، PFM و فلزی هستند که از نظر کارایی و قیمت تفاوت زیادی دارند.
با مراجعه به بهترین دندانپزشکان متخصص ایمپلنت در شیراز میتوانید درباره روش مورد نظر و شرایط خود مشورت کنید.
مینی ایمپلنت و ایمپلنت یک روزه
بسیاری از افرادی فرصت چند ماهه برای کاشت دندان ندارند و نمیخواهند ۴ تا ۶ ماه برای ایمپلنت معمولی صبر کنند. با توجه به شرایط فک و بودجه مالی معمولا دو گزینه برای این افراد وجود دارد.
که پیچ فیکسچر بسیار کوچکی (اندازه خلال دندان) دارد. مزایای این روش در مقایسه با انواع ایمپلنت هزینه، طول درمان و تهاجم کمتر است. از طرف مقابل معایب مینی-ایمپلنت شامل استحکام و دوام نسبتا کمتر هستند. البته گزینه دیگری برای شما وجود دارد.
- ایمپلنت یک روزه:
در این روش که به آن Tooth in a day نیز می گویند تمامی مراحل کاشت ایمپلنت، نصب روکش و … در یک نوبت مراجعه (یک روز) انجام می شود. طبیعتا این روش هزینه بسیار زیادی دارد اما نتیجه آن فوقالعاده است.
ایمپلنت معمولی
نواع ایمپلنت معمولی که متداولترین روش کاشت دندان هستند از نظر موقعیت کاشت در فک دو نوع دارند:
- ایمپلنت اندواستیل
- ایمپلنت ساب پریوستئال
توصیه میکنیم مقاله دیگر دندانپزشکان ایران درباره مقایسه انواع روکش ایمپلنت دندان را بخوانید تا آگاهانه تصمیم بگیرید.
ایمپلنت چند دندان (Multiple-tooth)
برای کسانی که چند دندان نزدیک به هم را از دست دادهاند، گزینه ساخت پروتز یا پل سفارشی ایمپلنت دندان وجود دارد. این نوع پروتز ها معمولا با چند فیکسچر ایمپلنت (پیچ) در دهان بیمار محکم می شوند. پروتزهای سفارشی معایب دندان مصنوعی را ندارند یعنی شل یا خراب نمیشوند و مادام العمر هستند (نیازی به تعویض ندارند).
البته برای کسانی که بودجه پایینتر یا شرایط خاص دارند نصب پل یا دندان مصنوعی ثابت با پایه ایمپلنت (Implant-retained dentures و Implant supported bridges) نیز گزینه های مناسبی هستند.
اگر قصد مشاوره با دندانپزشک متخصص ایمپلنت در تهران دارید می توانید آنلاین نوبت معاینه یا چکآپ بگیرید.
ایمپلنت کامل فک بالا و پایین (Full-mouth)
همچنین بیمارانی که به دلیل تصادف یا موارد خاص همه یا اکثر دندان هایشان را ندارند می توانند از روش های متنوعی برای ایمپلنت کل دندانهای فک بالا یا پایین انتخاب کنند. به طور مثال: ایمپلنت All on 6 و All on 4 که به ترتیب با چهار یا شش پیچ ایمپلنت داخل استخوان فک نصب میشوند تا استحکام و دوام مادامالعمر بدست آورند.
مقایسه انواع ایمپلنت All on 4-6-8 و زیگوماتیک
ایمپلنت All on 4 (آل آن فور) در مقایسه با انواع ایمپلنت All on 6 جدیدتر است، نیاز به نصب تعداد پیچ ایمپلنت و طبیعتا تهاجم کمتری دارد. به همین دلیل آل آن فور قیمت کمتر، بهبود سریعتر و همچنین نیاز به تراکم استخوان فک کمتری دارد. ایمپلنت All on 8 نیز در مقایسه با این روشها تقریبا منسوخ شدهاست.
روش دیگری که دندانپزشکان برای افراد با تراکم استخوان فک پایین توصیه میکنند، روش مدرن و گرانقیمت زیگوماتیک است. این نوع ایمپلنت در استخوان گونه و با زاویه خاص قرار می گیرد به همین دلیل فقط برای فک بالا امکانپذیر است. همه چیز درباره ایمپلنت زیگوماتیک از نظر قیمت و مزایا را بدانید.
مقایسه انواع ایمپلنت معمولی دندان (سنتی)
موقعیت قرارگیری این دو نوع ایمپلنت دندان به سطح سلامت فک بیمار (تراکم استخوانی) و سلیقه شخصی او بستگی دارد. در ادامه کامل با این دو روش آشنا میشوید:
۱. ایمپلنت اندواستیل (Endosteal)
ایمپلنت اندواستیل رایج ترین روش کاشت دندان است. این نوع ایمپلنتها مستقیم داخل استخوان فک قرار میگیرند، جنس آنها معمولا از تیتانیوم است و شکل شبیه به پیچ دارند.
مزیت اصلی این روش در مقایسه با انواع ایمپلنت دندان حفاظت از سلامت استخوان فک و جلوگیری از تحلیل آن است. البته برای انجام ایمپلنت اندواستیل لازم است تراکم استخوان مناسب داشته باشید. در صورت تراکم کم استخوان فک، دندانپزشک توصیه به پیوند استخوان برای افزایش استحکام ایمپلنت می کند.
