۷ کاربرد لیزر در دندانپزشکی + مزایا و معایب
امروزه بسیاری از درمان های نوین پزشکی با استفاده از لیزر انجام میشوند اما نقش این تکنولوژی در دندانپزشکی چیست؟ لیزر در دندانپزشکی بیش از ۳۰ سال سابقه برای درمان مشکلات متنوع دهان و دندان کاربرد و تاییده سازمان FDA آمریکا را دارد. در این مقاله دندانپزشکان ایران با کاربرد لیزر در دندانپزشکی، مزایا و معایب آن نسبت به روشهای متداول آشنا میشوید.
لازم به ذکر است که انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) هنوز این روش نوین را به عنوان جایگزین درمان های متداول در نظر نمیگیرد. با این وجود، ADA اظهار می کند که با احتیاط در مورد نقش فناوری لیزر در زمینه دندانپزشکی خوش بین است.
7 کاربرد لیزر در دندانپزشکی و مزیت آن
برخی متخصصان دندانپزشک استفاده و کاربرد لیزر را به عنوان درمانی پیشرفته برای مشکلات زیر توصیه می کنند:
- درمان پوسیدگی دندان
- جراحی لثه یا فرنکتومی (جراحی فرنوم لب یا زبان با لیزر)
- ایمپلنت با لیزر در شیراز برای بهبود سریع تر بافت لثه در ناحیه درمان
- عصب کشی (روت کانال)
- بلیچینگ یا سفید کردن دندان
- کاربرد لیزر در بیوپسی و نابودی آفت یا عارضه دهان
- درمان آفت دهان
در ادامه عملکرد و فواید استفاده لیزر در این درمان ها را بررسی میکنیم:
۱. کاربرد لیزر برای درمان پوسیدگی دندان
از لیزر برای از بین بردن پوسیدگی داخل دندان و آماده کردن مینا یا سطح آن برای قرار دادن مواد پرکردنی و آمالگام استفاده میشود. لیزر دقت بیشتر در حذف پوسیدگی سطحی دارد و بخاطر عدم استفاده از دریل دندانپزشکی، درد کمتری نیز احساس خواهید کرد.
۲. درمان بیماری لثه با لیزر دندانپزشکی
یکی از اصلی ترین کاربرد های لیزر در دندانپزشکی زیبایی و برای بهبود حالت لثه و ایجاد طرح لبخند است. کاربرد لیزر برای حذف بافت اضافی لثه، درمان التهاب، و تغییر شکل لثه به منظور بهبود لبخند کاربرد دارد.
آنلاین از بهترین متخصص جراحی لثه با لیزر در شیراز نوبت معاینه بگیرید.
۳. کاشت ایمپلنت دندان با لیزر
یکی از مراحل ایمپلنت دندان جراحی برش لثه برای ایجاد جای ایمپلنت در لثه است. اگر به کلینیک های مجهز ایمپلنت دندان با لیزر در شیراز مراجعه کنید لازم نیست کاشت ایمپلنت شما با تیغ جراحی، درد و خونریزی همراه باشد. ضمن اینکه ایمپلنت با لیزر به بهبود سریعتر و جلوگیری از عفونت نیز کمک میکند.
۴. عصب کشی دندان (درمان ریشه) با کمک دستگاه لیزر
همچنین متخصص لثه (پریودنتیست) هنگام عصب کشی از دستگاه لیزر برای نابودی باکتری ها و درمان عفونت ریشه استفاده می کند. لیزر در درمان ریشه دندان (روت کانال) نقش مهمی در پاکسازی بهتر کانالها و کاهش خطر عفونت دارد.
۵. کاربرد لیزر در بیوپسی و نابودی آفت یا عارضه دهان
از لیزر دندانپزشکی همچنین برای انجام نمونهبرداری محدود (بیوپسی) از بافت دهان برای تشخیص انواع بیماری یا احتمال سرطان استفاده میشود. کاربرد دیگر لیزر دندانپزشکی مربوط به از بین بردن آفت و سایر عارضههای پوستی دهان و لثه است.
۶. استفاده لیزر برای بلیچینگ دندان
در بعضی کلینیک های دندانپزشکی دستگاه لیزر برای تسریع مراحل بلیچینگ دندان (سفید کردن) بکار می رود. محلول هیدروژن پراکسید که برای بلیچینگ روی سطح دندان اعمال میشود با انرژی لیزر فعال می شود تا سریع تر دندان هایی سفید و لبخندی زیبا بدست آورید.
برای دندانهایی سفید و زیبا به بهترین دندانپزشک بلیچینگ با لیزر در شیراز مراجعه کنید.
