تفاوت ایمپلنت ثابت و متحرک | انواع دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت
ایمپلنت ثابت و متحرک (اوردنچر) انواعی از دندان مصنوعی هستند که با ۴ یا ۶ پایه ایمپلنت کل دندانهای یک فک را بازیابی می کنند. حتما دندان مصنوعی های قدیمی و متحرک را دیدهاید که روی لثه قرار می گیرند. امروزه دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت وجود دارند که مثل دندان طبیعی مستقیم روی استخوان فک محکم میشوند. این باعث مزایای متعددی مانند دوام و استحکام بیشتر می شود بنابراین این نوع پروتز مصنوعی هنگام غذا خوردن و حرف زدن لق نیستند و تکان نمیخورند.
دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت با توجه به نیاز بیمار در دو نوع ایمپلنت ثابت و متحرک (با مگنت) وجود دارد. در این مقاله دندانپزشکان ایران با تفاوت ایمپلنت ثابت و متحرک و انواع دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت آشنا میشوید.
دندان مصنوعی ثابت با پایه ایمپلنت چیست؟ تفاوت با ایمپلنت
دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت نوعی پروتز دندان است که برخلاف ایمپلنت معمولی به جای یک دندان، برای کاشت چند یا همه دندان های یک فک بکار می رود. این روش با قرار دادن ۴ پیچ ایمپلنت داخل استخوان فک اجازه اتصال کل دندان مصنوعی یک فک را میدهد.
با وجود شباهت به دندان مصنوعی متحرک قدیمی، دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت روی لثه قرار نمی گیرد و مثل دندان طبیعی مستقیم روی استخوان فک ثابت می شود.
این یعنی پیچ تیتانیومی ایمپلنت مانند ریشه دندان طبیعی عمل می کند و دیگر لازم نیست نگران تحلیل استخوان یا کاهش تراکم استخوان فک باشید. ضمن اینکه دندان مصنوعی ثابت محکم است و به راحتی میتوانید غذا بجوید و هنگام صحبت کلمات را بهتر بیان کنید. دندان مصنوعی ثابت به روش های جدید شامل:
- ایمپلنت آل آن ۴ و آل آن ۶ (All on 4/6) بر اساس تعداد پایه یا فیکسچر
- ایمپلنت زیگوماتیک (مخصوص فک بالا) از نظر روش کاشت در استخوان گونه
- پروتز مصنوعی پارسیل (برای چند دندان افتاده با فاصله کم)
دندان مصنوعی در شیراز + اطلاعات بهترین دکتر دندانساز در شیراز
معایب روش های سنتی
البته روش های دیگر مانند دندان مصنوعی پرینت سه بعدی یا سنتی نیز وجود دارند که متحرک هستند و معایبی مانند:
- عدم استحکام کافی
- تحلیل استخوان فک و لثه
- ظاهر نامناسب
- دوام کمتر و …
پاسخ به ۸ سوال متداول درباره پروتز یا دندان مصنوعی متحرک معمولی (سنتی)
دندان مصنوعی ثابت برای چه کسانی توصیه میشود؟
دندانپزشک معمولا دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت را به کسانی که بیشتر یا همه دندان های یک فک را از دست داده اند توصیه می کند. همچنین اگر چند دندان نزدیک به هم یا با فاصله کم ندارید می توانید از پروتز مصنوعی پارسیل با پایه ایمپلنت استفاده کنید.
برای اینکه بدانید بهترین نوع دندان مصنوعی ثابت برای شما چیست بهتر است با دندانپزشک متخصص ایمپلنت در شیراز مشورت کنید.
اصلی ترین شرایط مورد نیاز برای اینکه بیمار بتواند به روش دندان مصنوعی ثابت دندان بکارد، تراکم و حجم استخوان کافی فک برای قرارگیری پایه ایمپلنت ثابت یا متحرک است. بسیاری از سالمندان به دلیل پوکی استخوان یا تحلیل استخوان فک تراکم کافی برای کاشت دندان ندارند. در چنین حالتی با پیوند استخوان می توانید حجم و تراکم از دست رفته را بازیابی کنید و دندان مصنوعی ثابت بکارید.
