عوارض ایمپلنت : علائم پس زدن ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت یکی از بهترین و موفق ترین روش های کاشت دائمی دندان است اما همچنان 2 تا 3 درصد احتمال پس زدن ایمپلنت دندان وجود دارد. در این مقاله دندانپزشکان ایران با شناخت علائم پس زدن ایمپلنت دندان می توانید از شکست این درمان دندانپزشکی پیشگیری کنید.
بهتر است قبل یا بعد از عمل، علائم پس زدن ایمپلنت دندان را بشناسید و در صورت مشاهده اقدامات لازم را انجام دهید. البته در چنین شرایطی مهم ترین کار حفظ آرامش است پس نگران نباشید چون در بیشتر مواقع امکان بازیابی یا تعویض ایمپلنت با مراجعه سریع به دندانپزشک وجود دارد.
علائم اولیه پس زدن ایمپلنت
طبیعی است که چند روز اول بعد از ایمپلنت دندان تا حدی درد یا ورم در ناحیه فک، لثه یا دندان احساس کنید. اما بطور معمول درد و حس ناخوشایند بعد از ایمپلنت باید پس از 5 تا 7 روز بهبود بیابد.
در صورتی که هر کدام از علائم پس زدن ایمپلنت را تا 3 تا 4 ماه بعد از عمل ایمپلنت مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
دوست دارید بدانید برای پیشگیری از پس زدن بعد از ایمپلنت دندان چه غذاهایی بخوریم؟
درد مداوم و طولانی بعد از کاشت دندان
در صورتی که یک هفته بعد از ایمپلنت هنوز دچار درد شدید یا مداوم باشید، احتمال عفونت یا آسیب به عصب، دندان یا عروق وجود دارد. بنابراین اگر احساس می کنید که درد شدید یا غیرطبیعی است فوری به جراح دهان یا دندانپزشک اطلاع دهید.
- ورم، التهاب و خونریزی لثه
مداومت ورم، قرمز شدن یا خونریزی بعد از چند روز اول در ناحیه درمانی نشانه خوبی نیست. بعد از عمل همیشه احتمال عفونت وجود دارد به خصوص اگر سیگاری، دیابتی یا مبتلا به بیماری خودایمنی هستید. به همین دلیل برای پیشگیری ضمن رعایت بهداشت دهان، بهتر است مراقب بروز علائم پس زدن ایمپلنت مانند التهاب و خونریزی باشید.
البته گاهی ممکن است علت سوزش لثه و التهاب حساسیت به ایمپلنت دندان باشد. توصیه می کنیم آیا کاشت ایمپلنت دندان حساسیت دارد؟ را بخوانید.
تحلیل لثه بعد از عمل ایمپلنت
در اغلب موارد علت تحلیل لثه رسوب جرم و بیماری لثه است اما گاهی مسواک زدن غلط و محکم یا استفاده از مسواک سخت نیز می تواند موجب عقب رفتگی خط دندان شود. برای جلوگیری از تحلیل یا بیماری لثه، می توانید در فواصل منظم برای جرمگیری ایمپلنت دندان اقدام کنید.
همچنین افرادی که محکم یا خشن مسواک می زنند یا ناحیه درمانی را به خوبی تمیز نگه نمی دارند در خطر بیشتری برای عفونت یا تحلیل لثه هستند. در نهایت، بخاطر داشته باشید که تحلیل شدید لثه موجب لقی پروتز می شود و از علائم پس زدن ایمپلنت نیز هست.
شل یا لق شدن ایمپلنت دندان
طراحی ایمپلنت دندان به شکلی است که دائمی باشد و به اندازه دندان های طبیعی – یا حتی بیشتر – مقاوم باشد. یکی از مزایای ایمپلنت تحریک رشد استخوان فک و کمک به استحکام آن است که به این فرآیند جوش خوردن ایمپلنت به استخوان فک (osseointegration) گفته می شود.
