ایمپلنت دندان در بارداری : ایمپلنت در دوران حاملگی خطرناک است؟
مادران باردار بخاطر سلامت جنین توجه و احتیاط زیادی در تصمیم درباره خوراک، ورزش و حتی درمان های دندانپزشکی دارند. اما آیا ایمپلنت دندان در دوران بارداری خطرناک است و باید برای کاشت دندان تا بعد از زایمان صبر کرد؟ در این مقاله دندانپزشکان ایران درباره عوارض ایمپلنت دندان در بارداری و علتی که چرا بهتر است حداقل تا دوره سه ماهه اول حاملگی و ترجیحا تا ۶ ماه بعد زایمان برای کاشت ایمپلنت صبر کنید میخوانید.
بارداری و ایمپلنت دندانی: راهنمای ایمنی و عوارض
برخلاف تصور عموم ایمپلنت دندان اصلا یک جراحی ساده نیست. افرادی که تصمیم به کاشت دندان میگیرند حداقل چند ماه درباره آن تحقیق می کنند. با این حال ممکن است بعد از جلسه مشاوره اولیه ایمپلنت و تعیین نوبت و زمان عمل متوجه شوید که باردار هستید. در چنین شرایطی احتمالا دوست دارید بدانید آیا جراحی کاشت ایمپلنت دندان ایمن است یا باید آن را به عقب بیندازید.
برای مشورت میتوانید از بهترین دندانپزشک متخصص ایمپلنت در شیراز نوبت آنلاین بگیرید.
توصیه متخصصان دندانپزشکی در مورد ایمپلنت دندان و بارداری
متخصصان ایمپلنت و همچنین کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان (ACOG) به زنان باردار توصیه می کنند بهداشت دهان را جدی بگیرند و برای معاینه دوره ای، ترمیم دندان یا جرم گیری به دندانپزشک مراجعه کنند. علاوه بر این جراحان و متخصصان ACOG در مورد درمان های انتخابی (غیر ضروری) مانند ایمپلنت دندان توصیه می کنند بیمار تا زایمان صبر کند:
Elective operations such as dental implants can be performed after the first trimester, but most oral surgeons recommend waiting until the patient is no longer pregnant. (MyFrederickDentist)
امکان انجام درمان های انتخابی مانند ایمپلنت دندان بعد از سه ماهه اول وجود دارد، اما اغلب جراحان دهان و دندان توصیه میکنند بیمار تا بعد از زایمان برای ایمپلنت صبر کند.
چرا امکان ایمپلنت در دوران بارداری نیست اما ترمیم و کشیدن خطری ندارد؟
قبل از هر درمان دندانپزشکی، دکتر باید خطرات، مزایا و عوارض دارو و درمان را برای بیمار در نظر بگیرد. این موضوع مخصوصا برای زنان باردار بخاطر احتمال عوارض دارو یا جراحی ایمپلنت بر سلامت مادر و کودک اهمیت فوق العاده بیشتری دارد.
شاید بپرسید چرا پر کردن دندان در دوران حاملگی مشکلی ندارد یا کشیدن دندان عقل ممکن است اما ایمپلنت دندان خطرناک است؟ تفاوت ایمپلنت دندان با سایر درمان ها مثل ترمیم، انتخابی و غیر ضروری بودن آن است. این موضوع تاثیر زیادی در ارزیابی خطرات و مزایای این روش برای زنان باردار و جنین آنها دارد.
کدام درمان های دندانپزشکی در دوران بارداری خطری ندارند یا ضروری هستند؟
درمان های ضروری و غیر ضروری (انتخابی) دندانپزشکی
اگر پوسیدگی و عفونت دندان به موقع درمان نشود باعث عفونت لثه یا خون می شود و علاوه بر درد شدید، سلامت مادر و کودک را به خطر می اندازد. بنابراین عوارض به تعویق انداختن پر کردن دندان بسیار خطرناک تر از انجام آن است. از طرف دیگر عقب انداختن کاشت ایمپلنت دندان خطر چندانی برای بیمار ندارد.