البته ایمپلنت زیگوماتیک نیازی به تراکم استخوان فک ندارد و در گونه (زیگوما) کاشته می شود
دندان مصنوعی های با پایه ایمپلنت ثابت هستند یا متحرک؟
انواع مختلفی از دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت وجود دارد بنابراین امکان انتخاب بین انواع ایمپلنت ثابت و متحرک وجود دارد. بهترین روش برای شما به عوامل مختلفی از جمله میزان سلامت استخوان فک، سابقه بیماری و سلیقه شخصی خودتان بستگی دارد. در ادامه به معرفی هر دو روش و تفاوت ایمپلنت متحرک و ثابت میپردازیم.
۱. ایمپلنت متحرک – پروتز مصنوعی متحرک با پایه ایمپلنت
این نوع از پروتز دندان مصنوعی با آهنربا محکم به پیچ تیتانیومی ایمپلنت در داخل فک وصل می شود. بنابراین تا زمانی که تصمیم به جدا کردن آن نگیرید ممکن نیست پروتز اتفاقی یا ناخواسته لق شود یا بیرون بیاید. کسانی که دندان مصنوعی سنتی دارند دردسرهای لق بودن و تکان خوردن پروتز هنگام صحبت و غذا را بهتر میدانند و از این خصوصیت ایمپلنت متحرک استقبال میکنند.
ایمپلنت متحرک در شیراز بهترین گزینه برای افرادی است که ترجیح میدهند هر روز پروتز مصنوعی را در خانه بیرون بیاورند و جرم گیری یا سفید (بلیچینگ) کنند.
۲. ایمپلنت ثابت – پروتز مصنوعی ثابت با پایه ایمپلنت
دندان مصنوعی ثابت به صورت دائمی و محکم به ایمپلنت دندان داخل فک پیچ می شود و فقط توسط دندانپزشک باز میشود. بنابراین نمی توانید پروتز مصنوعی ثابت را در خانه برای نظافت یا بلیچینگ باز کنید و بیرون بیاورید.
برای بهداشت ایمپلنت ثابت، دقیقا مثل دندان طبیعی باید مسواک بزنید. اگر نگران تجمع پلاک یا مواد غذایی هستید میتوانید زیر پروتز را نخ دندان مصنوعی (مخصوص ایمپلنت) بکشید یا از انواع مسواک مخصوص (اینتردنتال و سولکا) برای سلامت لثه استفاده کنید.
مزایای دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت چیست؟
دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت (ثابت و متحرک) راه حلی دائمی و کاربردی برای کاشت دندانهای از دست رفته است. مزیت اصلی ایمپلنت ثابت و متحرک نسبت به دندان مصنوعی معمولی این است که هنگامی که غذا را میجوید یا صحبت میکنید کج نمیشود، لق نیست و تکان نمیخورد.
بسیاری از افرادی که پروتز مصنوعی دارند بعد از مدتی تصمیم به کاشت دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت میگیرند. زیرا ایمپلنت ثابت و متحرک راحت و محکم است و دوام بسیار زیادی دارد.
چرا ایملپنت بهترین روش کاشت دندان است؟ ۱۱ علت + ۳ روش جایگزین ایمپلنت
ایمپلنت آل آن فور All on 4 چیست؟
ایمپلنت آل آن فور یکی از متداولترین روشهای دندان مصنوعی ثابت است که در آن پروتز با ۴ پیچ تیتانیومی محکم داخل استخوان فک ثابت میشود.
روش مشابه که با ۶ پیچ فیکسچر تیتانیومی انجام می شود آل آن سیکس نام دارد. البته این روش کمی قدیمی تر است و طبیعتا هزینه آن کمتر است. بیماران (مخصوصا سالمندان) می توانند با روش All on 4 یا All on 6 کل دندان های فک بالا یا پایین را بدست بیاورند.