برای بررسی شرایط دندان و نیاز به ایمپلنت بهتر است ابتدا به دندانپزشکان خوب در شیراز یا بهترین دندانپزشک تهران مراجعه کنید.
۲. ایمپلنت ساب پریوستئال (Subperiosteal)
ایمپلنت ساب پریوستال زیر لثه قرار میگیرد. اصلیترین تفاوت ایمپلنت ساب پریوستئال در مقایسه با انواع اندواستیل، این است که داخل استخوان فک جای نمیگیرد بلکه رو یا بالای آن کاشته میشود.
ایمپلنت ساب پریو استیل برای افرادی که شرایط خاص مانند تراکم استخوان پایین دارند، اما نمیخواهند هزینه و زمان صرف پیوند استخوان کنند توصیه میشود. پزشک جراح با معاینه و آزمایش شرایط بیمار را بررسی می کند و بهترین روش ایمپلنت بر اساس نیاز و سلیقه مراجع را اجرا می کند.
مقایسه انواع ایمپلنت دندان: تیتانیومی یا زیرکونیا
در حال حاضر اغلب ایمپلنتهای دندان از جنس تیتانیوم هستند. اما اخیرا از زیرکونیا که از گذشته برای ساخت روکش سرامیکی همرنگ دندان بکار میرفت برای ساخت پایه و ایمپلنت نیز استفاده میشود. در ادامه با ویژگی و مزیت زیرکونیا در مقایسه با انواع ایمپلنت تیتانیومی آشنا شوید:
ایمپلنت تیتانیومی
ابتدا از تیتانیوم برای تعویض زانو و لگن استفاده میشد چون این فلز مقاوم است و به خوبی به استخوان جوش میخورد. اکنون سال هاست که از تیتانیوم در ساخت ایمپلنت دندان استفاده میشود چون مزایای زیر را دارد:
- بسیار محکم، سبک و مقاوم است
- درصد موفقیت بالا و پیوند سریع با استخوان
- دوام بالایی دارد و عملا مادام العمر است (بیش از ۲۰ سال)
- در مقایسه با سایر فلزات به ندرت باعث ایجاد حساسیت در بدن میشود
با این وجود هنوز ممکن است سیستم ایمنی بدن افرادی که به فلز حساسیت دارند به تیتانیوم واکنش نشان دهد. بنابراین ایمپلنتهایی از جنس غیر فلزی تولید شدند، یعنی:
ایمپلنت زیرکونیا (سرامیکی)
زیرکونیا نوعی سرامیک مقاوم است که از نظر رنگ ظاهری بسیار شبیه به دندانهای طبیعی است. مزیت دیگر ساخت این نوع از ایمپلنت بهصورت یک تکه و کامل است. این باعث می شود طول عمل کاشت ایمپلنت دندان در مقایسه با انواع ایمپلنت معمولی (۳ قطعه) بسیار کمتر باشد.
علاوه بر این مزایا، چون زیرکونیا از جنس سرامیکی (غیر فلزی) است احتمال بروز آلرژی به ایمپلنت وجود ندارد.
البته از معایب ایمپلنت زیرکونیا می توان به قیمت بالاتر در مقایسه با تیتانیوم؛ و عدم اطمینان از دوام آنها به علت جدید بودن این روش و عدم تحقیق کافی است.
درمان های تکمیلی برای افرادی که شرایط ایمپلنت ندارند:
با اینکه امروزه ایمپلنت فارغ از انواع آن، بهترین روش کاشت دائمی دندان است انجام این عمل نیازمند شرایط خاصی است:
کیفیت یا تراکم استخوان پایین
عمل پیوند استخوان: اگر دچار تحلیل استخوان هستید، ممکن است نیاز به پیوند استخوان داشته باشید که باعث می شود چند ماه عمل به تاخیر بیفتد.
عمل لیفت سینوس: مخصوصا برای ایمپلنت دندان های عقبی فک بالا در صورت فضای کم، یا تراکم استخوان پایین باید لیفت سینوس انجام دهید.
جراحی افزایش عرض استخوان (ریج اکسپنشن)
جمع بندی و توصیه دندانپزشکان ایران
اگر قصد کاشت دائمی دندان دارید بدون شک ایمپلنت دندان بهترین گزینه موجود است. اما با وجود این همه گزینه و روش طبیعی است همه افراد کمی گیج و مردد شوند. در این مقاله سعی کردیم مزایا، شرایط و قیمت انواع ایمپلنت دندان را مقایسه کنیم تا بتوانیم بهترین انتخاب برای زیبایی لبخند را برای شما آسانتر کنیم.
امیدواریم این مطلب به شما در انتخاب نوع ایمپلنت کمک کرده باشد. شما همچنین می توانید از طریق صفحات دیگر سایت ما با بهترین دندانپزشکان ایران یا شهر خود بهصورت آنلاین مشورت کنید یا سوالات خود را در بخش نظرات مطرح کنید.
منبع: مقالات دندانپزشکی درباره مقایسه انواع ایمپلنت دندان WebMD و Bupa + روشهای تکمیلی AAID-implant