این در حالی است که اشعه ایکس تصویربرداری OPG، داروی بیهوشی یا بی حسی موضعی و آنتی بیوتیک های بعد عمل برای جنین یا نوزاد خطرناک هستند.
اگر نگران زیبایی و فاصله زیاد بین دندان ها هستید می توانید بهطور موقت تا زمان زایمان از روش های بدون ایمپلنت مانند دندان مصنوعی پارسیل یا پل بریج دندانی استفاده کنید: ۶ مورد از بهترین و ارزان ترین روشهای کاشت دندان بدون ایمپلنت
تاثیر تغییرات هورمونی بر سلامت دهان و دندان در دوران بارداری
یکی از دلایلی که ایمپلنت دندان در بارداری خطرناک است تغییرات وضعیت دهان و لثه است که خطر شکست عمل کاشت دندان را افزایش میدهد.
دانشمندان معتقدند تغییرات سیستم ایمنی بدن، التهاب لثه و دیابت بارداری همه به میزان بیشتری از شکست ایمپلنت در زنان باردار کمک می کنند. علاوه بر این تهوع صبحگاهی در بارداری بخاطر اسید معده باعث آسیب به مینا و ایمپلنت دندان می شود.
چرا جراحی ایمپلنت دندان در دوران بارداری باید به تعویق بیفتد؟
درمان های متداول و ضروری دندانپزشکی مانند پر کردن، روکش و عصب کشی (کانال ریشه) اغلب پس از دوره سه ماهه اول بارداری برای زنان باردار بدون منع پزشکی است.
طبق تحقیقات پزشکی تزریق بی حسی موضعی در بارداری برای درمان دندانپزشکی خطری برای جنین ندارد و کاملا ایمن است. از طرفی داروی بیهوشی یا بی حسی موضعی که برای جراحی کاشت ایمپلنت دندان استفاده می شود قوی تر است و میتواند برای مادر باردار یا جنین خطرناک باشد.
ضمن اینکه برای بیشتر درمان های دندانپزشکی نیاز به تصویربرداری با اشعه ایکس (مثل سی تی اسکن یا OPG) است. انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) نسبت به عکسبرداری با اشعه ایکس در سه ماه اول بارداری هشدار می دهد و آن را برای جنین خطرناک میداند.
آیا باید تا زایمان برای ایمپلنت دندان صبر کرد؟
بسیاری از افراد می پرسند آیا باید تا پایان بارداری برای ایمپلنت دندان صبر کنیم؟ یا میخواهند بدانند از چه زمانی می توانیم روند ایمپلنت دندان را در دوران بارداری شروع کنیم؟
طبق توصیه پزشکان و دندانپزشکان متخصص، زنان حامله می توانند از سه ماهه دوم بارداری مراحل کاشت ایمپلنت دندان را شروع کنند. در این بازه از دوران حاملگی اشعه ایکس خطر خاصی برای جنین یا مادر ندارد. بنابراین جراح دندانپزشک می تواند تشخیص دهد مادر تراکم استخوان کافی برای کاشت ایمپلنت را دارد یا قبل از عمل باید پیوند استخوان انجام دهد.
زنان باردار چطور برای مراحل ایمپلنت آماده شوند؟
از آنجا که حاملگی فشار زیادی روی بدن مادر ایجاد می کند، اگر باردار هستید برای سلامت خود و کودکتان باید سطح مناسبی از سلامت و بهداشت دهان و دندان رعایت کنید. بنابراین علاوه بر کشیدن مسواک و نخ دندان که ضروری هستند، باید تحت نظر دندانپزشک باشید و برای معاینه و جرم گیری دندانهایتان اقدام کنید تا سلامت لثه و دندان شما بررسی شود و از بروز مشکل یا بیماری جلوگیری شود.