مقایسه انواع ایمپلنت دندان + مزایا و معایب روشهای زیگوماتیک، و all on 4/6
مراحل کاشت ایمپلنت ثابت و متحرک چطور انجام میشود؟
کاشت ایمپلنت ثابت و متحرک مانند ایمپلنت دندان چندین مرحله دارد. البته ممکن است با توجه به وضعیت خاص دهان و فک شما نیاز به چندین مرحله اضافی باشد که دندانپزشک این موارد را به شما اطلاع می دهد.
۱. جراحی قبل از کاشت ایمپلنت : کشیدن دندان و پیوند استخوان فک
قبل از اینکه دندانپزشک بتواند پایه ایمپلنت های پروتز مصنوعی را بکارد، باید ابتدا دندان های پوسیده یا خراب کشیده شوند.
همچنین در صورت لزوم پیوند استخوان در نواحی فک که تراکم استخوان کم است یا استخوان فک تحلیل رفته انجام میشود. بعد از مرحله اول و درمان های بالا معمولا بیمار به چند ماه زمان نیاز دارد تا لثه و فک بهبود پیدا کنند و برای کاشت ایمپلنت آماده شوند.
لازم نیست نگران بی دندانی در این بازه چند ماهه باشید چون دکتر نوعی دندان مصنوعی مخصوص به شما میدهد.
۲. مرحله کاشت پایه ایمپلنت دندان
در این مرحله جراح فک و دهان و یا جراح لثه (پریودنتیست) پیچ تیتانیومی پایه ایمپلنت دندان را داخل استخوان فک شما قرار می دهد. بهطور میانگین ۳ تا ۶ ماه طول می کشد تا پایه ایمپلنت کاشت شده کامل به استخوان فک جوش بخورد (مرحله استئواینتگریشن).
در طول این مدت نیز می توانید دندان مصنوعی موقت استفاده کنید تا ایمپلنت سریعتر به فک جوش بخورد.
۳. قالب گیری ایمپلنت و دهان
بعد از بهبود و جوش خوردن کامل پایه ایمپلنت، دندانپزشک از قوس (ارک) هر دو فک بالا و پایین قالب گیری می کند. بیشتر با صفر تا ۱۰۰ قالب گیری ایمپلنت دندان آشنا شوید.
سپس نمونه قالب گیری به لابراتوار دندانپزشکی فرستاده میشود. در این مرحله متخصص پروتز (پروستودنتیست) و یا تکنسین دندانپزشکی دندان مصنوعی اختصاصی و سفارشی شما را میسازد.
۴. نصب دندان مصنوعی ثابت و متحرک روی پایه ایمپلنت
در مرحله آخر دندان مصنوعی ثابت یا متحرک روی پایه ایمپلنت محکم میشوند. دندانپزشک شیوه صحیح رعایت بهداشت دهان با دندان مصنوعی و همچنین نحوه تمیز کردن و مراقبت از دندان مصنوعی را به شما یاد می دهد.
عمر و دوام دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت چقدر است؟
در صورتی که بیمار بهداشت دهان را جدی بگیرد و از پروتز مصنوعی مراقبت کند، عمر ایمپلنت های ثابت و متحرک دائمی است. البته عمر مفید پروتز مصنوعی که روی پایه ایمپلنت (دائمی) قرار میگیرد معمولا ۲۰ سال است.
بنابراین اگر بعد از ۱۵ یا ۲۰ سال دندان مصنوعی تغییر رنگ یا شکل داد؛ شما به راحتی می توانید پروتز را بدون نیاز به جراحی یا تعویض پیچ پایه ایمپلنت عوض کنید.