زمانی که ایمپلنت شل یا لق باشد یعنی فیکسچر (پیچ ایمپلنت) به خوبی به استخوان جوش نخورده است. به همین دلیل لازم است این مورد را فورا به جراح اطلاع دهید تا مشکل معاینه و درمان شود.
- مشکل بلع یا جویدن غذا
دندان هایی که با ایمپلنت کاشته می شوند باید عملکرد و حسی مشابه دندان های واقعی داشته باشند؛ بنابراین نباید مشکلی برای جویدن یا خوردن غذا داشته باشید. اگر جویدن غذا برای شما سخت است ممکن است زاویه، اندازه یا شکل ایمپلنت (یا روکش) دچار مشکل باشند.
برای جلوگیری از مشکلات تغذیه و بروز دیگر علائم پس زدن ایمپلنت بهتر است با مراجعه به دندانپزشک سریعا به این موضوع رسیدگی کنید.
اگر احساس می کنید علائم اولیه که در بالا بیان شد را دارید همین حالا وارد لیست متخصص ایمپلنت دندان در تهران شوید و به صورت مستقیم از دندانپزشکان متخصص مشاوره آنلاین و ایگان دریافت نمایید.
علائم ثانویه پس زدن ایمپلنت
با این که اغلب علائم پس زدن ایمپلنت دندان در هفته یا ماه های اول مشخص می شوند، امکان ایجاد مشکل حتی تا سال ها بعد نیز وجود دارد.
در صورتی که هر کدام از علائمی که در ادامه یا قبل ذکر شد را دارید، حتما در اولین فرصت به دندانپزشک یا جراح مراجعه کنید.
آسیب به عصب یا بافت نرم
چنانچه ایمپلنت بیش از حد به عصب نزدیک باشد ممکن است صورت، لثه، زبان یا لب های شما قلقلک یا بی حس شوند. این موضوع تاثیر زیادی روی نحوه صحبت کردن یا توانایی خوردن و آشامیدن غذا دارد و هرگز نباید آن را نادیده بگیرید.
- واکنش سیستم ایمنی و علائم پس زدن جسم خارجی (ایمپلنت)
گاهی سیستم ایمنی بدن به اجسام خارجی واکنش نشان می دهد و به آن ها حمله می کند. این واکنش شامل اعضای پیوندی (کبد و کلیه)، پروتز و ایمپلنت یا دندان مصنوعی نیز می شود.
حتی اگر بعد از گذشت چندین سال از عمل ایمپلنت دچار درد، التهاب، تب و لرز شدید احتمال دارد بدن در حال واکنش به آلیاژ تیتانیومی ایمپلنت باشد.
بیرون زدگی ایمپلنت از سینوس
به علت ضربه یا تغییر ساختار صورت ممکن است قسمتی از ایمپلنت از حفره سینوس بیرون بزند. درمان بیرون زدگی ایمپلنت از سینوس با پیوند استخوان فک و تعویض ایمپلنت دندان امکان پذیر است اما به زمان زیادی برای استراحت و بهبود نیاز دارد.
- ضربه شدید به صورت
همانطور که دندان های طبیعی ممکن است به علت ضربه شدید لق یا کنده شوند، ایمپلنت نیز ممکن است در اثر آسیب فیزیکی شل شود. بهتر است بلافاصله بعد از حادثه یا تصادف به دندانپزشک مراجعه کنید تا امکان بازیابی دندان یا ایمپلنت بررسی شود.
مراجعه به بهترین دندانپزشک متخصص ایمپلنت دندان
با همه مواردی که ذکر شد، همچنان مهم ترین عامل موفقیت و جلوگیری از پس زدن ایمپلنت، انتخاب دندانپزشک خوب ایمپلنت است. جراح یا دندانپزشک حرفه ای به دقت وضعیت سلامت دهان و دندان را بررسی می کند و بهترین و کم هزینه ترین روش درمانی را انجام می دهد.
