همه چیز در مورد خونریزی لثه
خونریزی لثه چیست؟
خونریزی لثه بر اثر التهاب لثه و پلاک دندانی ممکن است اتفاق بیوفتد که یکی از شایع ترین بیماری های لثه است. به طور کلی خونریزی لثه یک اصطلاح عمومی برای تمامی بیماری های لثه است که باعث التهاب و خونریزی میشود. این بیماری در صورت عدم درمان به استخوان های اطراف دندان ها نیز میتواند آسیب برساند که باعث لق شدن و حتی افتادن دندان ها میشود.
دلایل بیماری خونریزی لثه
یکی از شایع ترین دلایل این بیماری جمع شدن پلاک دندانی (یک لایه نازک و چسبناک از باکتری ها است که روی دندان ها و لثه ایجاد میشود که این باکتری از قند و نشاسته ی موجود در غذا و نوشیدنی تغذیه کرده و اسید تولید میکنند و این اسید باعث تجزیه شدن مینای دندان شده و نهایتا باعث پوسیدگی دندان میشود) است. که عدم ازبین رفتن این پلاک دندانی باعث بوجود آمدن جرم در دندان ها میشود و این جرم دندان باعث التهاب و خونریزی لثه ها میشود.
عوامل دیگر در بیماری خونریزی لثه
- کمبود ویتامین C
- کمبود ویتامین K
- دیابت
- بارداری
- تومورهای دهان
- سرطان خون
- سیگار کشیدن
چگونگی تاثیر این عوامل بر خونریزی لثه
- کمبود ویتامین C
ویتامین C یک ماده مغذی ضروری است که برای بسیاری از عملکردهای بدن، از جمله تولید کلاژن، مورد استفاده است. کلاژن یک پروتئین ساختاری است که علاوه بر لثه ها در سراسر بدن نیز یافت میشود. در صورت کمبود ویتامین C، بدن نمی تواند به اندازه کافی کلاژن تولید کند. این می تواند منجر به ضعف لثه ها شود که باعث می شود آنها بیشتر مستعد خونریزی شوند.
- کمبود ویتامین K
یک ماده مغذی ضروری است که برای لخته شدن خون مورد استفاده قرار میگیرد. و در صورت کمبود آن بدن نمیتواند به اندازه کافی پروتئین های لخته کننده خون تولید کند. این می تواند منجر به خونریزی در لثه شود.
- دیابت
بر نحوه کنترل بدن شما بر قند خون تأثیر می گذارد. قند خون بالا میتواند منجر به التهاب شود و التهاب میتواند باعث تورم، قرمزی و خونریزی شود.
- بارداری
به دلیل تغییرات هورمونی که در دوران بارداری اتفاق می افتد (سطح هورمون های استروژن و پروژسترون افزایش می یابد)، میتواند باعث شود لثه های فرد خونریزی کند.
- تومورهای دهان
برخی از تومورهای دهان می توانند به لثه ها نفوذ کنند و باعث التهاب و آسیب شوند. این التهاب می تواند باعث تورم، قرمزی و خونریزی شود.
علاوه بر این، برخی از تومورهای دهان می توانند عروق خونی را در لثه ها فشرده کنند. این فشار می تواند باعث کاهش جریان خون به لثه ها شود که باعث نازک شدن و ضعیف شدن آن ها می شود و باعث می شود آنها بیشتر مستعد خونریزی شوند.
برخی از تومورهای دهان می توانند باعث ایجاد زخم در لثه ها شوند.
- سرطان خون
سرطان خون یا لوسمی یک بیماری است که در آن سلولهای خونی غیرطبیعی در مغز استخوان تولید میشوند. این سلولهای غیرطبیعی میتوانند به لثهها آسیب برسانند و باعث خونریزی شوند.
- سیگار کشیدن
سیگار کشیدن یکی از دلایل اصلی بیماری پریودنتال است. بیماری پریودنتال نوعی بیماری لثه است که به بافتهای اطراف دندانها آسیب میرساند. این بیماری میتواند منجر به خونریزی، درد، بوی بد دهان و از دست دادن دندان شود.
علائم خونریزی لثه چیست؟
- لثههای قرمز، متورم یا حساس
- لثههایی که به راحتی خونریزی میکنند
- لثههایی که از دندانها جدا میشوند
- بوی بد دهان
اگر علائم بیماری خونریزی را تجربه میکنید، مهم است که در این سایت، به لیست دندانپزشک در شیراز مراجعه کنید تا درمان مناسب را دریافت کنید.
روش درمانی خونریزی لثه
با توجه به علت بروز خونریزی، درمان های متفاوتی برای آن وجود دارد. این ناشی از پلاک و جرم دندان. درمان شامل پاکسازی پلاک و جرم دندان ها و درمان التهاب لثه است. این کار معمولاً توسط دندانپزشک انجام می شود و اگر این بیماری ناشی از سایر عوامل باشد، درمان بر اساس علت زمینه ای است.
پیشگیری از بیماری لثه
- پرهیز از سیگار کشیدن
- مصرف منظم میوه ها و سبزیجات
- کاهش مصرف قند و شکر
و همچنین بهتر است برای پیشگیری از بروز این بیماری به طور مرتب از دندان های خود مراقبت کرده و به آن ها رسیدگی شود. روزی دو بار در روز مسواک بزنید و یکبار از نخ دندان استفاده کنید و برای رفع جرم دندان به طور منظم به پزشک مراجعه کنید.
اگر متوجه خونریزی در لثه شدید، مهم است که علت آن را تعیین کنید. اگر علت خونریزی بیماری لثه باشد، باید به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک و متخصص بیماری های دهان و دندان در شیراز می تواند بیماری لثه را درمان کند و از پیشرفت آن جلوگیری کند.
انواع بیماری لثه
بیماری لثه را میتوان به طور کلی به دو دسته تقسیم کرد:
- ژنژیویت
- پریودنتیت
- ژنژیویت
بیماری التهابی خفیف است و معمولاً با خونریزی، قرمزی و تورم لثهها مشخص میشود. در صورت عدم درمان به پریودنتیت تبدیل میشود.
- پریودنتیت
بیماری التهابی شدید است و باعث آسیب به استخوانهای اطراف دندانها میشود و معمولاً با خونریزی، قرمزی و تورم لثهها، درد و حساسیت دندانها مشخص میشود.
عوارض خونریزی لثه
این بیماری در صورت عدم درمان میتواند عوارضی در پیش داشته باشد:
- لق شدن و افتادن دندانها
- عفونتهای جدیتر، مانند عفونت استخوان فک
- بیماریهای قلبی، سکته مغزی و سایر بیماریهای جدی
جمعبندی درباره خونریزی لثه
خونریزی لثه یکی از مشکلات شایع دهان و دندان است که می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برخی از شایع ترین دلایل خونریزی و راه های درمان این بیماری را در این مطلب از سایت دندانپزشکان ایران مطالعه نموده اید.