۷. سوزاندن آفت دهان با لیزر
اگر از درمان خانگی آفت دهان با رب انار، عسل یا دیفن هیدرامین نتیجه نگرفتید؟ با مراجعه به دندانپزشک می توانید بدون درد و به سرع آفت دهان را با لیزر بسوزانید.
نحوه عملکرد لیزر در دندانپزشکی چگونه است؟
همانطور که میدانید، همه انواع دستگاه لیزر نوعی انرژی بهصورت امواج نور تولید میکنند. زمانی که متخصص دندانپزشکی از لیزر برای جراحی یا درمانهای ترمیمی استفاده میکند، اشعه لیزر مثل تیغ جراحی برای برش بافت عمل می کند.
لیزر همچنین می تواند مانند دریل دندانپزشکی برای نابودی باکتری یا بافت عفونی یا خراب دندان استفاده شود. علاوه بر این کاربرد این دستگاه برای بلیچینگ دندان به عنوان منبع حرارتی و کاتالیزور تاثیر عوامل شیمیایی است که دندان را سفید می کنند.
مزایا و معایب استفاده لیزر در دندانپزشکی چیست؟
با اینکه لیزر روشی دقیق و کاربردی در دندانپزشکی است، اما نمیتواند جایگزین دستگاههای متداول دیگر باشد. در ادامه مزایا و معایب لیزر دندانپزشکی را بررسی میکنیم:
مزایای لیزر در مقایسه با دریل دندانپزشکی
- کاهش میزان درد بیمار و نیاز به ماده بیحسی کمتر
- ایجاد استرس و اضطراب کمتر برای بیمارانی که از صدا و عملکرد دریل دندانپزشکی ترس دارند.
- غیرتهاجمی تر است و هنگام ترمیم دندان خراب بافت سالم بیشتری حفظ میشود
- معمولا بعد از لیزر نیاز به بخیه از بین میرود.
- کاهش میزان خونریزی و التهاب در درمان بافت نرم لثه
معایب لیزر دندانپزشکی:
- امکان استفاده لیزر برای دندان هایی که قبلا پر شده اند وجود ندارد.
- با اینکه لیزر درد بسیار کمی ایجاد می کند، بیمار هنوز برای درمان نیاز به بیحسی دارد.
- هزینه درمان با لیزر دندانپزشکی معمولا تا حدودی بیشتر است.
- در بسیاری از روش های درمانی دندانپزشکی لیزر قابل استفاده نیست.
مثلا لیزر برای برش و پر کردن پوسیدگی های بین دندانی، در اطراف دندان پر شده و پوسیدگی های شدید که باید روکش دندان شوند کاربرد ندارد. ضمن اینکه امکان استفاده لیزر برای برداشتن روکش یا آمالگام خراب و آماده سازی دندان برای پل وجود ندارد.
بنابراین همچنان برای حالت دادن دندان پر شده، پالیش مواد پرکردنی یا درست کردن نحوه قرارگیری دندانها روی هم بعد از ترمیم، باید از دریل استفاده کرد.
سوالات متداول کاربرد لیزر دندانپزشکی
آیا استفاده از لیزر در دندانپزشکی بی خطر است؟
لیزر در صورتی که توسط دندانپزشک متخصص انجام شود، یک روش ایمن و موثر برای درمانهای مختلف دندانپزشکی است. با این حال مانند هر عمل پزشکی دیگری، احتمال بروز عوارض جانبی جزئی مانند التهاب یا قرمزی لثه وجود دارد.
آیا لیزر دندانپزشکی با لیزرتراپی تفاوت دارد؟
دستگاه لیزر دندانپزشکی با دستگاههای لیزر که در فوتوتراپی (نوردرمانی) برای درمان سردرد و التهاب بکار میرود کاملا متفاوت است. این نوع لیزر بسیار قوی تر است و باید حتما توسط متخصص استفاده شود.
لیزر جایگزین تمام روش های معمول دندانپزشکی است؟
خیر، لیزر ابزاری بسیار مفید در دندانپزشکی است، اما جایگزین همه روشهای سنتی نمیشود. انتخاب روش درمان مناسب به شرایط و نیازهای خاص هر بیمار بستگی دارد.
از درمان ها و مخصوصا دریل دندانپزشکی ترس دارید؟ لیزر روشی نوین است که میزان درد و تهاجم کمتری نسبت به روش ها متداول دندانپزشکی دارد. همین حالا با دندانپزشکان ایران بهصورت آنلاین از بهترین کلینیک های مجهز به دستگاه لیزر در شیراز یا سایر شهرهای ایران نوبت مراجعه بگیرید.
منبع مقالات بهداشتی سلامت دهان و دندان WebMD