برای یافتن دندانپزشک ایمپلنت خوب می توانید از دوستان یا آشنایان بپرسید یا با مراجعه به صفحه بهترین متخصص ایمپلنت دندان در شیراز یا تهران سایت ما که دارای تخصص و تجربه در زمینه کاشت دندان هستند مراجعه نمایید.
ویژگی های دندانپزشک متخصص ایمپلنت خوب
جراحی یا دندانپزشک خوب ایمپلنت باید حداقل ویژگی های زیر را داشته باشد:
- انجام سی تی اسکن برای معاینه تراکم استخوان فک و بهترین موقعیت قرار دادن ایمپلنت.
- از شما سوالاتی درباره سابقه بیماری و دارو هایتان می پرسد تا مطمئن شود شرایط ایمپلنت دندان را دارید یا خیر.
- در صورت نیاز توصیه به انجام پیوند استخوان یا روش های جایگزین ایمپلنت دندان می کند.
- قطعات مختلف ایمپلنت یعنی پایه، رابط و روکش ایمپلنت را با فاصله زمانی قرار می دهد تا از فرآیند جوش خوردن ایمپلنت با دندان (osseointegration) اطمینان یابد.
- توصیه های بعد از عمل ایمپلنت مانند نحوه درست مسواک زدن را با شما مرور می کند.
- تخصص و تجربه جراحی دندان را دارد و در صورت پس زدن ایمپلنت یا بروز مشکلات همیشه در دسترس است.
برای اطلاع از انواع روکش ایمپلنت دندان مزایا و معایب جنس روکش را بخوانید.
از اصلی ترین عوامل موفقیت ایمپلنت، جنس تجهیزات و انتخاب دندانپزشک متخصص و با تجربه است. اولویت ما در دندانپزشکان ایران زیبایی لبخند و سلامت شما است به همین دلیل لیستی از بهترین دندانپزشکان تدارک دیده ایم.
جلوگیری از پس زدن ایمپلنت دندان
خوشبختانه اکثر موارد شکست ایمپلنت با انتخاب جراح دندانپزشک خوب و رعایت بهداشت و مراقبت های بعد از عمل قابل پیشگیری هستند. همچنین انتخاب بهترین برند ایمپلنت مانند انواع سوئیسی (اشترومن و نوبل بایوکر) یا آمریکایی (بایوهورایزن) باعث کاهش احتمال پس زدن ایمپلنت میشود.
بهترین برند ایمپلنت دندان انواع ایمپلنت سوئیسی آمریکایی کره ای
آمار موفقیت ایمپلنت بسیار بالا و معمولا بین ۹۰ تا ۹۵ درصد است حتی برخی از منابع احتمال موفقیت را نزدیک به ۹۸.۴٪ اعلام می کنند. با روش های زیر می توانید از ایجاد علائم پس زدن ایمپلنت تا حد ممکن جلوگیری کنید.
درمان بیماری لثه قبل از عمل
امکان انجام ایمپلنت برای افرادی که مشکلات لثه مانند بیماری پریودنتال (التهاب شدید لثه) دارند، وجود ندارد. بیماری لثه معمولا بدون جراحی و با روش هایی مانند بهداشت مناسب دهان قابل درمان یا پیشگیری هستند.
درمان پریودنتال یا ژنژیویت (آماس لثه) قبل از عمل به جلوگیری از عفونت یا تحلیل لثه کمک می کند. با این کار همچنین مشخص می شود که عفونت لثه از علائم پس زدن ایمپلنت دندان است و نه بیماری قبلی.
انجام پیوند استخوان
در صورت لزوم جراح تشخیص می دهد که تراکم استخوان فک کم است و باید قبل از ایمپلنت، پیوند استخوان انجام دهید. برای بیمارانی که به علت پوکی استخوان یا عوامل دیگر تراکم استخوانی کمی دارند، امکان انجام ایمپلنت وجود ندارد.