مزایا و معایب ایمپلنت ثابت و متحرک
مزایای ایمپلنت ثابت و متحرک به دندان مصنوعی معمولی (قدیمی)
پروتز مصنوعی با پایه ایمپلنت مزایای متعددی نسبت به دندان مصنوعی قدیمی دارد. مزایای کاشت دندان مصنوعی ثابت و متحرک:
- برخلاف دندان مصنوعی قدیمی لق نیست و روی لثه نمی لغزد.
- هزینه بسیار کمتری نسبت به ایمپلنت تکی کل دندان های یک فک دارند.
- جلوگیری از تحلیل استخوان فک: ایمپلنت ها مانند ریشه دندان طبیعی عمل می کنند و با تحریک اعصاب استخوان فک مانع کاهش حجم یا تراکم استخوانی میشوند.
- ظاهر طبیعی و زیبا مشابه دندان واقعی
- بهبود عملکرد دندان و زیبایی ظاهری لبخند
- دوام بیشتر نسبت به دندان های مصنوعی قدیمی
نکته مهم دیگر نگهداری و بهداشت آسانتر نسبت به دندان مصنوعی سنتی است. دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت را باید مثل دندانهای طبیعی مسواک بزنید تا بهداشت خوب، لثه سالم و دهانی خوشبو داشته باشید. در حالی است که دندان مصنوعی سنتی متحرک را باید هر شب در آب نگه دارید و هر چند وقت یکبار با محلول مخصوص جرمگیری و یا بلیچ کنید.
قیمت دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت (اوردنچر ثابت و متحرک)
هزینه دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت بسیار کمتر از کاشت واحد تکی ایمپلنت است. قیمت ایمپلنت All On 4 برای ایمپلنت ثابت یا متحرک بین ۶۰ تا ۱۴۰ میلیون تومان برای هر ست دندان مصنوعی (کل فک بالا یا پایین) است.
با همین حساب دندان مصنوعی پایه ایمپلنت هر دو فک بالا و پایین قیمتی بین ۱۲۰ تا ۲۸۰ میلیون تومان دارد. لازم به ذکر است زیگوماتیک و آل آن فور که با کاشت ۴ پیچ ایمپلنت در هر فک انجام می شوند جدیدتر و بهتر از All on 6 هستند اما قیمت بیشتری نیز دارند.
معایب و عوارض دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت نسبت به نوع سنتی
با وجود مزایای متعددی که در بالا خواندید، ایمپلنت های ثابت و متحرک معایبی دارند و به ندرت باعث عوارض میشوند. عوارض و معایب دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت در مقایسه با نوع متحرک قدیمی (سنتی):
- نیاز به جراحی دارند (تهاجمی)
- افزایش خطر عفونت (در صورت عدم رعایت بهداشت مناسب)
- خطر آسیب به عصب هنگام جراحی
- صدمه به دندان های طبیعی (باید کل دندان های فک جایگزین شوند)
- احتمال پارگی غشای سینوس (پرفوریشن) یعنی ایجاد حفره در داخل بافت سینوس
سوالات متداول
دوره بهبود: کاشت دندان مصنوعی ثابت و متحرک چقدر طول میکشد؟
معمولا کاشت ایمپلنت پروتز ثابت و متحرک حداقل ۴ تا ۶ ماه طول می کشد اما در این مدت شما دندان مصنوعی موقت استفاده میکنید. روند بهبود بعد از دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت به این شکل است:
- بیشتر افراد از ۱ یا ۲ هفته بعد از کاشت پایه ایمپلنت، به حالت قبل برمی گردند و درد یا فشاری حس نمی کنند.
- البته ۳ ماه یا بیشتر طول میکشد تا پایه ایمپلنت کامل به استخوان فک جوش بخورد. البته در این مدت باید از پروتز مصنوعی موقت استفاده کنید که عملکردی شبیه دندان مصنوعی قدیمی دارد و بجای ایمپلنت روی لثه قرار میگیرد. این پروتز موقت کمک می کند که ایمپلنت ها سریعتر بهبود پیدا کنند.