مشکلات و عوارض ایمپلنت دندان در بارداری
در مرحله اول باید بدانید که دارو های بی حسی و اشعه ایکس تصویربرداری دندانپزشکی (OPG یا سنسور RVG) تا حد کمی برای جنین در حال رشد خطرناک هستند.
با این وجود چون احتمال پوسیدگی و خرابی دندان در بارداری بیشتر است، احتمال عفونت یا اینکه ایمپلنت دندان زنان باردار شکست بخورد بیشتر است. ضمن اینکه بیماری در دوران حاملگی به معنی محدودیت گزینه های درمان پزشک برای تجویز آنتی بیوتیک در درمان عفونت و مسکن برای تسکین دندان یا لثه درد است.
چون مصرف بسیاری از داروها در بارداری باعث بروز عوارض خطرناک یا دائمی برای جنین میشود. برای مثال با اینکه ممکن است درد دندان غیر قابل تحمل باشد، زن باردار نمی تواند عفونت دندان درد خود را با داروهای تجویزی یا حتی اغلب داروهای مسکن بدون نسخه درمان کند.
علاوه بر بیماری این شرایط منجر به اضطراب میشود و همه ما میدانیم که استرس و اضطراب چقدر برای مادر و کودک مضر و خطرناک است. بنابراین توصیه ما و متخصصان دندانپزشکی به عقب انداختن کاشت دندان با ایمپلنت به زمانی بعد از زایمان و بارداری است.
روش های جایگزین برای کاشت دندان در بارداری
به دلایلی مانند تاثیر اشعه ایکس، داروهای آنتی بیوتیک و بی حسی دندانپزشکی امکان ایمپلنت دندان در بارداری وجود ندارد. بنابراین زنان باردار باید حداقل تا بعد از دوره سه ماهه اول بارداری یا ترجیحا تا مدتی بعد از زایمان برای جراحی کاشت ایمپلنت دندان صبر کنند (AdvancedDentalTMJ).
طبیعی است که اگر قصد کاشت دندان داشتید و الان نمیتوانید برای شما ناخوشایند باشد. اما شما می توانید بجای آن:
- از اکنون مراحل ایمپلنت را شروع کنید. یعنی تا زمان وضع حمل نوبت بگیرید یا در صورت لزوم پیوند استخوان فک انجام دهید تا بلافاصله بعد از زایمان آماده جراحی کاشت باشید.
- عصب کشی و روکش دندان (نجات دندان خراب)
- بریج یا پل دندانی ساده (معمولی)
- پل دندان مریلند (Maryland Dental Bridge)
- انواع دندان مصنوعی ثابت یا متحرک (Dentures)
چرا نباید در بارداری ایمپلنت انجام داد؟ خطرات کاشت دندان در حاملگی
درست است که نداشتن حتی یک دندان در زیبایی و غذا خوردن تاثیر دارد، اما ایمپلنت دندان درمانی است که به تعویق انداختن آن خطر جدی برای سلامت شما ندارد.
- اما مواردی مانند تاثیر اشعه ایکس یا عوارض جانبی داروهای دندانپزشکی می توانند برای جنین خطرناک باشند. ضمن اینکه به علت تغییرات هورمون ها و سلامت دهان احتمال شکست ایمپلنت دندان در بارداری افزایش مییابد.
- غیر از این موارد، بیماران بعد از عمل ایمپلنت باید تا مدتی آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عفونت لثه و شکست ایمپلنت مصرف کنند. آنتی بیوتیک ها برای زنان حامله و جنین بسیار خطرناک هستند.
- در صورت عفونت یا درد نیز چون اغلب مسکن ها برای جنین مضر هستند امکان تسکین درد محدود است. تحمل این موارد برای هر فردی سخت است چه برسد به مادری که باید با مشکلات و شرایط حاملگی نیز کنار بیاید.
مشکلاتی که در بارداری بر سلامت دهان و لثه تاثیر میگذارند
بارداری تاثیرات زیادی روی سلامت بدن مادر دارد و به شکل های مختلفی ممکن است تاثیر منفی در شانس موفقیت ایمپلنت بگذارد.