این افراد باید به پیوند استخوان یا عمل های جایگزین ایمپلنت دندان فکر کنند. بطور مثال یکی از بهترین روش ها برای افراد با تراکم پایین یا پوکی استخوان انجام ایمپلنت زیگوماتیک و استفاده از استخوان گونه است.
دندانپزشک خوب به راحتی تشخیص می دهد که آیا تراکم استخوان کافی است یا چه تعداد پروتز می توان روی ایمپلنت قرار داد. این موضوع اهمیت زیادی برای جلوگیری از شل شدن دندانی که به ایمپلنت کاشته می شود دارد.
- ترک سیگار و قلیان
کشیدن سیگار خطر پس زدن ایمپلنت دندان را تا ۲۰٪ بالا می برد و همچنین باعث افزایش احتمال عفونت باکتری می شود. علاوه بر این دو، سیگار باعث کاهش خونرسانی و تاخیر روند طبیعی درمان نیز می شود.
حتی اگر قصد ترک سیگار ندارید بهتر است حداقل یک هفته قبل از عمل و تا دو ماه بعد از ایمپلنت سیگار یا قلیان نکشید. لازم به ذکر است که سیگار (هر نوع دود) همچنین باعث ایجاد لکه های زرد روی دندان می شود.
از آن جا که هزینه ایمپلنت در سال 1403 بین 10 تا 30 میلیون تومان است، بهتر است برای حفظ سلامتی و جلوگیری از پس زدن ایمپلنت دندان مدتی سیگار را ترک کنید.
همیشه بهداشت دهان را جدی بگیرید
عدم رعایت بهداشت دهان علت اصلی ایجاد پلاک، پوسیدگی دندان یا عفونت لثه است. بنابراین بهتر است حداقل سالی یکبار برای چک آپ به دندانپزشک مراجعه کنید و دو بار در روز مسواک و نخ دندان بزنید. علاوه بر این بهداشت دهان از تحلیل لثه پیشگیری می کند و نگرانی ها بابت لق شدن ایمپلنت یا افتادن دندان را برطرف می کند.
جراح توصیه های تکمیلی برای مراقبت از ایمپلنت و جلوگیری از بروز علائم پس زدن ایمپلنت را به شما خواهد کرد. دندانپزشکان معمولا توصیه می کنند بعد از عمل ایمپلنت، با استفاده از مسواک نرم ناحیه درمان را به آرامی تمیز کنید تا آسیبی به روند بهبود یا رشد سلول ها نزنید. اگر دسترسی به موقعیت ایمپلنت دشوار است می توانید از دندانپزشک درباره انواع مسواک برقی مشورت بگیرید.
عادات غذا خوردن برای جلوگیری از پس زدن ایمپلنت دندان
یکی از موارد مهمی که به جلوگیری از پس زدن ایمپلنت دندان کمک می کند رعایت سلامت عمومی و سبک زندگی سالم است. اگر شما هم مثل خیلی از افراد دوست دارید بدانید بعد از ایمپلنت دندان چی بخوریم، توصیه می کنیم دیگر مقاله دندانپزشکان ایران درباره غذا خوردن بعد ایمپلنت را مطالعه کنید.
بطور کلی پزشکان معتقدند برای جلوگیری از علائم پس زدن ایمپلنت ضروری است عادات غذایی سالم داشته باشید. یعنی:
- مصرف میوه و سبزیجات
- تامین ویتامین های مختلف (مانند ویتامین دی D و کا K)
- دریافت املاح مورد نیاز مانند کلسیم، فلوراید و منیزیم
و از مصرف خوراکی های زیر خودداری کنید:
- قند و مواد افزودنی
- نمک زیاد
- غذاهای سرخ کردنی یا فرآوری شده
با مراجعه به دندانپزشک مجرب و کاشت دندان به روش ایمپلنت می توانید با خیالی راحت لبخندی زیبا و اعتماد بنفس بیشتری بدست آورید.
منبع: مقالات دندانپزشکی Healthline و DrGlosman