- به طور میانگین، مراحل ایمپلنت ثابت و متحرک ۴ تا ۶ ماه زمان میبرد. در صورتی که بیمار به درمان بیماری لثه یا پیوند استخوان فک نیاز داشته باشد این زمان کمی طولانی تر است.
چند روز بعد از جراحی می توانیم به فعالیت عادی برگردیم؟
در اغلب موارد ۲ تا ۳ روز بعد از عمل کاشت پایه ایمپلنت می توانید فعالیت های سابق مانند کار و دانشگاه را از سر بگیرید. برای کاهش خطر درد و خونریزی، حداقل ۴۸ ساعت بعد از جراحی ایمپلنت از ورزش و فعالیت سنگین خودداری کنید.
آیا غذا خوردن با دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت بی خطر است؟
بله. بعد از اتصال پروتز مصنوعی ثابت یا متحرک در مرحله آخر، به راحتی می توانید هر غذایی دوست دارید میل کنید.
چطور از پروتز ایمپلنت ثابت و متحرک نگهداری کنیم؟
رعایت بهداشت و نگهداری صحیح باعث افزایش عمر و دوام دندان مصنوعی جدید شما میشود. بهترین روش های نگهداری از دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت:
- حداقل روزی دو بار پروتز مصنوعی را تمیز کنید.
- برای تمیزی ایمپلنت متحرک، پروتز را شبها داخل محلول مخصوص نگهداری دندان مصنوعی یا آب ولرم قرار دهید.
- برای بهداشت ایمپلنت ثابت نیز باید مثل دندان طبیعی، دو بار در روز با مسواک نرم و خمیر دندان مخصوص مسواک بزنید.
- به خوبی لثه و اطراف ایمپلنت را مسواک و نخ دندان بکشید.
- هر چند ماه یک بار برای معاینه یا جرم گیری دندان مصنوعی به دندانپزشک مراجعه کنید.
چه موقع بعد از عمل ایمپلنت باید فورا به دندانپزشک مراجعه کنم؟
اگر به تازگی عمل ایمپلنت دندان انجام دادید با مشاهده هر یک از علائم زیر فورا به جراح یا دندانپزشک مراجعه کنید:
- خونریزی شدید
- درد شدید لثه یا استخوان که با داروی مسکن بهتر نمیشود.
- چرک یا عفونت اطراف ناحیه کاشت پایه ایمپلنت
- تب بالاتر از ۳۸.۲۲ سانتیگراد
مروری کوتاه و توصیه دندانپزشکان ایران
از دست دادن دندان علاوه بر تاثیر در راحتی غذا خوردن و صحبت کردن، باعث کاهش اعتماد بنفس و زیبایی لبخند میشود. روش های مختلف پروتز دندان مصنوعی مانند ایمپلنت ثابت و متحرک می توانند دندان های جدید برای شما به ارمغان بیاورند. مزیت اصلی دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت به نوع قدیمی، ثبات بیشتر است که باعث میشود راحتتر بتوانید صحبت کنید یا غذا بخورید.
- به طور خلاصه ایمپلنت ثابت یعنی پروتز مصنوعی با اتصال دائمی به پیچ ایمپلنت محکم می شود و فقط توسط دندانپزشک جدا میشود.
- در صورتی که در ایمپلنت متحرک، پروتز با مگنت به ایمپلنت تیتانیومی وصل میشود. پس دندان مصنوعی را می توانید هر موقع دوست داشتید بیرون بیاورید.
دندان مصنوعی با ایمپلنت، دندان های افتاده را جایگزین می کند و ضمن بازیابی عملکرد (صحبت و غذا)، باعث زیبایی لبخند و اعتماد بنفس بیشتر شما میشود. شما می توانید با دندانپزشکان ایران از بهترین دندانپزشکان متخصص کاشت دندان در شیراز نوبت بگیرید. از اینکه تا پایان با ما همراه بودید متشکریم.
منبع: MyCleveland و DIC