- تهوع بارداری: حالت تهوع صبحگاهی در سه ماهه اول بارداری باعث تماس اسید معده با مینای دندان یا ایمپلنت می شود و خطر پوسیدگی را افزایش میدهد.
- اختلالات هورمونی: افزایش ناگهانی هورمون ها در حاملگی باعث التهاب لثه و افزایش احتمال بیماری پریودنتال لثه میشود. به همین دلیل است که انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) به زنان باردار توصیه می کند برای معاینه یا درمانهای پیشگیرانه منظم به دندانپزشک مراجعه کنند.
- استرس
- عوارض داروها
- التهاب لثه و دیابت بارداری
کدام برند ایمپلنت دندان در بارداری بهتر است؟
آیا هنوز با توجه به افزایش خطر بیماری و التهاب لثه در دوران حاملگی قصد کاشت ایمپلنت دندان دارید؟ برخی از مارکهای ایمپلنت آمریکایی و سوئیسی بیشترین درصد موفقیت در شرایط پیچیده را دارند.
بنابراین توصیه میشود زنان باردار از بهترین برندهای ایمپلنت مانند اشترومن و نوبل بیوکر سوئیسی یا زیمر بایومت و بایوهورایزن آمریکایی استفاده کنند. حتما معرفی بهترین برندهای ایمپلنت دندان دنیا را بخوانید.
خلاصه چرا باید کاشت ایمپلنت را تا بعد از زایمان به عقب بیاندازیم؟
حتی اگر از دست دادن دندان مسئله مهمی است که باید به سرعت برطرف شود، از درمانهای پزشکی با اولویت بالا محسوب نمی شود. برای اطمینان از عدم شکست، اکثر دندانپزشکان ترجیح می دهند عمل کاشت دندان را تا بعد از زایمان به تعویق بیاندازند.
با این حال متخصصان پزشکی معتقدند امکان جراحی ایمپلنت دندان پس از سه ماهه اول وجود دارد. اما این درمان در سه ماهه دوم به بعد فقط برای مواردی مانند ایمپلنت دندان جلو در بارداری انجام میشود چون دندانهای جلو تاثیر زیادی در زیبایی و لبخند دارند.
علت هایی که نباید در بارداری جراحی ایمپلنت دندان انجام داد:
- درمان غیر ضروری: کاشت دندان درمان انتخابی است و برخلاف پر کردن یا کشیدن دندان عقل ضروری نیست.
- ژنژیویت (التهاب لثه) در بارداری: زنان حامله در خطر بیشتر بیماری لثه و شکست ایمپلنت هستند.
- اثرات جانبی داروهای بی حسی یا بیهوشی: داروهایی که در عمل کاشت دندان استفاده میشوند قوی تر از بیحسی موضعی ترمیم دندان هستند و میتوانند برای جنین یا مادر عوارض ایجاد کنند.
- خطرات مصرف آنتی بیوتیک: زنان باردار نباید / نمی توانند آنتی بیوتیک مصرف کنند اما برای جلوگیری از عفونت بعد از جراحی ایمپلنت مصرف آنتی بیوتیک معمولا ضروری است.
- استرس و اضطراب: هر عمل جراحی باعث افزایش سطح استرس و در نتیجه فشار خون بالا، کاهش جریان خون به جفت جنین و مشکلات دیگر میشود.
امیدواریم توانسته باشیم در این مقاله دندانپزشکان ایران به همه سوالات شما درباره شکست یا عوارض ایمپلنت دندان در بارداری پاسخ دهیم. شما می توانید برای مشورت یا نوبت آنلاین در سایت ما با بهترین دندانپزشکان و متخصصان ایمپلنت شیراز یا سایر شهرها آشنا شوید.
منبع: ایمپلنت دندان و بارداری از AmericanDentalAssociation و DrJeffLee